Delfinariumo rekonstrukcija stringa dėl lėšų trūkumo

Trūkstant lėšų, užsitęsė Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo rekonstrukcija. Jei nepavyks rasti papildomo finansavimo, dalies jos gali tekti atsisakyti, sako muziejaus atstovė Nika Puteikienė.

Jau žlugo du rekonstrukcijos konkursai, nes nė vienas pasiūlymas muziejui netiko. Šiuo metu konkursą rengiamasi skelbti trečiąkart - jei jis pavyks, tikimasi delfinariumą iš dalies rekonstruoti maždaug po metų. Tokiu atveju 2013-ųjų vasarą jame jau galėtų vykti delfinų pasirodymai.

Praėjusį pirmadienį paaiškėjo, kad buvo atmesti muziejui netikę dviejų šalies statybos bendrovių pasiūlymai rekonstruoti delfinariumą. Jo rekonstrukcijos pirmojo etapo užbaigimo ir antrojo etapo darbus pasiūliusios bendrovės „Vėtrūna“ pasiūlymas neatitiko pirkimo sąlygų, o įmonės „Konsolė“ 39,34 mln. litų pasiūlymas buvo per brangus.

N.Puteikienė sako, kad trečią kartą skelbiant konkursą, bus sumažinti kvalifikaciniai reikalavimai dalyviams, tad tikimasi pritraukti jų daugiau ir sulaukti pigesnių pasiūlymų. Delfinariumo atnaujinimo pirmajam etapui skirta 10 mln. litų, o antrajam - 15 mln. litų.

„Mėnesio pabaigoje bus paskelbtas konkursas statybų rangovui pirmojo etapo užbaigimui ir antrajam etapui. Trečias kartas turi nemeluoti - tikimės rudenį pasirašyti sutartį su rangovu, kuris per žiemą ir atliks minėtus darbus. Sumažinome kvalifikacinius reikalavimus (...) - kuo daugiau dalyvaujančių, tuo didesnės galimybės, kad bus pasiūlytos mums priimtinesnės kainos“, - BNS sakė muziejaus atstovė.

Pirmą rekonstrukcijos etapą šiuo metu planuojama baigti iki 2013 metų kovo 30 dienos. Tuomet iš Graikijos būtų parskraidinta dalis delfinų, kurie kitą vasarą jau galėtų dalyvauti pasirodymuose Klaipėdoje.

„Kitai vasarai tikimės visiškai atnaujintos to delfinariumo dalies, kurią mato žiūrovai: kasos, kavinė, tualetai, pati žiūrovų salė, salės įranga, skirta pasirodymams, pats delfinų baseinas ir dalis vandens paruošimo sistemos. Delfinų sąlygos kažkiek pagerės“, - kalbėjo N.Puteikienė.

Tačiau, pasak jos, lėšų trūksta trečiajam rekonstrukcijos etapui, kurio gali tekti atsisakyti. Iš viso delfinariumo rekonstrukcijai reikia 35 mln. litų, o šiuo metu su ES lėšomis tam numatyta 10 mln. litų mažiau - 25 mln. litų. Jei kitą vasarą jau bus galima rengti delfinų pasirodymus sutvarkytame žiūrovams skirtame baseine, tikimasi, kad tuomet muziejus jau galės surinkti lėšų likusiems darbams, pavyzdžiui, atviram baseinui.

„Nesustos darbai, kai delfinai plaukios didžiajame baseine - statybos bus toliau tęsiamos ir antroji projekto dalis turi būti įgyvendinta su delfinų terapijos centru, su papildomais baseinais delfinais iki 2014 metų pabaigos. Iki to laiko mes jau matysime, ar turime reikiamą finansavimą trečiai daliai, kuri buvo atskira - lauko baseinui. (...) Manome, kad mes ir patys galėsime užsidirbti daugiau pinigų, kai grįš delfinai“, - teigė ji.

„Jeigu to finansavimo nepavyktų rasti, tada tektų atsisakyti kai kurių projekte numatytų dalykų, pavyzdžiui, atviro baseino, kuriame plaukiotų delfinai vasarą, kavinės su terasa ant delfinariumo stogo ir panašių dalykų“, - sakė N.Puteikienė.

Jūrų muziejaus delfinariumas yra vienintelis Baltijos šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VISKAS GERAI

VISKAS GERAI  portretas
su tom mazesnem kainom, tol kol mazesnes kompanijos pervertindamos save praskaiciuoja uzsidaro ir vel uzsakovas lieka ant leda.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių