Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl elektroninės apyrankės - detektyvas

2013-02-21 19:45
Dėl    elektroninės    apyrankės - detektyvas
Dėl elektroninės apyrankės - detektyvas / Vytauto Petriko nuotr.

Į laisvę išleista nuteistoji, privalanti nešioti elektroninio stebėjimo įrenginiu vadinamą apyrankę, per trumpą laiką kelias dešimtis kartų nesilaikė nustatytos dienotvarkės. Probacijos tarnybos pareigūnai prašė teismo moterį grąžinti į įkalinimo įstaigą.

Paprašė grąžinti už grotų

Už sukčiavimą pustrečių metų į nelaisvę pasiųsta klaipėdietė pernai lapkritį į laisvę buvo išleista pirma laiko.

Jai pritaikyta naujojo lygtinio paleidimo sąlyga, nustatant intensyviąją priežiūrą. Tai yra, moteris privalėjo nuolat dėvėti elektroninę apyrankę, fiksuojančią jos buvimo vietą. Nuteistoji neturėjo teisės išeiti iš namų.

Tačiau praėjo visai nedaug laiko ir Probacijos tarnyba kreipėsi į Klaipėdos miesto apylinkės teismą prašydama šią klaipėdietę grąžinti į Panevėžio pataisos namus.

Iš namų – minutei

Lapkričio 22 d. jai buvo užsegta apyrankė, o jau kitos dienos paryčiais prietaisai užfiksavo, kad stebimoji išėjo iš namų.

Pert tris dienas užfiksuota 18 tokių atvejų. Visais atvejais moteris buvo išėjusi iš stebėjimo zonos nuo 1 iki 12 minučių.

Paklausta, ar laikosi pažado nekelti iš namų kojos, ji tikino nė karto nesulaužiusi duoto pažado. Po kelių dienų pareigūnai apsilankė pas klaipėdietę ir patikrino įrangą, tačiau jokių sutrikimų neužfiksavo.

O jau po dienos per parą užfiksuoti dar 26 pasišalinimo iš stebimos zonos atvejai. Kiekvieną kartą tai trukdavo nuo vienos iki devynių minučių.

Išsijungė prietaiso antenos

Tada pabandyta stebėti laiptinę, kurioje gyvena nuteistoji. Tačiau moteris iš savo namų neišėjo, o prietaisas rodė, kad pažeidimų būta.

Naujųjų metų išvakarėse prietaisas parodė, kad 11 minučių buvo išjungta viena elektroninio stebėjimo įrangos antena, nors apyrankę nešiojanti moteris tikino jos nelietusi.

Po trijų savaičių viena antena buvo išjungta beveik valandai.

Nuo apyrankės nešiojimo pradžios užfiksuoti 65 panašių pažeidimų atvejai, nors nuteistoji nebuvo įtariama kokiu nusikaltimu ar administracinės teisės pažeidimu.

Pažeidimai liovėsi

Teismas nepasiuntė moters atgal už grotų. Vadovautasi protingumo kriterijais bei paprasta logika.

Moteris bei jos gynėjas bandė argumentuoti, kad apyrankė, kaip ir bet kuris kitas įrenginys, gali gesti. Juk ir aukščiausiųjų technologijų gaminiai būna brokuoti.

Probacijos tarnybos pozicija yra kategoriška – prietaisas yra sertifikuotas ir nepasitikėti juo nėra pagrindo.

Toks atvejis – vienintelis

Klaipėdoje šiuo metu tokias apyrankes nešioja keturi asmenys. Tačiau tik vienos jų prietaisas fiksavo panašius pasišalinimo iš stebimos zonos atvejus.

„Bendravome su Panevėžio kolegomis. Jie taip pat tikino, kad panašių atvejų nėra buvę. Abejoti nuteistosios gera valia verčia ir tai, kad po mūsų kreipimosi į teismą dėl šios moters grąžinimo į įkalinimo įstaigą, įrenginys nefiksavo pasišalinimo nė karto“, – teigė Klaipėdos apygardos Probacijos tarnybos Probacijos skyriaus viršininko pavaduotoja Asta Zuzevičienė.

Teismo manymu, kad moteris pati gadina įrenginį, tėra prielaida, todėl prašymas ją grąžinti į pataisos namus nepatenkintas.

Ar ši moteris liks namuose ir toliau nešios apyrankę, dar nežinia. Jeigu prokurorai ras argumentų ir apskųs teismo sprendimą aukštesniosios instancijos teismui, kito teismo nuomonė gali būti priešinga.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų