Danė skęsta dumbliuose

Šiemet gamta vis pažeria netikėtumų. Vienas jų – kur kas anksčiau nei įprasta ėmė "žydėti" vandens telkiniai.

"Danė paprastai pradeda žydėti liepos pradžioje. Tačiau būna metų, kai vanduo "sužydi" rugpjūtį. Bet šiemet ir jūra kur kas anksčiau sužaliavo. Va, stoviu prie marių kranto ir matau, kad ir jų vanduo "žydi"", – tikino Jūrų aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Raimondas Šatkauskas.

Specialistai tikino, kad vandenį telkiniuose žalia spalva nudažo suvešėję smulkūs vandens augalai – plūdenos. Kai vandenyje suveša melsvadumbliai, šis įgauna melsvai žalią spalvą.

Dažniausiai dumblių vešėjimas užtrunka 2–3 savaites.

"Tačiau jei bus karšti orai, procesas gali užsitęsti. Nors dabar vėsoka, bet dumblių jau daug", – kalbėjo R.Šatkauskas.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas pastebėjo, kad laikas specialistams atkreipti dėmesį, ar upėje nepasirodys viena ar kita kritusi žuvis.

"Taip nutinka dėl deguonies trūkumo vandenyje. Dažniausia suvešėjus melsvadumbliams pasirodo pirmosios aukos. Bet, kalbant apie Danės upę, situaciją išgelbės tai, kad tai yra tekantis vanduo. Tik užutėkyje prie Jono kalnelio gali būti problemų, nes ten vanduo stovi", – apie grėsmę žuvims kalbėjo specialistas.

Jei upėje sustiprėtų srovė, melsvadumbliai ir plūdenos greičiau prasivalytų.

"Viską lemia oro sąlygos. Jei bus šalčiau, dumbliai nesuvešės. O smarkios liūtys padidintų vandens kiekį upėje. Vėjas taip pat sumažintų šių augalų dauginimąsi, nes srovė išjudintų vandenį", – kalbėjo V.Marozas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ist

ist portretas
Dangė skesta
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių