Dėl bendros eilės perkėloje – įtampa

Nors dar prieš gerą mėnesį Klaipėdą ir Kuršių neriją jungiančioje perkėloje Neringos gyventojams buvo grąžinta pirmumo teisė persikelti keltu, turistiniai autobusai, kurie anksčiau taip pat naudojosi šia lengvata, tebeturi stovėti bendroje eilėje. Sezono įkarštyje tai kelia itin daug problemų.

Permainos sukėlė rūpesčių

Vasaros pradžioje ilgą laiką galiojusi tvarka, kai neringiškiams suteikta teisė keltis keltais be eilės, buvo panaikinta.

Tačiau tai sulaukė didelio Neringos gyventojų pasipiktinimo. Sprendimas panaikinti pirmenybines eiles besikeliantiesiems su leidimais įsigaliojo nuo birželio 3 d.

Tuomet "Smiltynės perkėlos" vadovai aiškino, kad šiuo metu galiojantys teisės aktai, t. y. Kelių priežiūros ir plėtros įstatymas bei Lietuvos automobilių kelių direkcijos bilieto kompensavimo tvarkos aprašas, nenumato perkėlimo be eilės.

Perkėlimo be eilės draudimas atšauktas prieš gerą mėnesį, bet liko kitų klausimų.

Pavyzdžiui, turistiniai autobusai, kurie anksčiau taip pat naudojosi šia lengvata, tebeturi stovėti bendroje eilėje, o sezono įkarštyje tai kelia daug problemų.

Dėl vėlavimo gresia baudos

Pasak Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorės Romenos Savickienės, pagrindinė problema ta, kad kruizinių laivų viešnagė Klaipėdoje būna labai ribota, ir yra tikimybė, kad, persikėlę į Kuršių neriją, turistai, stovėdami bendrose eilėse prie kelto, gali nespėti grįžti laiku į laivą.

"Visos agentūros, kurios dirba su kruiziniais laivais, apsidrausdamos daro viską, kad to neįvyktų. Kol kas jokių vėlavimų nebuvo, bet baiminamasi, kad kokį Žolinės savaitgalį turistinis autobusas gali strigti eilėse prie perkėlos, autobusai gali nespėti parvežti keleivių į laivą, ir tada tas išlaidas turės padengti priimančioji šalis. Todėl stengiamės užbėgti tokiems dalykams už akių", – teigė R.Savickienė.

Į kruizinius laivus turistai grįžti kol kas nevėlavo, bet nespėjo į traukinį, važiavusį iš pajūrio.

Buvo atvejis, kai jie į traukinį neįsėdo, nes prie kelto strigo autobusas, važiavęs iš Neringos į Klaipėdą. Tada Klaipėdos autobusų parkas keleivius turėjo vežti tiesiai į Vilnių autobusu.

Kruizinė laivyba yra labai jautri sritis.

"Pavyzdžiui, praėjusį savaitgalį prie kelto stovėjo 12 turistinių autobusų, agentūra turėjo užsakyti specialų kelto reisą, kad visus būtų spėta perkelti laiku. Kruizinė laivyba yra labai jautri sritis. Ir jei įvyks bent vienas toks incidentas, Klaipėdos uostas ateityje tiesiog bus aplenktas", – teigė R.Savickienė.

Miestas ieško kompromisų

Šiuo metu yra rengiamas įstatymo projektas, kuriame pirmenybės teisė keltis keltu yra numatyta neringiškiams, neįgaliesiems ir specialiajam transportui. Bus siekiama, kad į tą sąrašą būtų įtraukti ir turistiniai autobusai.

Ketvirtadienį pas Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską ta proga atvykę "Smiltynės perkėlos" vadovai bei turistinių agentūrų atstovai svarstė, kaip spręsti šią problemą.

Visada sudėtinga gesinti gaisrą, ypač, kai ne pats jį sukeli.

"Klaipėdos miestui tikrai ne tas pats, kaip vyksta kruiziniais laivais atvykstančių turistų aptarnavimas. Visada sudėtinga gesinti gaisrą, ypač, kai ne pats jį sukeli, bet mes, atsiliepdami į agentūrų godas ir rūpesčius, sušaukėme susitikimą, kur paliudyta, kad vyksta geranoriškas bendradarbiavimas tarp perkėlos ir turistinių laivų operatorių", – kalbėjo meras.

Susitikime miesto rotušėje išsakyti ir "Smiltynės perkėlos" planai – investicijos į krantinę ir naujo kelto ar keltų įsigijimo programa. Tai iš esmės išspręstų eilių klausimą. Tiesa, šis procesas truktų iki dvejų metų.

"Tie dveji metai, kurių reikės investicijų planui įgyvendinti, – ilgas laikas. Tikrai nesinorėtų, kad, įrengus tobulą infrastruktūrą, nebeliktų, ką kelti per marias. Žinoma, tai sąmojis, bet tuos metus reikės kažkaip gyventi. Nuvilti mes negalime nei turistų, nei miestiečių", – teigė V.Grubliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na kas

Na kas portretas
Iš to tilto Klaipediečiams? Ji vistiek statytu už kiaules nugaros:) Eiliu i kelta problema dings DEMESIO po 3ju savaičiu:) ilgems 8menesiams:) kuršiu nerijoje bus tyla ir ramybe ale kaip kapinese:)

prijunkim nerija prie zemyno

prijunkim nerija prie zemyno portretas
REIKALAUJAM tilto i nerija.

petras

petras portretas
kai dings eiles prie kelto jos atsiras alksnynes poste iki klaipedos,tai jau uzprogramuota nes dvi kasos neapsidirbs...cia kaip tame multike...nykstukas isejo-namukas parejo...nykstukas parejo-namukas isejo...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių