Pereiti į pagrindinį turinį

Botanikos sode – karalienės Luizės skveras

2024-08-06 12:00

Klaipėdoje veikiantis Botanikos sodas vis dažniau traukia ne tik gamtos mėgėjus, bet ir ypatingas progas čia paminėti norinčius klaipėdiečius. Visai neseniai šioje vietoje atsirado dar viena vieta, kurioje amžinos ištikimybės įžadus duoda jaunavedžiai. Tai yra karalienei Luizei atminti skirta pavėsinė ir jos vardu pavadintas skveras.

Bendrystė: L. Bosienės (iš kairės, priekyje), V. Baransko ir J. Saulėnienės bendro darbo rezultatais Botanikos sode džiaugiasi daugybė klaipėdiečių. Bendrystė: L. Bosienės (iš kairės, priekyje), V. Baransko ir J. Saulėnienės bendro darbo rezultatais Botanikos sode džiaugiasi daugybė klaipėdiečių.

Didelis būrys klaipėdiečių dalyvavo ekskursijoje „Karališkieji ženklai Klaipėdos mieste“, kurią Klaipėdos universiteto Botanikos sode vedė kultūrologė, filologė, aistringa kraštotyrininkė Jovita Saulėnienė.

Tai buvo pažintis ne tik su Tauralaukiu, Botanikos sodu, bet ir naująja pavėsine bei intencija, kuriai ji skirta. Ekskursija surengta Klaipėdos savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos iniciatyva ir tapo naujojo Botanikos sodo objekto pristatymu visuomenei.

J. Saulėnienė daug metų gilinasi į Klaipėdos, kaip Prūsijos karalystės sostinės bei karališkosios poros rezidencijos miesto, istoriją.

Kiekvieną kartą pateikdama daug įdomių faktų apie Klaipėdos reikšmę XIX amžiaus Prūsijos ir Europos istorijai, J. Saulėnienė plečia mintį, kad, būdami šio miesto gyventojai, turime didžiuotis jo praeitimi ir kurti istorinių asmenybių atminimo ženklus. Viena tokių – Prūsijos karalienė Luizė, Frydricho Vilhelmo III žmona.

D. Janauskaitės nuotr.

J. Saulėnienės įsitikinimu, pagarsėjusi ne tik ypatingu grožiu, dariusiu įspūdį ir kitų valstybių valdovams, bet ir ypatingu savo vyro palaikymu sunkiais valstybei metais, įtaka monarchui vykdant šalyje reformas, labdaringa veikla karalienė Luizė turėtų būti Klaipėdoje įamžinta įvairiau ir ryškiau.

Dar vienu tokiu akcentu tapo Klaipėdos Rotary klubo „Karalienė Luizė“ iniciatyva įkurtas Luizės skveras ir pavėsinė su karalienės atminimo ženklais. Ekskursiją vedusi šviesuolė pažėrė daugybę įdomių faktų apie karališkąją šeimą bei jos apsilankymą Tauralaukyje.

Iki šių metų vasaros vidurio Klaipėdos Rotary klubo „Karalienė Luizė“ prezidente buvo klaipėdietė filantropė Loreta Bosienė. Jos pastangomis J. Saulėnienės idėja, padedant skulptoriui ir restauratoriui Vytautui Baranskui, tapo kūnu.

Dabar lankytojai gali grožėtis puošnia pavėsine ir atminimo ženklais karalienei Luizei. Ant dviejų lauko akmenų, pastatytų abipus tako, vedančių prie pavėsinės, V. Baranskas sukūrė metalo plastikos ženklus su dedikacijomis.

Viename jų – Luizės bareljefas, kitoje – mėgstamiausių jos gėlių – rugiagėlių atvaizdas. Autorius šias gėles kūrė iš tikrų mūsų lauko gėlių atspaudo. Tokius pat kūrinius jis padovanojo L. Bosienei ir J. Saulėnienei.

Kitąmet aplinkui šią pavėsinę bus pasodintas rožynas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų