Pereiti į pagrindinį turinį

Braškių prekeiviai uostamiestyje sukčiauja

2014-06-26 09:03

Prekyvietėse braškių nusipirkusiems klaipėdiečiams gali tekti nusivilti ir pasijusti apgautiems. Uogos ne visada būna kokybiškos ar užaugintos toje šalyje, kaip skelbiama.

Kontrolė: inspektoriai toliau tikrins, ar tinkamai prekiaujama vasaros uogomis – braškėmis.
Kontrolė: inspektoriai toliau tikrins, ar tinkamai prekiaujama vasaros uogomis – braškėmis. / Vytauto Petriko nuotr.

Prekyvietėse braškių nusipirkusiems klaipėdiečiams gali tekti nusivilti ir pasijusti apgautiems. Uogos ne visada būna kokybiškos ar užaugintos toje šalyje, kaip skelbiama.

Patikrino 40 prekeivių

Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šį sezoną patikrino 40 prekiautojų šviežiais vaisiais ir daržovėmis. Tarp jų buvo ir dirbančių gatvėje, ir turgavietėse, ir kioskuose. Tarp 40 prekeivių 12 buvo ūkininkai ir du sodininkai.

Pasak Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojos Jūratės Mačiulienės, 16 prekeivių pažeidė tvarką ar neatitiko kokių reikalavimų.
Aštuoniems iš jų skirtos baudos. Kitiems nurodyta pasitikrinti sveikatą, prekybos vietoje turėti būtinus dokumentus ir nedelsiant pašalinti nustatytus neatitikimus.

Uždraudė parduoti 80 kg

Anot J.Mačiulienės, sezono pradžioje uostamiestyje vyravo prekyba ispaniškomis ir lenkiškomis braškėmis. Šiuo metu prekiaujama Lietuvoje ir Lenkijoje užaugintomis uogomis.

Iš viso inspektoriai patikrino 2119 kilogramų braškių. Iš jų 820 kilogramų – apie 39 proc. lenkiškos, 55 kilogramai – 3 proc. ispaniškos, likusios – 58 proc. lietuviškos.

Patikrinimų metu uždrausta parduoti 110,8 kilogramo vaisių ir daržovių. Iš jų didžioji dalis – 80 kilogramų braškių.

J.Mačiulienės teigimu, pagrindiniai pažeidimai tie, kad braškės parduodamos be jų įsigijimą patvirtinančių dokumentų, neužtikrinamas jų atsekamumas. Buvo ir tokių atvejų, kai prekiauta visai nepaženklintomis ar klaidingai paženklintomis uogomis – tai yra etiketėje su kaina nenurodoma arba klaidingai nurodoma kilmės šalis, kokybės klasė, o parašoma "saldžios".

Dalis prekeivių negalėjo pateikti reikiamų dokumentų. Buvo nesilaikoma higienos reikalavimų – vaisiai ir daržovės buvo laikomi nepakelti nuo žemės ar grindinio.

Dalis prekeivių neturėjo medicininės knygelės, kitų dokumentų. Vis dėlto daugeliu atveju pardavinėjamos braškės atitiko prekybos reikalavimus.

Sulaukė ir skundų

Šiemet Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo aštuonis vartotojų skundus dėl prekybos šviežiais vaisiais ir daržovėmis.

Vienas iš jų buvo dėl neteisingo braškių ženklinimo ir prastos kokybės. Pernai šiomis uogomis skųstasi dažniau. Buvo gauti trys vartotojų skundai. J.Mačiulienė pabrėžė, kad visi gauti pranešimai yra tikrinami.

Atliekant taršos stebėsenos programą, praėjusiais metais Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atrinko ispaniškų ir lietuviškų braškių mėginius laboratoriniams tyrimams dėl pesticidų likučių nustatymo.

Pasak J.Mačiulienės, ištirtuose mėginiuose pesticidų likučiai leistinų koncentracijų neviršijo.

"Kelerių metų duomenys rodo, kad lietuviška produkcija yra saugi, tačiau nustatomi atsekamumo, kilmės šalies pateikimo vartotojui ir kiti ženklinimo pažeidimai", – tvirtino pavaduotoja.

Gali išduoti kvapas

J.Mačiulienė pirkėjams, kurie ruošiasi pirkti braškių, patarė atkreipti dėmesį ne tik į jų kainą ar kilmės šalį. Rekomenduojama gerai įvertinti ir jų kokybę.

Braškės turi būti nepažeistos, nesugedusios, švarios, šviežiai atrodančios, su taurelėmis ir koteliais. Pastarieji turi būti žali. Uogos turi būti be perteklinės drėgmės, pašalinio kvapo ar skonio.

"Parduodama produkcija turi atitikti prekybos standartus. Pirkėjams privalo būti pateikta ne tik kaina, bet ir kita privaloma informacija: produkto pavadinimas, jei būtina, veislė ir tipas, kilmės šalis, kokybės klasė, dydis", – informavo pavaduotoja.

J.Mačiulienė priminė, kad į prekyvietes žemės ūkio ir maisto produktai turi būti pristatomi su dokumentais. Savo ūkyje išauginta ir pagaminta produkcija – laisvos formos krovinio važtaraščiu.

"Pirkėjas turi teisę paprašyti pardavėjo įsigijimo dokumentų ar atitikties deklaracijų, kad įsitikintų, iš kur yra vaisiai ar daržovės", – tvirtino pavaduotoja.

Kadangi braškių sezonas tik įpusėjo, patikrinimai vyks ir toliau. Nustačius, kad uogos nesaugios, neatitinka kokybės ir prekybos standartų reikalavimų, bus draudžiama jas pardavinėti.
 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų