Pereiti į pagrindinį turinį

Bilietų kainas skelbs ir eurais

2014-08-13 12:04

Nuo sausio Lietuvoje įsigaliosianti nauja valiuta kelia nerimą viešojo transporto sistemos atstovams. Anot jų, naujos bilietų kainos mieste gali įnešti painiavos. Prieš įvedant eurą savivaldybė ketina atlikti kasmetinį autobusų, maršrutinių taksi bilietų kainų peržiūrėjimą.

Reikalavimas: nuo rugpjūčio 22 d. vežėjai turės skelbti bilietų kainas ir litais, ir eurais.
Reikalavimas: nuo rugpjūčio 22 d. vežėjai turės skelbti bilietų kainas ir litais, ir eurais. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nuo sausio Lietuvoje įsigaliosianti nauja valiuta kelia nerimą viešojo transporto sistemos atstovams. Anot jų, naujos bilietų kainos mieste gali įnešti painiavos. Prieš įvedant eurą savivaldybė ketina atlikti kasmetinį autobusų, maršrutinių taksi bilietų kainų peržiūrėjimą.

Skelbs dabartines

Nuo rugpjūčio 22 d. vežėjai, kaip ir kiti paslaugų teikėjai, turės skelbti bilietų kainas dviem valiutomis – litais ir eurais. Taip kainos turės būti nurodytos visose prekių ar paslaugų įsigijimo, reklamos vietose, interneto parduotuvėse ar tinklalapiuose.

Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus aiškino, kad dabar autobusuose, maršrutiniuose taksi bilietų kainos eurais atitiks mokamą sumą litais. Kainos bus verčiamos, naudojant neatšaukiamą keitimo kursą, kai euras – 3,4528 lito.

Autobuse įsigytas bilietas dabar atsieina 2,60 lito. Nauja valiuta jis kainuotų 0,75 euro. Popierinis autobuso bilietas kioske kainuoja 2,20, o elektroninis kartinis – 1,80 lito. Įvykus pokyčiui, už jį mokėti reikėtų 0,64 ir 0,52 euro.
Kelionė maršrutiniu taksi atsieina 2,50 lito. Įvedus eurą, bilietas kainuotų 0,72 euro.

Kainas perskaičiuos

Tačiau ar tokios kainos liks ir po sausio 1 d., dar nėra aišku. Uostamiesčio valdžia atliks kasmetinį viešojo transporto bilietų kainų peržiūrėjimą.
Viešojo transporto bilietų kainos apskaičiuojamos, naudojantis specialia metodika: įvertinant degalų kainos pokytį, investicijas, kitas išlaidas.

"Ar pasikeis bilietų kainos, sunku pasakyti. Viską įvertinsime ir skaičiuosime", – teigė R.Mockus.

Peržiūrėtos bilietų kainos miesto tarybai tvirtinti buvo teikiamos gruodį. Dabar tai planuojama padaryti rugsėjo pabaigoje.

Viešosios įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" direktorius Gintaras Neniškis atkreipė dėmesį, kad kai kurios kainos tikrai nėra patogios. Joms sunku pritaikyti 50 proc. nuolaidą. Viena tokių – 0,75 euro už bilietą autobuse.

"Jau dabar aišku, kad daugiausia nuostolių patirsime dėl programų pertvarkymo ir kainų apvalinimo į mažesniąją pusę", – tvirtino vadovas.

Maršrutiniuose taksi nepatogumų gali kilti ir dėl grąžos.

Skelbs ir ant parkomatų

Kainas eurais ketinama iškabinti ne tik viešajame transporte, bet ir ant parkomatų.
Dabar palikti automobilį valandai vadinamojoje raudonojoje zonoje kainuoja 3, geltonojoje – 2, žaliojoje – 1 litą. Pasikeitus valiutai, ši paslauga atsieitų 0,87, 0,58 ir 0,30 euro.

"Dar yra daug galvosūkių. Žiūrėsime, kaip padaryti kainas patogesnes. Kyla daug diskusijų, bet galutinio varianto nėra. Neaišku ir kaip bus pakeisti kai kurie teisės aktai", – teigė direktorius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų