Dėl aikštelių Skulptūrų parke – ir nerimas, ir įtarimai

Klaipėdiečių nerimą, esą tvarkomame Skulptūrų parke nebebus įrengtos krepšinio ir vaikų žaidimo aikštelės, bandė sklaidyti miesto savivaldybės Antikorupcijos komisija. "Jeigu nebūtų įtarimų, komisija šio klausimo nenagrinėtų. Akivaizdu, kad kai kas prasilenkia su sveika logika", – teigė komisijos pirmininkas Saulius Budinas.

Norėjo daugiau aiškumo

Klaipėdiečiai pastarosiomis dienomis buvo raginami pasirašyti peticiją, kurioje skelbta, kad Skulptūrų parko atnaujinimo projekte atsirado pakeitimų – neva Klaipėdos savivaldybės sprendimu atsisakyta vaikų žaidimo, krepšinio aikštelių. Esą motyvas tam tapo 341 aplinkinių gyventojų parašai.

Peticijos autoriai paragino klaipėdiečius surinkti žymiai daugiau miesto gyventojų parašų, kuriais pasisakoma už tai, kad abi aikštelės numatytoje vietoje būtų įrengtos.

Vakar po šia peticija jau buvo 671 parašas.

Antikorupcinės komisijos pirmininkas ir miesto tarybos narys S.Budinas teigė norintis išsiaiškinti, kas čia atsitiko.

"Toks jausmas, kad kažkas asmeniškai davė pavedimą rangovams kažko neįgyvendinti ir kažko nedaryti. Man tai atrodo keistokai. Nenoriu nieko kaltinti, bet tai prasilenkia su sveika logika. Bet nėra gerai, kai tokie dalykai daromi. Projektas buvo paruoštas, suderintas, paviešintas, statybos leidimas gautas. Jeigu nebūtų įtarimų, Antikorupcijos komisija šio klausimo nenagrinėtų. Akivaizdu, kad kai kas prasilenkia su sveika logika. Visiškai neaišku, kaip buvo nuspręsta nebedaryti tų dviejų aikštelių", – pirmadienį ryte teigė S.Budinas.

Man tai atrodo keistokai.

Ekrane – ir buvusi vedėja

Dar prieš viešai internetu transliuotą komisijos posėdį ekrane pasirodė buvusi Miesto tvarkymo skyriaus vadovė Irena Šakalienė, kuri ryžtingai pareiškė, kad nebėra valstybės tarnautoja, todėl dabar gali atskleisti visas kortas.

Kam buvo adresuoti šie žodžiai, nežinia, bet tai nebuvo viešas pasisakymas, iškart po šios frazės moteris savo vaizdą ekrane išjungė.

Komisijos pirmininkas, kaip pasirodė vėliau, buvo teisus kalbėdamas su nariais, – prasidėjo priešrinkiminės kovos, todėl ir šiame posėdyje jis numanė būsiant nemažai politikavimo bei prašė koncentruotis į klausimo esmę.

Savivaldybės atstovai – patarėja Inga Kubilienė ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis buvo paprašyti išsklaidyti abejones dėl būsimo abiejų aikštelių įrengimo.

I.Kubilienė priminė gerai žinomus faktus – šių metų vasarį prasidėjo parko rekonstrukcija, kuriai skirta 3 mln. eurų. Ketinta darbus vykdyti trimis etapais, bet vėliau tokio darbų skirstymo atsisakyta.

Kadangi pinigų šiems darbams netrūksta, nuspręsta numatytų trijų etapų darbus atlikti vienu metu per vienerius metus.

Tiesa, projektas buvo pakoreguotas – atsisakyta įrengti parko teritorijoje planuotą 18 vietų automobilių aikštelę, nebebus numatytos medinės lauko terasos.

Tose korekcijose numatyta ir vaikų žaidimo aikštelės vietą sukeisti su suplanuotos krepšinio aikštelės dislokacija.

Tai yra vaikų aikštelė turėtų atsirasti arčiau įėjimo į parką nuo K.Donelaičio gatvės, o krepšinio aikštelė turėtų būti įrengta toliau už jos, ir būtų arčiau S.Daukanto gatvės.

Kalbos: šiemet gegužės pabaigoje valdininkai ir projekto rengėjai bei įgyvendintojai svarstė būsimų aikštelių klausimą. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Viskas vėl dėl kelių medžių

"Sprendimo nerengti vaikų žaidimo ir krepšinio aikštelių nėra", – patikino A.Dobranskis.

Pasak jo, iki kitų metų sausio 15-osios, kai bus minimas Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-metis, norima sutvarkyti Skulptūrų parką, kad svečiams ir klaipėdiečiams nebadytų akių nebaigtų statybų vaizdas.

Todėl vaikų žaidimo aikštelė būtų įrengiama, kaip ir numatyta, jau netrukus. O krepšinio aikštelė atsirastų vėliau. Mat toje vietoje, kur ji turėtų atsirasti, auga šeši medžiai.

Savivaldybės valdininkai prisiminė Rumpiškės gatvės kvartalo tvarkymo istoriją, kai į teismą kreipėsi visuomenininkai, norėję apsaugoti kelis medžius. Teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir taip sustabdė projekto vykdymą.

Nebūtų medžių, nebūtų problemų.

Baimintasi, kad ir šį kartą panašiu būdu nebūtų sustabdyti darbai, tada iškilmių džiaugsmą apkartintų nebaigtų darbų vaizdai.

"Nebūtų medžių, nebūtų problemų", – konstatavo A.Dobranskis.

Pasirodo, ne viena specialistų komisija nustatė, kad šie medžiai yra ligoti ir, nepaisant to, ar ten bus krepšinio aikštelė, ar ne, numatyta šiuos medžius šalinti.

I.Kubilienė pasidalijo karčia patirtimi – žmonės, kurie protestuoja, nesiklauso ekspertų išvadų, jų nedomina jokie argumentai. Taip yra gaišinamas laikas, griaunami visi planai.

"Jezau, Jezau!"

Komisijos nariams kilo klausimų, ar nebus sugriauta tai, kas jau padaryta, kai per vaikų žaidimo aikštelę važinės sunkvežimiai ir kita technika? Ar taip projektas nebus dirbtinai pabrangintas.

"Statybų požiūriu tai bus nepatogu, bus šiokios tokios žalos, nepatogumų atsiras ir rangovams. Bet viskas įmanoma", – patikino I.Kubilienė.

Ji pasakojo, kad sunkiasvorės mašinos galės pasiekti būsimą aikštelę nuo S.Daukanto gatvės pusės, juo labiau kad šioje vietoje yra seniai įrengta įvaža.

A.Dobranskis atviravo, kad nėra buvę projekto, kuris vykdymo metu nebuvo koreguojamas ar net keičiamas.

"Turime nepatirti gėdos", – kaip svarbų argumentą krepšinio aikštelės įrengimo atidėjimą pateikė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Galiausiai Antikorupcijos komisijos nariai buvo priversti pripažinti, kad peticijos tekstas suformuluotas klaidinamai. Nėra jokio savivaldybės sprendimo neberengti aikštelių. O krepšinio aikštelės įrengimo pavėlinimas nereiškia, kad jos visai nebus.

Iškart po to komisijos posėdžio nariai ir stebėtojai išgirdo gilų I.Šakalienės atodūsį: "Jezau, Jezau!"

Tačiau tai netapo pagrindu jai suteikti žodį.

Andrius Dobranskis. Vytauto Liaudanskio nuotr.

I.Šakalienė rėžė iš peties

Po ilgokos viešos diskusijos, ar savivaldybė privalo informuoti klaipėdiečius apie ketinimus keisti parko rekonstrukcijos projektą arba darbų eigą, pasisakyti leista ir I.Šakalienei.

Jos kalba buvo trumpa ir emocinga.

"Stebiu visa tai ir galvoju, kiek galima apsimetinėti? Korupcijos čia daugiau nei galima įsivaizduoti, – rėžė buvusi valdininkė, prisimindama, kad dar tada, kai ji dirbo savivaldybėje, jos vadovaujamas Miesto tvarkymo skyrius bandė imtis minimų aikštelių įrengimo. – Mano namas, krepšinio aikštelė trukdo tik vienam žmogui, o Arvydas Vaitkus ir Ligita Girskienė rūpinasi tik vieno žmogaus – Igorio Udovickio interesais. Gėda tokiems politikams."

I.Šakalienės namo priestatas, besiribojantis su Skulptūrų parko teritorija ir esantis visai šalia būsimosios krepšinio aikštelės, tapo pretekstu byloms teismuose. Bylinėjimasis moteriai nebuvo sėkmingas.

Kaip viešai išsakytus žodžius vertina pats verslininkas I.Udovickis, kurio namas yra šalia Skulptūrų parko?

"Nenoriu net komentuoti tokių nesąmonių. Tos ponios, kaip ten jos pavardė, L.Girskienė? Aš jos visai nepažįstu. Atleiskite, nenoriu net kalbėti apie tokias nesąmones", – vakar dienraščiui tepasakė I.Udovickis.

Peticija – būdas kiršinti?

A.Vaitkus pyktelėjo dėl tokių nelengvai įrodomų ar net iš piršto laužtų kaltinimų ir pats ėmėsi kaltinti S.Budiną.

Netrukus ekranuose vėl pasirodė I.Šakalienės raštu parašyta replika: "Nevaidinkite žaliojo, Vaitkau."

Kiti komisijos nariai pritarė, kad viešumas – būtina sąlyga vystant projektą.

Kuo toliau, tuo daugiau skambėjo priekaištų ir reikalavimų prisiminti senus dalykus, kreiptis į Etikos komisiją ar net STT.

Diskusijos vis labiau priminė apie artėjančius rinkimus.

Tarybos narė Judita Simonavičiūtė net bandė suteikti kalboms racionalumo, prašydama pirma pateikti papildomos medžiagos, su kuria susipažinę komisijos nariai galėtų svarstyti apie pasiūlymų racionalumą.

Vis dėlto pusantros valandos užtrukęs Antikorupcijos komisijos posėdis išryškino tai, kad klaidinančiomis peticijomis gali būti siekiama sukiršinti klaipėdiečius.

Be to, gali būti ir taip, jog kai kas, prisidengęs visuomeniniu interesu, galbūt siekia daryti įtaką svarbiems miesto projektams ar net juos apskritai vilkinti ir stabdyti.

Veikiausiai nesusipratimų galėtų būti išvengta, jei viešai būtų skelbiama apie projekto vykdymo pakeitimus Skulptūrų parke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

   portretas
budinas miesto logotipa pirko už 28000€, “verslinikas”

Arc. MACIJAUSKUI

Arc. MACIJAUSKUI  portretas
Klikė ant kspų :naikinti , kirsti medžius Posius iš davivaldybės klikė:,,kirsti sveikus medžius visus....

Projekta stabdyti

Projekta stabdyti portretas
Iškertami apie 500 medžių. Dėl ko:kad TVORA PASTATYTI IR MACIJAUSKAS PADARĖ LABIRINTA TAKŲ ANT KAPŲ. SENUS TAKUS UŽBARSTĖ. PRIKASĖ NAUJŲ. TIK TAM KAD GERUS SVEIKUS MEDŽIUS NUKIRSTI.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių