Dangės krantinėse teks būti atsargiems – saugumo klausimas išsemtas?

Ruošiantis Dangės krantinių renovacijai nuo Biržos tilto Irklavimo bazės link, vėl prabilta apie kiek anksčiau jau atnaujintų saugumą. Gyventojai nepatenkinti, kad prie upės nėra atitvarų ir todėl ten ilsėtis esą nesaugu. Savivaldybės atstovų įsitikinimu, tai – ne saugumo, o atsakingos elgsenos prie vandens klausimas.

Užprogramuotas nepasitenkinimas

Naujai projektuojamos Dangės krantinės veikiausiai ir vėl bus ne tokios, kokių norėtų gyventojai.

Atnaujinus dešiniosios Dangės pusės krantines nuo Biržos tilto Irklavimo bazės link, vietoj dabar esančių tvorelių turėtų atsirasti metaliniai stulpeliai, kuriuos jungs storos virvės.

Neabejotinai vėl kils diskusijų, kaip ir pastaruosius 8 metus, kai, atnaujinus krantines nuo Biržos tilto iki Kuršių marių, gyventojai pasipiktino, kad iš viso nėra jokių atitvarų.

Tada žmonės net piketavo prie miesto rotušės, iškėlę plakatus: "Jei eini prie Dangės krantinių – palik vaikus namie", "Nori jaustis saugus – prisirišk".

Projektuotojai tada teigė, kad krantinės skirtos laivybai, o ne pasivaikščiojimui, nors atitvarų funkcijas, kad pėstieji neįkristų į upę, tam tikra prasme atlieka suoliukai.

Išeitis – gelbėjimo ratai

Po piketų buvo sudaryta ekspertų grupė, kuri turėjo spręsti, ar iš tikro 14,5 mln. eurų (50 mln. litų) kainavusios krantinės yra nesaugios ir kaip galima būtų šią situaciją ištaisyti.

Tada buvo prabilta net apie užsienio ekspertų samdymą, kad šie pateiktų išvadas dėl krantinių saugumo.

Liudvikas Dūda / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tiesa, krantinėse netrukus atsirado gelbėjimosi ratai. Nors teigiama, kad per tą laiką dėl nesaugių krantinių nuskendo mažiausiai keturi žmonės.

Dar krantinėse įrengta apie 20 vaizdo stebėjimo kamerų, kurių dalis neveikia.

Vis dėlto klaipėdiečių ir tai netenkina, nes, jų manymu, krantinių saugumas nuo to nepadidėjo.

"Mes ką priėmėme, tą eksploatuojame. Čia jau mušta korta, kiek galima tuo klausimu kalbėti? Bet aišku, jeigu yra poreikis, reikia kalbėti", – savo nuomonę išreiškė Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Elgsenos klausimo problema

Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas pasikartojo, kad pagal techninį projektą, kuris buvo suderintas, tos krantinės esą atitinka visus reikalavimus.

"Pastaruoju metu nelaimingų atvejų nebuvo. Čia reikia išmokti saugiai elgtis, kaip ir prie visų vandens telkinių. Buvau parinkęs tų krantinių pavyzdžių iš Olandijos ir Skandinavijos miestų, kur prie krantinių nėra atitvarų, jos atviros ir šalia net driekiasi dviračių takai. Tiesiog žmonės ten protingai elgiasi, juk visuomenė nėra infantili ir geba pasirūpinti savo bei kitų saugumu", – kalbėjo R.Zulcas.

Esą kasdieniame gyvenime dėl atvirų krantinių didelių problemų neiškyla.

Tačiau grėsmė gerokai padidėja masinių renginių metu, kai žmonės gali būti įstumti į vandenį nevaldomos minios ar patys netyčia įkristi dėl švenčių metu vartoto alkoholio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arnoldas

Arnoldas portretas
greičiau sutvarkyti tas krantines, nes prieš miesto svečius gėda. Pirštais baksnoja. Vaikai ir per užtvarus perlipa, vaikystėje žvejiodavome, niekas nekrito ir neskendo, vaikus nuo mažens reikia atsakingumo mokinti, nes namie ir vonioje nuskęsti gali.

,,kaip užsieny, kaip užsieny"..

,,kaip užsieny, kaip užsieny".. portretas
pagal valdžiagyvius - užsienis yra viso ko pavyzdys. Ir daro ,,kaip užsieny" o išeina kaip sowiemečiu kažkokios parodijos.Geriau galvokit kad savivaldybės valdymą reikia padaryti ,,kaip užsieny", o ne darkyti miestą nevykusiais sprendimais

skaitytoja

skaitytoja portretas
ar vaikų neturite kad manote kad maži vaikai supranta kad neatsargu prie atviros krantinės juk jie nori pasilenkti pažiūrėti žodžiu prie upės su vaikais ant pasaitėlio o tie virviniai apjuosimai tas pats kaip siūlas prieš dramblį juk joks saugumas čia tik dėl vaizdo o negi kam maišo tie atitvarai juk jei nori šokti paplaukioti tai ir per atitvarus gali pulti bet dėl saugumo reikia ir turėtų valdžia atsižvelgti į miestiečių norus o beto ir vyresnio amžiaus žmonėms nejauku nes jiems svaigsta galva pažiūrėjus į nesaugią krantinę jau nekalbant kad sėdi nugara į upę
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių