Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl veršių – kovos su peiliu

2009-09-30 07:54
Dėl veršių – kovos su peiliu
Dėl veršių – kovos su peiliu / "Shutterstock" nuotr.

Sena kaimynų nesantaika dėl neprižiūrimų gyvulių, išbraidytų pievų bei nuėstų daržovių baigėsi žmogžudyste.

Septyniasdešimtmetis senolis sėdo į teisiamųjų suolą, jo kone perpus jaunesnis kaimynas – kapuose.

Prie lango pjaustė dešrą

Erlėnų kaime Kretingos rajone gyvenančių kaimynų Nekrevičių ir Razmų sodybas skiria kaimo kelias. Nors kaimynai buvo skirtingo amžiaus ir, rodos, neturėjo ko dalytis, nesantaika tarp jų tvyrojo apie porą dešimtmečių.

Nors kaimynų nesantaika jau pažymėta 45 metų Algio Razmaus žūtimi, ramybės abipus kelio vis dar nėra. Kaimynai skundžia vieni kitus policijai ir drabstosi kaltinimais.

Vakar Klaipėdos apygardos teisme dvi šeimos ne tik buvo priešingose teisminio proceso pusėse, bet ir varstė vieni kitus piktais žvilgsniais, sunkiai tramdė neapykantą.

Pernai, spalio 21-osios rytą Petras Nekrevičius stovėjo priešais langą, peiliu gabaliukais pjovė duoną, dešrą ir po kąsnelį dėjo į bedantę burną. Pro langą jis pastebėjo per kelią perėjusį kaimynų Razmų veršį.

Tai buvo ne pirmas ir ne dvidešimtas kartas. Didžiulę galvijų bandą laikantys kaimynai Nekrevičiams buvo tapę tikru galvos skausmu. Svetimi veršiai išbraidydavo jų dobilieną, nuėsdavo ir išmindydavo daržus.

Grandines kalė prie medžių

P.Nekrevičius teisme pasakojo sumanęs pamokyti gerokai jaunesnius kaimynus taip, kaip prieš bene tris dešimtmečius žinojo tai padarius kitus kaimo žmones. Metalinį kuolą, prie kurio grandine pririšamas gyvulys, įkalė ne į žemę, o į pakelėje augantį gluosnį.

Kai grįžo į trobą, senolis pamatė, kaip į jo valdas įlingavo dar vienas veršis. Teko vėl eiti į pakelę. Trečiojo veršio kuolą jis įkalė į paties sodinto kaštono kamieną.

Konfliktas tarp kaimyno prasidėjo, kai nesugebėjusi pati išlaisvinti gyvulių Loreta Razmuvienė automobiliu atsivežė vyrą. Šis buvo pasiėmęs elektrinį pjūklą, kirvį ir jau ketino pjauti kaštoną, kad galėtų išlaisvinti galviją.

Peiliu taikė į užpakalį

P.Nekrevičius pasakojo pamatęs, kad kaimynas ketina pjauti jo kaštoną, kyštelėjo peilį, kuriuo pjaustė maistą, į kišenę, stvėrė metalinį strypą ir nuskubėjo prie kelio. Jam iš paskos nuskuodė žmona su grėbliakočiu rankoje.

Apie tai, kas vyko toliau, Nekrevičiai ir L.Razmuvienė pasakoja skirtingai.

P.Nekrevičius tikino strypu trenkęs per benzininį pjūklą "Družba", ir šis nustojęs veikti. Tada A.Razmus puolęs jį mušti, parvertęs, spardęs, kur pataikė, pagrasino sukapoti į spirgus.

"Ištraukiau iš kišenės tą peilį, kuriuo duoną raikiau, ir gulėdamas smogiau jam. Taikiau į užpakalį. Jis buvo mane apžergęs. Matyt, atsisuko. Nemačiau, kur pataikiau, – teisėjui pasakojo senolis. – Kai pajuto, kad įdūriau, jis man pasakė, kad turiu džiaugtis spėjęs jam pirmas smogti, nes, priešingu atveju, jis būtų mane pribaigęs. Jis dar pasakė: "Dabar tu – už grotų, o aš – į Gargždelę". Tada nuėjo už kelio, atsisėdo prie stulpo ir užsidegė cigaretę."

Maždaug po valandos Kretingos ligoninėje A.Razmus mirė.

Reikalauja atlyginti skriaudą

Jo žmona Loreta teisme liudijo kitaip. Ji įsitikinusi, kad, norėdamas paerzinti ją su sutuoktiniu, kaimynas naktį pats pervedė jų veršius per kelią ir prikalė grandines prie medžių.

Jos vyras buvęs lėtapėdis, ramus žmogus, tad pats konflikto neprovokavo, o kaimynas priešingai – lakstęs su peiliu rankoje, vadinęs visus suskiais ir žadėjo paskersti.

Kai vyrai kivirčijosi, L.Razmuvienė viską fiksavo fotoaparatu. Šios nuotraukos tapo įrodymais žmogžudystės byloje.

Lemtingąjį smūgį P.Nekrevičius smogęs tuo metu, kai A.Razmus atsisuko žmonos paragintas baigti kivirčytis ir važiuoti kviesti policijos. Moteris raudojo, apgailestaudama netinkamu momentu atkreipusi sutuoktinio dėmesį.

L.Razmuvienė liko su trimis sūnumis bei dideliu ūkiu ant pečių. Ji sakė paveldėjusi ir dideles skolas.

Moteris prašo teismą priteisti jai iš kaltininko per 16 tūkst. litų laidotuvių bei kapo tvarkymo išlaidų. Be to, ji norėtų, kad kaimynas atlygintų jai ir vaikams neturtinę žalą – 120 tūkst. litų jos naudai bei po 80 tūkst. litų sūnums.

Senolis P.Nekrevičius jaučiasi kaltas tik iš dalies.

"Aš nėjau į jo žemę, jam žalos nedariau. Tik gyniausi. Jei nebūčiau įdūręs, šiandien būčiau jau po žeme", – tikino 72 metų vyras.

Vietos apylinkės inspektorius, Salantų policijos komisaras ir seniūnas galėtų ilgai pasakoti apie kaimynų nesantaiką, kuri tęsiasi ir šiandien. L.Razmuvienė tikino, kad teismo sprendimo namuose laukiantis jos vyro žudikas neleidžia ramiai jai praeiti ir iki šiol ją užgaulioja.

Teismo sprendimas bus skelbiamas ne anksčiau nei po mėnesio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų