Pereiti į pagrindinį turinį

Buvusiai Nakvynės namų vadovei – partijos bičiulės parama

2009-12-03 10:46
Pasipiktino: buvusi Nakvynės namų vadovė J.Karnilienė Socialinės paramos centre jaučiasi lyg šeimininkė.
Pasipiktino: buvusi Nakvynės namų vadovė J.Karnilienė Socialinės paramos centre jaučiasi lyg šeimininkė. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Skandalingai Nakvynės namų vadovės pareigų netekusi Jūratė Karnilienė tapo naujos istorijos veikėja. Partijos bičiulės Socialinės paramos centro direktorės Dianos Stankaitienės dėka įmonės savininkė J.Karnilienė savo būtį praskaidrina bedarbių kursuose, kuriuose dar mokama ir stipendija.

Pietūs – nemokamai

Socialinės paramos centro patalpose darbo netekusioms ir vargo prislėgtoms moterims įvairių fondų lėšomis organizuojami profesijos mokymo kursai.

Centro vadovė D.Stankaitienė saldžiai piešė šios įstaigos organizuojamų kursų naudą.

"Kartu su Jungtinėmis Tautomis ir kitais devyniais partneriais vykdome projektą – "Renkamės profesijas ir savanorystę". Šie kursai rengiami ilgalaikiams bedarbiams, socialinės rizikos šeimoms, neįgaliesiems ar benamiams", – iniciatyvą pristatinėjo D.Stankaitienė.

Pirmieji užsiėmimai vyko spalio–lapkričio mėnesiais.

Tuomet šių kursų lankytojos susipažino su tapybos ant šilko, veltinio, karoliukų vėrimo, sagių darymo ir puošybos, taip pat dekupažo technika.

Kursų dalyvės buvo maitinamos nemokamais pietumis "Aukuro" mokykloje.

Dažniausiai nuobodžiaujančių namų šeimininkių dėmesio susilaukiantys tokio pobūdžio kursai yra mokami ir nepigūs.

Tačiau šioje valstybinėje įstaigoje už kursų lankymą dar mokama 560 litų stipendija per mėnesį.

Socialinės paramos centro vadovė tikino, kad visa tai daroma iš ES ir Lietuvos biudžeto lėšų.

Pasak D.Stankaitienės, jei yra tam skirtų pinigų, kodėl tuo nesinaudoti?

Prokuratūroje – byla

Uolia karoliukų vėrimo ir dekupažo subtilybių mokine tarp 18 tikslinėms socialinėms grupėms priklausančių moterų buvo gera D.Stankaitienės pažįstama buvusi Klaipėdos nakvynės namų direktorė J.Karnilienė.

Abi moterys yra tos pačios partijos – Liberalų sąjūdžio narės.

J.Karnilienė iš pareigų buvo priversta trauktis, kai buvo paviešinti skandalingi šios direktorės vadovavimo metodai.

Vadovės veiklą tyrusi savivaldybės komisija nustatė pažeidimų ir kreipėsi į teisėsaugą dėl ikiteisminio tyrimo.

Klaipėdos miesto prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje dėl turto iššvaistymo.

Iš pareigų pasitraukusi J.Karnilienė liepą kreipėsi į Klaipėdos darbo biržą, tačiau po mėnesio moteris čia jau nebesirodė.

Užrėmė duris

Šiuo metu Socialinės paramos skyriuje vykdoma dar viena programa – Auklių-socialinio darbuotojo padėjėjų kursai.

Šie beveik devynių mėnesių mokymai sulaukė didelio susidomėjimo. Socialinės paramos centro duris varstė net kelios dešimtys moterų, norėjusių mokytis šiuose kursuose.

Į vieną vietą esą pretendavo po 2–3 moteris. Tačiau tarp 20 laimingųjų figūruoja D.Stankaitienės partijos bičiulės J.Karnilienės pavardė.

"Klaipėdos" žurnalistai vakar apsilankė Socialinės paramos skyriuje. Vos įžengę į D.Stankaitienės kabineto priimamąjį, išvydo ir pačią J.Karnilienę.

Pasiteiravus, kur vyksta auklių ir socialinių darbuotojų padėjėjų mokymai, D.Stankaitienė atsakė, kad į tą vietą palydės J.Karnilienė.

Paprašyta papasakoti, kaip sekasi kursai ir kodėl turėdama aukštąjį išsilavinimą pasirinko šią mokymo programą, J.Karnilienė ėmė piktintis.

"Kodėl jūs čia klausinėjate, o kam aš turiu pasakoti? Ne jūsų reikalas. Jūs jau prirašėte iki soties", – pasipiktinusi šaukė moteris.

J.Karnilienė puolė bėgti nuo žurnalistų, bandė smukti į tarnybines Socialinės paramos centro patalpas. Paskui ją pasukus ir žurnalistams, moteris užrėmė duris – į durų rankeną įsitvėrė iš vidaus.

D.Stankaitienė net nebandė kištis, direktorė laiptais pasuko į antrąjį aukštą.

Maisto parneša ir vaikams

Socialinės paramos centro salėje auklių kursų lankytojos mielai kalbėjo apie šią programą.

Paklaustos, ar išklausiusios kursus nebandys auklės darbo ieškotis užsienyje, viena moteris drąsiai kilstelėjo ranką.

"Aš važiuočiau, nors nė viena iš mūsų ten nesiveržia. Tai būtų galimybė išmaitinti šeimą. O ką daryti? Ten bent uždirbti galima", – kalbėjo moteris.

Kita inteligentiška klaipėdietė prisipažino, kad tokie kursai jai teikia didžiulį džiaugsmą.

"Aš bent nesėdžiu namuose, čia daug naudingos informacijos. Bendraujame tarpusavyje, sužinome daug naujovių. Nors turiu išsilavinimą, bet labai džiaugiuosi ištrūkusi iš namų", – tikino klaipėdietė.

Tarp dvidešimties kursų lankytojų yra ir ypač sunkiai besiverčiančiųjų. Kai kurios moterys, užvalgiusios mokyklos valgykloje, bandeles ar nesuvalgytą kotletą vynioja į servetėles ir nešasi namo – vaikams.

Mokys ir maitins

Beveik 9 mėnesius truksiantys kursai tokioms itin varganai besiverčiančioms – iš tiesų išsigelbėjimas: ir mokytis galima, ir gauni stipendiją, ir pietūs nemokami.

Pati D.Stankaitienė, paklausta ar mano, kad tarp 60 norėjusiųjų lankyti šiuos kursus, J.Karnilienė buvo tikrai verta šios vietos, pareiškė tuo net neabejojanti.

"Ji bent tikrai lankys. Buvo pokalbiai su kiekviena, gal kita nežinojo, ar baigs iki galo šiuos kursus", – pareiškė D.Stankaitienė.

Susitikimo išvakarėse pristatinėdama šių kursų naudą D.Stankaitienė kelis kartus pabrėžė, kad tarp dvidešimties moterų – tik ilgalaikės bedarbės, socialinės rizikos grupei priklausančios klaipėdietės, daugiavaikės motinos, negalią turinčios moterys.

"Gavusios profesinę kvalifikaciją, jos galėtų dirbti socialinio darbuotojo padėjėjomis, tačiau mes negarantuojame darbo", – kalbėjo D.Stankaitienė.

Tendencijos neįžvelgia

Paklausta, kodėl partijos bičiulei jau antrą kartą atitenka vieta jos vadovaujamos įstaigos rengiamuose kursuose, D.Stankaitienė atrėžė: "Prie ko čia partija?"

"Ji yra bedarbė. Jos prašyme pažymėta, kad šiuo metu ji likviduoja savo įmonę", – tikino vadovė.

"Jei jūs norite politiką daryti, darykite. Mes – ne draugės, o buvusios kolegės", – teigė D.Stankaitienė.

Tačiau vadovė neslėpė susierzinimo paklausta, kodėl jos partijos kolegė lanko visus kursus iš eilės.

"Gal kitos nežinojo informacijos. Taip, ji atėjo ir asmeniškai paprašė. Reikia žmogui padėti. Kurios buvo motyvuotos, toms ir padėjome", – tvirtino D.Stankaitienė.

Socialinės paramos skyriaus vedėja tikino nematanti tendencijos, kad partijos bičiulei sudaromas išskirtinis dėmesys.

"Taip, ji gavo stipendiją. Aš jokios tendencijos neįžvelgiu. Ne aš viena priimu sprendimą, ką priimti į kursus", – aiškino D.Stankaitienė.

Kursams – milijonai

Pokalbio išvakarėse leidusi suprasti, kad tokie kursai rengiami tik ilgalaikiams bedarbiams ir socialiai pažeidžiamos grupės asmenims, vakar D.Stankaitienė jau traukė kursų dalyvių anketas ir vartydama skaičiavo, kiek iš šių ponių turi aukštąjį išsilavinimą.

D.Stankaitienė negalėjo atsakyti, kodėl didelius pinigus kainuojančiuose kursuose ruošiami žemiausio lygmens – socialinio darbuotojo padėjėjai, kai jų etatams įsteigti valstybės biudžete nėra nė lito.

"Ne mes, Jungtinių Tautų organizacija tai organizuoja, ne mes tvirtiname šias programas", – aiškino vadovė.

Jau po Naujųjų ši įstaiga organizuoja dar vienus kursus – valytojų. Šios specialybės bus galima mokytis beveik keturis mėnesius, kursantės bus maitinamos.

Šiems kursams numatytos aštuonios vietos. Dar vėliau numatomi savanorystės vadybininkų kursai – 15 vietų. Tuomet taip pat bus maitinama ir mokama beveik 600 litų stipendija.

Jungtinių Tautų vystymo programų koordinatorė Skaidrė Račkauskienė tikino, kad Lietuvoje 8 savivaldybėse vykstančiuose įvairių tipų mokymuose kursus turėtų baigti 249 žmonės. Šiai programai skirta 1 mln. 827 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų