Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl sniego miesto gatvėse – isterija

2009-12-23 05:00
Pavojus: vakar gatvės buvo padengtos storu sniego sluoksniu, per kurį nebuvo matyti nei skiriamųjų juostų, nei pėsčiųjų perėjų.
Pavojus: vakar gatvės buvo padengtos storu sniego sluoksniu, per kurį nebuvo matyti nei skiriamųjų juostų, nei pėsčiųjų perėjų. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Atvažiuosiu ir duosiu į snukį. Užmušti jus maža. Nematote, kas darosi?" – tokių grasinimų dėl apsnigtų kelių iš įpykusių vairuotojų sulaukė kelininkai. Geras eismo sąlygas mieste privalo užtikrinti savivaldybė, tačiau ji šiuo požiūriu yra neįgali.

Rytą – nevalyti keliai

Vakar rytą į darbą važiuojantiems vairuotojams vėl teko iš peties plūsti kelininkus.

Važiuojamoji kelio danga suplaktu sniegu buvo padengta ir centrinėse miesto gatvėse. Vairuotojai pasakojo, jog buvo visiškai neįmanoma važiuoti – automobilių ratai slydo, prasisuko.

"Suprantu, kad užvakar, kai siautė pūga, valyk kelius nevalęs, juos vis tiek apsnigs. Tikėjausi, kad bent rytą jie bus nuvalyti, tačiau eismo sąlygos buvo sunkios. Dirbu kitame miesto gale nei gyvenu. Važiuodamas į darbą nemačiau nė vieno valytuvo. Kodėl miesto valdžia nesiima jokių priemonių?" – telefonu piktinosi vienas vairuotojas.

Įmonės "Specialus autotransportas" Logistikos vadovas Rimantas Strakšys neslėpė, jog darbas antradienio naktį buvo sudėtingas.

Snigti nustojo apie pusę dviejų nakties. Iš pradžių dirbo devynios mašinos, tačiau vėliau viena sugedo. Pašalinus gedimus, ji darbą tęsė rytą.

R.Strakšio teigimu, pagrindinės miesto gatvės, tiltai, įkalnės ir nuokalnės vakar naktį buvo nuvalytos ir pabertos tris kartus. Visų šalutinių iki ryto nespėta apvažiuoti. Jas baigta valyti rytą.

"Buvo viena sunkiausių naktų. Iškrito labai didelis sniego kiekis – 35 centimetrai", – teigė vadovas.

Anot R.Strakšio, esant tokioms oro sąlygoms, nieko nebuvo galima padaryti, kad rytą ant važiuojamosios kelio dalies neliktų suplakto sniego.

"Peilis nuvalo sniegą, bet ne ledą ar suplaktą sniegą. Pastarąjį tirpdome druska ir tada valome. Tačiau kai ant pabarstytos druskos užsninga ir važiuoja mašinos, jos efektyvumas sumažėja", – aiškino vadovas.

Antradienio naktį ant Klaipėdos gatvių buvo išpilta 70 tonų druskos ir 24 tonos smėlio bei druskos mišinio.

Prospektas – neišvažiuojamas

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė tvirtino, jog gatvės nebuvo gerai nuvalytos. Anot jos, neblogai nuvalyta Minijos gatvė, bet Taikos, Baltijos prospektai – sunkiai išvažiuojami.

Taip pirmadienio rytą atrodė pagrindinės uopstamiesčio gatvės:

 

"Taip neturėtų būti. Ekstremalios situacijos nebuvo. Buvo paprasta žiemos para su gausiais krituliais. Gal reikėjo ne tris kartus miestą apvažiuoti, o keturis. Tada tos košės ant gatvių nebūtų. Prašėme, kad po pietų dar kartą važiuotų", – dėstė I.Šakalienė.

R.Strakšio teigimu, norint, kad tokiomis oro sąlygomis rytą miesto gatvės būtų idealiai nuvalytos, reikia dvigubai daugiau mašinų nei užmoka savivaldybė.

Šiuo metu visą miestą valo ir barsto 9 transporto priemonės. Anot R.Strakšio, tiek valytuvų ir barstytuvų reikėtų vienai miesto daliai valyti.

"Tai jau savivaldybės reikalas. Kiek ji užsako mašinų ir moka, tiek ir dirbame. Kad rytą būtų geros eismo sąlygos, mažiausiai visam miestui reikėtų 16 mašinų", – aiškino vadovas.

Valant miesto gatves, į pagalbą pasitelkiami du krautuvai, kurie užpildo barstytuvus smėliu, ir trys traktoriai, padedantys valyti aikšteles ir autobusų stoteles.

Savivaldybė skyrė baudą

I.Šakalienės manymu, kelininkai tinkamai gatvių nenuvalė ne dėl mašinų stygiaus, o dėl darbo organizavimo problemų.

Vedėjos teigimu, bendrovei žadama surašyti pretenziją ir skirti baudą. Sutartyje numatyta, kad už vieną nenuvalytą gatvę galima skirti 200 litų baudą.

Įmonei "Specialus autotransportas" jau buvo skirta 2,4 tūkst. litų bauda. Tada buvo sudaryta komisija, kuri vertino, kaip atliktas darbas.

Iš viso bendrovė valo apie 100 gatvių.

Reikalauti kompensacijų iš merijos gali ir dėl slidžios kelio dangos nukentėję vairuotojai.

Tačiau, anot Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, praktikos, kad kas nors reikalautų žalos atlyginimo, nebuvo: "Įrodyti, kad nelaimė įvyko dėl slidžios kelio dangos, sudėtinga. Dažniausiai eismo įvykis kyla dėl vairuotojo kaltės – kai jis nepasirenka saugaus greičio, atstumo".

"Gyvename šiaurės šalyje"

Meras Rimantas Taraškevičius tvirtino, jog vakar rytą prieš išvykdamas į komandiruotę į Vilnių apvažiavo dalį pagrindinių miesto gatvių.

Anot miesto vadovo, pagrindinės gatvės buvo apvalytos neblogai, šoninės – prastai. Tačiau meras kelininkus teisino, jog naktį iškrito daug sniego.

"Prieš pykdami žmonės turėtų pagalvoti, kad kelininkai dirbo visą naktį suplukę. Žinoma, galimybių pasitempti jie turi ir tą puikiai supranta. Jei nori teikti paslaugą, turi įrodyti, kad tai daro kokybiškai ir operatyviai. Turi valyti geriau, jei tai daro blogiau", – samprotavo meras.

Anot R.Taraškevičiaus, įmonei "Specialus autotransportas" siūlyta pagalba, jei šiems jos reikia. Tačiau uostamiesčio valytojai jos atsisakė.

"Esame pasiruošę pajungti kitas įmones, jei trūksta technikos. Sakė, jog susitvarkys. Įmonė privalo kokybiškai ir operatyviai atlikti paslaugą. Jei nespėja, kreiptis į mus", – tvirtino meras.

L.Dūda tvirtino, jog gal ir reikėtų daugiau mašinų miestui valyti. Savo pagalbą yra pasiūliusi įmonė "Žemkasa". Jos pasiūlymas svarstomas.

"Žmonės – reiklūs. Reikia suprasti, kad gyvename šiaurės šalyje, nepatogumų dėl sniego neišvengsime. Žiemą nebus asfalto kaip vasarą. Darome viską, kad padidintume gatvių valytojų pajėgas", – teigė L.Dūda.

Žaidžia domino

Gruodžio pradžioje pratęsdama sutartį su įmone "Specialus autotransportas", savivaldybė sumažino ir naktimis budinčių mašinų skaičių.

Anksčiau buvo pasirengę 14 mechanizmų – ne tik valytuvai ir barstytuvai, bet kita technika – krautuvai, traktoriai.

Budėjimas-situacijos stebėjimas nuo lapkričio 1 d. vyksta kiekvieną parą. Stebimi orai, dirbti būdavo pasiruošę transporto priemonių vairuotojai.

Tačiau kelininkams išvažiavus į gatves už budėjimą nemokama. Pradedamas fiksuoti atliktas darbas.

"Užtenka, kad technika išvažiuoja barstyti tiltų, įkalnių ir nuokalnių. Tuomet pradedama skaičiuoti pagal darbo įkainį. Kelininkams labiau apsimoka dirbti, o ne budėti", – pabrėžė I.Šakalienė.

Už budėjimą lapkritį miesto savivaldybė įmonei "Specialus autotransportas" sumokėjo beveik 110 tūkst. litų. Mokėta už 14 mechanizmų.

Tačiau neoficialių šaltinių teigimu, 6 mašinos lapkritį dirbti negalėjo, nes buvo sugedusios, nebuvo sutvarkyti jų dokumentai. Jos stovėjo uosto teritorijoje, Keleivių ir krovinių terminale.

R.Strakšio teigimu, technika išskirstoma po aikšteles atsižvelgiant į maršrutą. Ji statoma ir minėtoje vietoje.

Nuo gruodžio pradžios Klaipėdoje budi šeši barstytuvai – po tris kiekvienai miesto daliai. Išlaidos šiai paslaugai taip pat turėtų sumažėti.

"Budėjimui atsisakėme pagalbinės technikos. Palikome tik barstytuvus ir valytuvus. Dabar domino naktimis žais ne 8, o 6 vairuotojai. Tiek technikos miestui pakanka. Pradėjus snigti, jie pasitelkia likusią techniką. Galimybė savivaldybei keisti sutartį numatyta jos sąlygose", – aiškino L.Dūda.

Žmonės vėlavo į darbą

Vakar rytą sunkios eismo sąlygos buvo ir Klaipėdos rajone. Visą naktį dirbo ir bendrovės "Klaipėdos regiono keliai" darbuotojai. Kelius valė 16 autobarstytuvų, 14 autogreiderių ir traktorių.

Rytą problemų kilo Dituvoje – prieš septynias į Klaipėdą neišvažiavo autobusas. Jis įstrigo galutinėje stotelėje. Kelias šioje vietoje buvo užpustytas. Į darbus norėjusiems suspėti žmonėms teko stabdyti mašinas.

Rytą sudėtingesnės eismo sąlygos buvo ir kelyje į Jokūbavą. Kilometro ilgio kelio ruožas dėl apledėjimo išsiliejus upei buvo uždarytas Šilutės rajono Saugų seniūnijoje.

Šiandien uostamiestyje laukiama įvairių orų.

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininko Liongino Pakščio, krintantis sniegas taps šlapdriba arba net lietumi. Galima lijundra, plikledis. Susidarys rūkas. Oro temperatūra sieks 0–2 laipsnius šilumos.

"Per vieną dieną sniegas nespės ištirpti. Žemę dengs sniego košė", – tvirtino L.Pakštys.

Emocijos: pusnyse įstrigę vairuotojai buvo priversti keiktis.

Vakar rytą sniego dangos storis siekė

Palangoje – 20 cm.

Klaipėdoje – 18 cm.

Telšiuose – 10 cm.

Nidoje – 3 cm.

Šilutėje – 3 cm.

Laukuvoje – 4 cm.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų