Pereiti į pagrindinį turinį

Daugiabučių laiptinėse tapo šviesiau

2013-05-12 08:46
Daugiabučių            laiptinėse tapo šviesiau
Daugiabučių laiptinėse tapo šviesiau / Vytauto Petriko nuotr.

Daugiabučių namų gyventojai kviečiami taupyti elektros energiją. Tinkamai atnaujinus apšvietimo sistemą laiptinėse, sąskaitos už šią paslaugą gali sumažėti daugiau nei trečdaliu.

Įrengė modernų apšvietimą

Įmonė LESTO kartu su partneriais gyventojus skatina mažinti elektros sąnaudas. Dviejuose Klaipėdos daugiabučiuose namuose buvo įrengta pavyzdinė saugi ir taupi laiptinių apšvietimo sistema.

Taikos prospekto 88 name buvo atnaujinta instaliacija, senieji šviestuvai pakeisti naujaisiais LED, įrengti jutiminiai ir tūriniai davikliai. Taikos prospekto 88A namo dviejose laiptinėse apšvietimo išvis nebuvo. Dabar gyventojai gali džiaugtis saugia ir taupia jo sistema.

Laiptinės patalpose sumontuoti davikliai reaguoja į žmogaus kūno temperatūrą. Patalpose jie labiau tinkami nei judesio davikliai.

„Daugiabučiuose namuose gyvena 60 proc. lietuvių. Norime atkreipti dėmesį, kad svarbu ne tik butas, bet ir erdvė už jo – bendrojo naudojimo patalpos. Sutvarkius tinkamai apšvietimo sistemą, galima sutaupyti. Tam nereikia labai didelių investicijų“, – tvirtino LESTO Veiklos plėtros skyriaus vadovas, racionalaus elektros energijos naudojimo ekspertas Marius Vaskela.

Atsiperka per mažiau nei metus

Taikos prospekto 88 namas prieš laiptinės apšvietimo sistemos atnaujinimą bendrojo naudojimo patalpose elektros sunaudodavo beveik 668 kWh. Po modernizacijos suvartojimas sumažėjo iki 440 kWh. Per mėnesį buvo sutaupyta 114 litų.

Anot M.Vaskelos, saugios ir taupios apšvietimo sistemos įrengimas standartiniame penkiaaukštyje, kuriame yra keturios laiptinės, atsieina 1 300 litų be pridėtinės vertės mokesčio.

„Tai nėra labai didelė suma, o atsipirkimas greitas. Atnaujinus laiptinės apšvietimo sistemą, galima sutaupyti nuo 30 iki 60 proc. elektros energijos. Investicijos gali atsipirkti ir per mažiau nei metus, o sutaupytas lėšas žmonės gali skirti kitoms reikmėms“, – aiškino ekspertas.

Laiptinėse – prasta būklė

Bendrovės „Mano būstas LT“ Klaipėdos regiono Eksploatacinio padalinio vadovas Vidas Balbuckis tvirtino, jog daugumoje laiptinių yra sumontuoti davikliai, tačiau skydelių, skydinių būklė prasta.

„Gyventojai nenori investuoti į jų atnaujinimą. Kol namie veikia televizorius ir virdulys, žmonės mano, kad investicijų nereikia“, – pasakojo V.Balbuckis.

M.Vaskela pabrėžė, kad pakeitus tik vieną apšvietimo sistemos dalį gyventojai didelio sutaupymo nepajus. Patys geriausi rezultatai, kai atnaujinama visa sistema.

Įmonė LESTO projektus, leidžiančius taupyti elektros energiją, pradėjo įgyvendinti prieš ketverius metus. Anksčiau dėmesys buvo skirtas verslininkams, mokykloms. Pastarosiose taip pat buvo įrengti pavyzdiniai kabinetai. Vienas tokių yra ir uostamiestyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų