Čeburekų prekiautojai iš Palangos nesitraukia

Karšti, skanūs čeburekai! Tai – vienas garsiausių nelegalaus Palangos verslo šūkių, kuris jau daugybę vasarų drumsčia poilsiautojų ramybę. Nors prieš ketverius metus Palangos taryba uždraudė išnešiojamąją maisto prekybą paplūdimiuose, tačiau čeburekų prekiautojai iš pajūrio nesitraukia.

Gausi ko tik nori

Čeburekų pardavėjams tokie draudimai – nė motais. Paaugliai ir jaunuoliai, nešini dideliais šaltkrepšiais, poilsiautojams, kaip ir prieš dešimtmetį, siūlo ne tik čeburekų, keptos duonos ar alaus, bet ir kibinų ar net rūkytų žuvų.

"Taip, perku. Juk nesusikrausi viso šaldytuvo į rankinę. O vaikai dažnai išalksta paplūdimyje. Be to, niekur nereikia eiti: prieina prie tavęs ir nusiperki", – kad naudojasi šio nelegalaus verslo paslaugomis neslėpė kaunietė Rima.

"Mano vyras mėgsta čeburekus. Tačiau aš nesu jų mėgėja, o ir nemanau, kad jų prekyba atitinka visus higienos reikalavimus", – mintimis dalijosi kita poilsiautoja.

"Ne, tikrai ne. Niekada neperku ir nepirksiu. Bijau apsinuodyti. Taip pat negaliu pakęsti tokių prekiautojų, kurie eina, šūkauja, neleidžia ramiai ilsėtis", – piktinosi klaipėdietė Julija.

Vidutinė čeburekų kaina paplūdimiuose siekia 5–6 litus, o už vieną rūkytą žuvį prekiautojai prašo nuo 6 iki 22 litų.

Naikino kibinus ir alų

Neteisėtus prekiautojus čeburekais kontroliuoja policija, Maisto ir veterinarijos tarnyba bei Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai. Pajūrio prekiautojai nuolat yra ir skiriamąja Valstybinės mokesčių inspekcijos apranga – žaliomis liemenėmis – vilkinčių inspektorių akiratyje.

Tačiau net ir šios didžiulės pajėgos negali pakeisti situacijos pajūryje, kuri išlieka panaši jau daugybę metų.

"Šiemet Palangos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba neišdavė nė vieno leidimo išnešiojamajai prekybai paplūdimiuose. Todėl šiandien nelegalių prekiautojų situacija išlieka panaši kaip praėjusiais metais", – neslėpė viena tarnybos atstovė.

"Prekiautojus paplūdimiuose gaudo policija, kuri surašo protokolą ir skiria baudą. Mes savo ruožtu surašome higieninę ataskaitą ir paimame maisto produktus, kurie yra sunaikinami", – pasakojo moteris.

Šią vasarą Palangoje sulaikyta apie 50 nelegalių čeburekų pardavėjų, o sunaikinta apie 60 kilogramų (540 vienetų) čeburekų, 4 kilogramai keptos duonos bei kibinų, 6 litrai alaus ir net 100 kilogramų žuvų.

Už prekybos taisyklių pažeidimą baudžiama nuo 20 iki 100 litų bauda. Sumokėję jas, prekiautojai vėl grįžta į paplūdimius.

Poilsiautojai abejingi sau

Čeburekų prekiautojai nesivargina gauti leidimo prekybai. Norėdami jį gauti, jie turėtų užtikrinti tinkamas maisto laikymo sąlygas.

Visų pirma čeburekai privalo būti laikomi specialiuose šilumą išsaugančiuose krepšiuose. Kiekvienas užkandis turi būti sandariai supakuotas.

"Aš negaliu atsistebėti. Parduotuvėse žmonės, rinkdamiesi maistą, visada pasižiūri, kur jis laikomas, ar nėra pažeista pakuotė. Pirkėjai visada atkreipia dėmesį ir į galiojimo laiką. Tačiau čeburekus kaip pirko, taip tebeperka", – stebėjosi Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Arūnas Elijošius.

Pasak vadovo, taip atsitinka, nes poilsiautojai atsipalaiduoja ir negalvoja apie galimas pasekmes.

"Visuomenė pati turi susirūpinti ir klausti pardavėjų, ar jie turi leidimą prekiauti. Kiekvienas žmogus turi rūpintis savo sveikata ir žinoti, ką valgo", – tvirtino A.Elijošius.

Kviečia kovoti su "nelegalais"

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) šiemet yra nustačiusi 195 neregistruotos veiklos atvejus (tarp jų yra ir prekyba maisto produktais) ir pažeidėjams už tai skyrusi administracines nuobaudas.

"Kaip rodo praėjusių metų rezultatai ir pačių verslininkų bei aplinkinių pastebėjimai, kova su nelegaliais prekiautojais yra efektyvi. Todėl ir šiemet ji yra taikoma tose teritorijose, kuriose aktyviausiai vykdoma komercinė veikla, be abejo, neaplenkiant ir pajūrio paplūdimių. Juose dažniau nei kitur fiksuojami neregistruotos veiklos atvejai, pavyzdžiui, prekyba ledais, vaisvandeniais, čeburekais. Paplūdimio kavinėse dažnesni kasos aparato kvitų neišdavimo atvejai", – komentavo Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorės pavaduotoja Vida Okuličienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ощмшеф

ощмшеф  portretas
ето нормално

Vilnietiss

Vilnietiss portretas
Ceburekai jega!

ir as

ir as portretas
Perku....ir nei sykio neapsinuodijau. Tik man keista -policija gaudo tuos vaikus, kurie stengiasi uzsidirbti, o ne slaistosi ir vagiliauja...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių