Dėl „Mėmelio uosto“ skolos – ginčas teismuose

Užuot pradėjus tvarkyti Klaipėdos miestui perduotą uosto dalį, teismuose aiškinamasi dėl atsiradusių skolų.

Areštuota dalis turto

Buvusią „Laivitės“ teritoriją administravusi bendrovė „Mėmelio uostas“ Klaipėdos miesto savivaldybei yra skolinga per 146 tūkst. eurų. Skolos susidarė per 2017–2020 metus.

Savivaldybė yra paprašiusi teismų priteisti jai beveik 7 tūkst. eurų delspinigių, palūkanas.

Dėl skolų teismui ieškinį pateikusi savivaldybė yra paprašiusi areštuoti ir dalį „Mėmelio uosto“ turto.

Dėl to šiuo metu irgi prasidėjęs ginčas. „Mėmelio uosto“ bendrovė nesutinka su laikinųjų apsaugos priemonių taikymu. Jos turto dalis Klaipėdos miesto savivaldybės prašymu buvo areštuota šiemet vasario 19 d.

Padėtis nebuvo gera

„Mėmelio uosto“ bendrovė Klaipėdos apygardos teisme aiškino, kad ji dirbanti pelningai. Nepriklausomai nuo bylos baigties ji neva galėsianti įvykdyti teismo sprendimą, jei šis ateityje priteistų sumokėti skolą, kurios prašo savivaldybė.

Klaipėdos apygardos teismas šiemet balandžio 9 d. akcentavo, kad „pagal pateiktą „Mėmelio uosto“ balansą ir ataskaitą už 2020 metus spręsti, jog dabartinė bendrovės turtinė padėtis, atsižvelgianti praėjusį laikotarpį bei į šalyje paskelbtą karantiną, yra pakankamai gera, nėra pagrindo“.

Dėl „Mėmelio uosto“ argumento, kad jai ribojama išnuomoti turtą, nes paskirtas areštas, teismas akcentavo, kad nėra pagrindo daryti išvados, jog taikytos laikinosios apsaugos priemonės varžo jos teises.

Kredito reitingas – ne argumentas

Klaipėdos apygardos teismo balandžio 9 d. nutartį palaikė ir Lietuvos apeliacinis teismas. Nepadėjo ir tai, kad „Mėmelio uostas“ pateikė 2021 m. kovo 16 d. kredito biuro „Creditinfo“ išduotą sertifikatą, kad bendrovė „Mėmelio uostas“ turi aukštą kredito reitingą ir padeda kurti geresnę Lietuvos ekonomikos ateitį.

Lietuvos apeliacinio teismo vertinimu, sertifikatas apie aukštą kredito reitingą nepatvirtina, kad bendrovės finansinė padėtis yra stabili ir pakankamai gera.

Reitingas parodantis tik prognozuojamą tikimybę, kad asmuo gali tinkamai vykdyti savo kreditorinius įsipareigojimus. Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nebuvę pateikta įrodymų, jog bendrovės „Mėmelio uostas“ finansinė padėtis yra pakankamai gera ir ji ateityje galėtų įvykdyti teismo sprendimą dėl skolos priteisimo.

Todėl paliktas galioti ankstesnio teismo sprendimas dėl dalies turto arešto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audrius

Audrius portretas
Klaipėdos savivaldybė neturi būti vadinama Klaipėdos savivaldybe. Tai yra UOSTO savivaldybė, nes ji gina ne klaipėdiečių, o išimtinai Uosto interesus. Ir meras ne Klaipėdos, o UOSTO statytinis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių