Dituvos turgus krito kovoje su prekybos centru?

Dituvos turgaus pirkėjai ir prekiautojai sunerimę, mat turgavietės veiklą numatoma stabdyti nuo lapkričio. Jos administratorius aiškina, kad atšalus orams veikla nuostolinga. Turgavietė veiktų, jeigu prie infrastruktūros išlaikymo prisidėtų šalia veikiantis „Blusų turgus“. Pastarojo savininkas žada skaičiuoti.

Netoli Priekulės, Dituvos sodų pakraštyje veikiančioje turgavietėje ištisus metus savo užaugintais ar pagamintais maisto produktais prekiauja ūkininkai, sodininkai ir smulkūs verslininkai. Tačiau šią žiemą turgavietę norima uždaryti.

„Vasaros metu pajamų turime į mėnesį apie 3 tūkst. litų iš Dituvos turgavietės, o išlaidų turim 4 tūkst. litų. Žiemą mes pajamų turim į mėnesį nuo 200 iki 400 [litų]. Žiemą prisideda mums aikštelės valymo darbai ir dėl to šiemet mes nusprendėm užsidaryti“, – sako Vitalija Avižienienė, UAB „Tilžės turgus“, kuri administruoja Dituvos turgų, direktorė.

Dituvos turguje prekiaujantys ūkininkai LRT teigė liksiantys be darbo ir neturėsiantys, kur prekiauti, nes iš pakelėse prekyba draudžiama, skiriamos baudos.

Sunerimę prekiautojai ir pirkėjai kreipėsi į Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociaciją ir Klaipėdos rajono savivaldybę prašydami tarpininkauti, kad Dituvos turgavietė nebūtų uždaryta. Turgavietės atstovai sako, kad tokia galimybė yra, bet jei prie teritorijos, tualetų tvarkymo prisidėtų ir šalia veikiantis „Blusų turgus“.

„Veterinarija reikalauja dar didesnių investicijų, paviljonų. Čia mes laviruojam ant tokio minimumo. Ir infrastruktūra naudojasi visi – iš lauko eina pas mus, šiukšles deda pas mus. Mano pasiūlymas buvo, kad tegu prisideda ir kiti prie infrastruktūros“, – sako „Tilžės turgaus“ komercijos direktorius Ramūnas Petraitis.

Tačiau šalia veikiančio dėvėtų rūbų turgaus savininkas neskuba tartis ir prašo pasiūlymus pateikti raštu.

„Aš pradiniame etape ir noriu sužinoti, kas yra, kokie reikalavimai iš manęs, ir tada bus galima spręsti“, – sako UAB „Blusų turgus“ direktorius Vidmantas Viederis.

Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė sako, kad teisiškai priversti dirbti privačios turgavietės negalima. Tik geranoriškai galėtų susitarti visi subjektai, nes jei nebus maisto turgavietės, nevažiuos žmonės ir į Blusų turgų. Beje, šios žemės savininkui leidimą veiklai Ūkio ministerija ir rajono savivaldybė išdavė per krizę, tačiau įsipareigojimų savininkas esą neįvykdė.

„Jeigu yra surenkami mokesčiai tik už tą žemės plotą, kur pasidėję prekes, ir niekas neinvestuojama... [...] Nebe tie laikai, kad nuo žemės prekiautų, nebe tie laikai, kad aš pasinaudojau tualetu ir neturiu kur rankų nusiplauti. Tiesiog turi tie elementariausi dalykai būti“, – sako Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė.

Jei turgaviečių savininkams nepavyks susitarti, smulkiųjų verslininkų asociacija žada kreiptis į Ūkio ministeriją. Kitą savaitę turgaviečių problemą žada spręsti rajono savivaldybė.

Kai kurie prekiautojai ir Dituvos sodininkai kuždasi, kad problemos prasidėjo, kai šalia Dituvos turgavietės pradėjo dygti būsimo prekybos centro pamatai. Esą turgaus aikštelė reikalinga automobiliams statyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių