Pereiti į pagrindinį turinį

Bendrijų vadovams trūksta mokymų

2016-03-22 15:05
Vytauto Liaudanskio nuotr.

Daugiabučių namų bendrijų pirmininkams ir valdyboms stinga mokymų. Esą trūksta ir paprasčiausios informacijos, kaip tinkamai parengti dokumentus. Siekiama, kad savivaldybės administracija organizuotų tokius mokymus.

Trūksta pavyzdinės informacijos

Kad daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkams ir valdybų nariams stinga žinių, dėmesį atkreipė miesto tarybos narė Ligita Girskienė.

Antradienį apie mokymų būtinybę politikė kalbėjo Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdžio metu.

„Esu susijusi su daugiabučių namų administravimu. Būtent dėl su šia  sritimi susijusių problemų žmonės į mane ir kreipiasi“, – pasakojo tarybos narė.

L.Girskienė tvirtino, kad pradėjo analizuoti, kaip savivaldybė įgyvendina Daugiabučių namų savininkų bendrijų įstatymo, Civilinio kodekso nuostatas, užtikrina administratorių ir bendrijų valdymo organų veiklos kontrolę.

„Pastebėjau, kad labai daug problemų kyla bendrijose. Pastarųjų pirmininkais tampa įvairių sričių atstovai. Jiems sudėtinga pradėti šią veiklą. Nėra jokios pavyzdinės informacijos, kaip turėtų būti sudaromi dokumentai, vedami susirinkimai, nors įstatyme ir yra numatyta tvarka“, – tvirtino tarybos narė.

Pažeidimai kartojasi

L.Girskienė atkreipė dėmesį, kad patikrinimų, kuriuos bendrijose organizuoja savivaldybė, metu užfiksuota, jog kai kurių iš jų įstatai neperregistruoti, gyventojams neteikiamos ataskaitos. Taip pat buvo atvejų, kai bendrijų pirmininkai net neįregistravo valdymo organų Registrų centre.

„Trūkumų nustatyta tikrai daug. Tiek pernai, tiek užpernai. Pažeidimai kartojasi. Dėl to būtina kažką daryti“, – pabrėžė tarybos narė.

L.Girskienė jau anksčiau savivaldybės administracijai pasiūlė organizuoti mokymus bendrijų pirmininkams, valdybos nariams, suteikti jiems aktualiausią ir reikalingiausią informaciją.

„Į mano pastabą buvo sureaguota. Aš ir dar keli bendrijų pirmininkai buvome nuėję pas savivaldybės administracijos direktorių Saulių Budiną. Surengta bendrijų pirmininkų apklausa, kokie mokymai jiems būtų naudingi“, – pasakojo tarybos narė.

Anot L.Girskienės, nors jai dar nėra pateikti apklausos rezultatai, dažniausiai bendrijų pirmininkams žinių trūksta dėl techninės pastatų priežiūros, teisinės pagalbos.

Tarybos narė taip pat siūlo savivaldybės internetiniame tinklalapyje skelbti pavyzdinius bendrijų dokumentus. Pagal juos bendrijos galėtų pasirengti savus.

Pagalbos tikrai reikia

L.Girskienės nuomone, savivaldybė turėtų padėti ir toms bendrijoms, kuriose nesibaigia konfliktai.

„Mūsų bendrijoje „Bandužiai“ buvo daug problemų. Tokia situacija yra ir kai kuriose kitose. Bendrijos nariai, kurie mato negeroves ir bando kažką pakeisti, po kurio laiko nuleidžia rankas. Jiems gaila savo sveikatos, laiko“, – tvirtino pirmininkė.

L.Girskienė savivaldybės teisininkų paprašys peržiūrėti teisės aktus, ar nėra galimybės, kad bendrijoms, kur metus ar ilgiau negalima išspręsti problemų, priverstinai būtų paskirtas laikinas administratorius. Nepavykus pakeisti situacijos, jis galėtų tapti ir nuolatiniu.

„Administratorius bent susirinkimą suorganizuotų. Būtų geriau nei negauti jokių žinių iš pirmininko ir neaišku kam atiduoti pinigus, nežinoti, kur jie panaudojami. Nurodžiau net punktus, kuriais pasinaudojus būtų galima tai padaryti. Mano supratimu tai tikrai įmanoma. Tačiau viską turi sužiūrėti teisininkai“, – pabrėžė vedėja.

Pasak L.Girskienės, dėmesį reikia atkreipti ir į savivaldybės Būstų ir energetikos poskyrio specialistų kompetencija. Tarybos narė tvirtino, kad dėl to sulaukia daug skundų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų