Dramos teatro rekonstrukcija: grius dalis pastatų

Trečiadienį oficialiai prasidėjo Klaipėdos dramos teatro pastato rekonstrukciją. Jau gegužę bus pradėti griauti teatro priestatai, išliks tik istorinis pastatas.

Klaipėdos dramos teatro rekonstrukcija pradėta, nes trečiadienį rangos sutartį pasirašė valstybės įmonės „Lietuvos paminklai“ direktorius Vydmantas Drumsta ir konkursą laimėjusių rangovų grupei atstovaujantis bendrovės „Pamario restauratorius“ vadovas Aldas Kliukas.

Rangovai įsipareigojo Dramos teatro pastatą rekonstruoti per ketverius metus. Jiems bus sumokėta 20 mln. 665 tūkst. litų. Skaičiuotina šių darbų vertė buvo apie 25 mln. litų, bet rangovai pasiūlė mažesnę kainą.

A.Kliukas tvirtino, jog Dramos teatro rekonstrukcija bus itin sudėtinga.

„Šiemet mūsų laukia bene sudėtingiausias uždavinys - nugriauti žemėn smegusią pastato dalį, sykiu išsaugant istorinius fasadus“, - teigė rangovų atstovas.

Prie Žvejų gatvės esantis istorinio Dramos teatro pastato priestatas bus pradėtas griauti gegužę. Jis bus sulygintas su žeme, įrengti nauji poliniai pamatai keturių metrų gylyje, ir ant jų bus pastatytas naujas istorinio pastato priestatas.

Pamatai taip giliai bus įrengiami todėl, kad nepasikartotų istorinės klaidos - pastatas vėl nepradėtų smegti, nes statinys stovi ant vandeningo ir nestabilaus grunto.

Prie kito priestato, esančio Pilies gatvėje, taip pat prisilies statybininkai - jie nuardys stogą, tad liks tik plokštuma.

Anot A.Kliuko, sudėtingiausia rekonstrukcijos dalis - įrengti polinius pamatus po istoriniu pastatu, kuriame yra Dramos teatro scena ir žiūrovų salė. Statybininkai privalės po juo pasikasti, nes statinys nebus griaunamas.

Dramos teatro rekonstrukcijos darbai prasidės netrukus. Tačiau kol kas jie bus tik parengiamieji - bus atitverta dalis Teatro aikštės, o Žvejų gatvė „pastumta“ upės link, nes dabar esantis jos ruožas prie teatro bus uždarytas.

A.Kliuko žodžiais, jau dabar yra tariamasi, kaip suderinti teatro rekonstrukcijos darbus su kruizinės laivybos sezonu.

„Su jo organizatoriai jau kalbėjomės, kad tuo metu, kai į senamiestį sueis kruiziniais laivais atplaukę turistais, kelias valandas stabdysime darbus, kad nebūtų nei dulkių, nei triukšmo“, - tikino „Pamario restauratoriaus“ direktorius.

Rekonstravus Dramos teatro pastatus prasidės jo įrengimo darbai - bus perkama nauja scenos, žiūrovų salių įranga.

Bendra visos teatro rekonstrukcijos vertė siekia apie 65 mln. litų.

Klaipėdos dramos teatras dėl avarinės būklės buvo uždarytas 2007 metais. Tai yra seniausias Lietuvoje teatro pastatas. Teatralai jame įsikūrė dar XVIII amžiuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių