Pereiti į pagrindinį turinį

Dievo tarnai vairuoja brangius automobilius (papildyta)

2010-11-13 07:00
Galimybės: karinių pajėgų kapelionas R.Ramašauskas sekmadienio mišias kartais iškeičia į baikerių šou, į kurį atrieda įspūdingu ir prabangiu "Yamaha".
Galimybės: karinių pajėgų kapelionas R.Ramašauskas sekmadienio mišias kartais iškeičia į baikerių šou, į kurį atrieda įspūdingu ir prabangiu "Yamaha". / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Sekmadienis. Bažnyčia. Mišios. Prie šventoriaus vartų – 55 tūkst. litų kainuojantis limuzinas. Tokia jau ta dvasininkų realybė – sutana ar vienuolio abitas neatgraso nuo mirtingiesiems įprastų malonumų.

Važiuoja it verslininkas

Šią vasarą į Nidą įriedėjus Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios kunigo Rimvydo Adomavičiaus vairuojamam automobiliui, daugeliui parapijiečių atvipo žandikauliai.

"Lexus GS300" – bet kurio save gerbiančio verslininko dėmesio vertas limuzinas. Tiesa, ne naujas, pagamintas prieš kelis metus, bet vis tiek brangokas žaisliukas tokios mažos parapijos ganytojui.

Vidutinė tokio automobilio rinkos kaina – 55 tūkst. litų.

Tačiau klebonas R.Adomavičius atvirai prisipažino, kaip įsigijo šį limuziną.

"Jei būčiau dirbęs čia, tokios sumos nebūčiau susitaupęs. Viskas juk pagal galimybes. Šventa Dvasia man ant sparnų nieko neneša. Užsidirbau Amerikoje, nes ten visai kitus pinigus gaudavau", – prisipažino R.Adomavičius.

Klebonas atviravo, kad jei ne brolis, kuris užsiima naudotų automobilių prekyba, jis tokio pirkinio nebūtų įkandęs.

"Brolis nupirko už 11 tūkst. eurų (38 tūkst. litų), o turguje būčiau pirkęs už 16 tūkst. eurų (55,2 tūkst. litų). Man svarbu, kokį automobilį vairuoju. Tai turi būti saugi mašina", – tikino R.Adomavičius.

Klebonas sakė, jog apynaujį automobilį netrukus parduos. Todėl, kad netektų investuoti į remontą.

"Automobilis – kaip moteris, į jį reikia daug investuoti", – juokėsi R.Adomavičius.

Į akciją – visureigiu

Tačiau didžiausią nuostabą šią vasarą klaipėdiečiams sukėlė į viešus renginius prabangiu automobiliu skriejęs Kretingos pranciškonų vienuolis Sigitas Benediktas Jurčys.

Vienoje paramos akcijų pasirodęs prabangiu visureigiu "Volvo" brolis Benediktas net sulaukė pašaliečių klausimų – kodėl neturto įžadus davęs vienuolis mėgaujasi prabanga?

Tuomet vyras teisinosi prastais vieškeliais – esą skubant pas Dievo malonės ištroškusiuosius reikia neprastų ratų.

Kretingos Apreiškimo vienuolyno autoūkis iš viso sudarytas iš beveik dviejų dešimčių automobilių.

Be paprastučių golfukų ir kelių mikroautobusų, opelių, vienuolyno kieme žiba 10–12 tūkst. litų kainuojanti "Audi A3", apie 13 tūkst. litų atsiėjusi "Ford Fiesta".

Kretingiškių vyrų akį turėtų traukti, matyt, tik per svarbiausias krikščionių šventes iš garažo išriedantis naujutėlaitis, šiais metais pagamintas "Fiat Linea". Puikios komplektacijos "Fiat Linea" turėjo atsieiti apie 46 tūkst. litų.

Tačiau tai ne brangiausias automobilis prie vienuolyno vartų. Čia dar puikuojasi prieš porą metų iš gamyklos išriedėjusi "VW Jetta".

Už šį "saldainiuką" reikėtų paaukoti 46 tūkst. litų.

Vežimais nevažinėja

Vis dėlto plačiausiai piniginę atvėrė Marijos Taikos Karalienės bažnyčios vadovas kunigas Vilius Viktoravičius.

Žinovų gerai vertinamu brangios eksploatacijos "Toyota Corolla Verso" V.Viktoravičius važinėja neseniai. Automobilis pagamintas tik pernai. Jo vidutinė rinkos kaina – 75 tūkst. litų.

Bažnyčia neturi savo autoūkio, kiekvienas čia dirbantis kunigas važinėja savomis lėšomis įsigytais automobiliais.

"O ką, jūs galvojote, kad mes kaip viduramžiais vežimu pas ligonį važiuojame?" – juokėsi vienas jauniausių šios parapijos kunigų.

Tuo metu vyriausias šio bažnyčios klebonas 61-erių Ferdinandas Žilys prisipažino, kad nesigėdi vairuoti senutėlį "VW Golf", pagamintą 1992 m.

"Jei reikia, aš pats jį suremontuoju. Nebijau tokių darbų. Man nepatinka japoniškos mašinos, ten pusę automobilio reikia išardyti, kad kokią detalę pakeistum. Visai kas kita – "VW Golf". Maniškis sukasi, kaip pašėlęs", – tikino klebonas.

Bijojo pasmerkimo

Buvęs Šv.Kazimiero bažnyčios vadovas Romualdas Vėlavičius nesigėdijo sėsti į miesto automobiliu vadinamą "VW Polo".

Nors ir ne limuzinas, tačiau naujutėlaitis, šiais metais pagamintas "mažylis" turėjo kainuoti apie 45 tūkst. litų.

Dabartinis bažnyčios vadovas Rolandas Karpavičius prisipažino, kad net šalia nestatytų savo mašinos prie kolegos "mažylio".

"Aš pats tris kartus didesnis už kolegą. O jei rimtai, tai prieš pirkdamas automobilį ilgai tariausi ir svarsčiau, ar už tokį pirkinį manęs nepasmerks parapijiečiai", – tikino kunigas R.Karpavičius.

2004 metais pagamintą "Toyota Avensis" kunigas pirko tiesiai iš salono.

"Teko įsigyti išperkamosios nuomos būdu. Tokios sumos iš karto neturėjau. Mąsčiau apie tai, kad mašina per daug nenuvertėtų, jei tektų pavažinėjus parduoti", – tvirtino kunigas.

R.Karpavičius prisipažino, kad nors tarp dvasininkų nėra mados varžytis automobilių prabanga, tačiau vyriškų pokalbių apie naujus ratus vis dėlto būna.

"Kai pasirodžiau su nauja mašina, daug kas pagyrė, kad gerą automobilį pirkau. Neslėpsiu, man geros mašinos vairavimas – vienas malonumų. Lietuvoje su vėjeliu nepalakstysi, tačiau smagu važiuojant geros muzikos pasiklausyti", – atviravo dvasininkas.

Karjerą pakeitė turtai

Tačiau brangiausiu autoūkiu turėtų būti vadinamas Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko bažnyčios arsenalas.

Prie šių Dievo namų rikiuojasi tik 2004–2008 metais pagaminti automobiliai. Čia pirkta po dvi tos pačios markės mašinas. Ir tikriausiai ne tam, kad dalims išardytų.

Ši bažnyčia įsigijo užpernai pagamintų "Toyota Avensis", kurių vieno vidutinė vertė – 48 tūkst. litų. Nupirktos dvi "Opel Astros", kurios kainuoja po 37 tūkst. litų.

Penkerių metų "Ford Focus" dar ir dabar kainuoja po 25 tūkst. litų. Pigiausios šios bažnyčios mašinos – dvi "Hondos" – dabar kainuoja po 18 tūkst. litų.

Šis prabangos šešėlis neseniai pradėjusiam vadovauti kunigui atiteko iš jo pirmtako – turtus spėjusio susikrauti šios bažnyčios kunigo Sauliaus Damašiaus.

Kelių butų, prabangių apartamentų ir žemės sklypų savininkas S.Damašius bažnyčios ir laidojimo namų direktoriaus posto neteko "Klaipėdai" suskaičiavus šio dvasiško tėvo turtus.

Tačiau pomėgio plačiai gyventi S.Damašius neatsisakė, net ir perkėlus jį į kitą parapiją.

Po viešo skandalo kunigas kartėlį malšino nauju automobiliu – 2009 m. pagamintu "Skoda Superb". Šio žaisliuko vidutinė rinkos vertė – 65 tūkst. litų.

Motociklu – į šventorių?

Jei vieni dvasininkai sutrinka paklausti apie blizgančius žaisliukus, paliktus prie šventoriaus vartų, kiti drąsiai didžiuojasi naujutėlaičiais plieniniais žirgais.

Drąsių pareiškimų nestokojantis Karinių jūrų pajėgų kapelionas Romualdas Ramašauskas nesigėdija savo silpnybės – greičio ir laisvės pojūčio skriejant motociklu.

Šis dvasininkas laigo prabangia dešimties metų "Yamaha".

"Tai yra laisvė. Kai sunku, aš išlekiu pravėdinti galvą. Tik nulipus nuo motociklo reikia ramiai dešimt minučių pabūti. Kad angelai pasivytų", – tikino R.Ramašauskas.

Žinomas klaipėdietis prisipažino, kad savo asmeninio automobilio neturi.

"Vairuoju vaikų globos namų, kuriems vadovauju, automobilį. Nors man pačiam nelabai svarbu, kokį automobilį vairuoti", – tikino R.Ramašauskas.

Kapelionas neišsisukinėja ir prisipažįsta, jog yra ištikimas tik vienai aistrai – motociklui.

"Nebent reikėtų pasirinkti tarp motociklo ir jachtos. Savos, žinoma, neturiu, tačiau buriuoju", – tikino dvasininkas.

R.Ramašauskas prisiminė, kad vieną kartą, iki bažnyčios atlėkęs motociklu, pats nustėro, išvydęs tikinčiųjų išpūstas akis.

"Važiavau susimąstęs. Užsimiršau ir įžingsniavau tiesiai. Tiesa, buvau su liturginiais rūbais", – prisiminė dvasininkas.

Šiuo metu po menisko operacijos sveikstantis kapelionas tikino, kad niekada nepirktų šimtų tūkstančių litų kainuojančio automobilio.

"Tikrai tiek nemokėčiau už mašiną. O ir nereikia parapijiečių piktinti. Juk kunigas algos negauna, jis gyvena iš aukų", – rėžė R.Ramašauskas.

Rūta, studentė:

„Jei kunigai pirktų automobilius iš savų lėšų, nepykčiau. O juk pajamas gauna iš aukų. Žmonės aukoja bažnyčiai, ne kunigui. Manau gražu duoti lėšų bažnyčios remontui ar kitoms reikmėms. Negerai daro.

 

Kristina, pensininkė:

„Aš aukoju mišioms, tiesa nedažnai. Tačiau manau, kad dvasininkų tos pačios silpnybės, kaip ir paprastų žmonių. O juk į bažnyčią einame, ne pas kunigą. Aš per daug neremiu kunigų. Retkarčiais, mišioms, su tam tikru tikslu, pinigėlių palieku. Tėviškėje reikėjo rinkti lėšas bažnyčios koplyčios remontui.“

 

Reinardas, taksi vairuotojas:

„Iš ko kunigai tokias mašinas perka, po 75 tūkst.? Iš aukų? Gi niekas į bažnyčią neina. Kokios kunigų algos turi būti, kad tokiais automobiliais važinėja? Laidotuvės dabar brangiau kainuoja, nei vestuvės. Mamą laidojau, tai teko 7 tūkstančius pakloti. Ar kunigams reikalingos tokios prabangios mašinos? Kaip dabar bažnyčios atrodo, žmogus įėjęs turėtų išsigąsti. Kaip utėliukas pasijauti. Geriau būtų seneliams namus pastatę. Man užtektų mažos bažnytėlės. Manau kunigai turėtų atsiskaitinėti prieš parapijiečius, kur išleidžia bažnyčiai suaukotus pinigus“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų