Pereiti į pagrindinį turinį

Drąsuoliai uostamiestyje išbando ledą

2016-01-05 18:00

Kaustant vis didesniam šalčiui, mieste esančius vandens telkinius bei Kuršių marias ėmė traukti ledas. Šventinį savaitgalį drąsiausi žvejai jau išbandė poledinę žvejybą. Vis dėlto, specialistų teigimu, ledas dar nėra saugus.


 

Pajūryje prasidėjo vaikščiojimo ant užšalusių vandens telkinių bei poledinės žvejybos sezonas.
Pajūryje prasidėjo vaikščiojimo ant užšalusių vandens telkinių bei poledinės žvejybos sezonas. / Vytauto Petriko nuotr.

Kaustant vis didesniam šalčiui, mieste esančius vandens telkinius bei Kuršių marias ėmė traukti ledas. Šventinį savaitgalį drąsiausi žvejai jau išbandė poledinę žvejybą. Vis dėlto, specialistų teigimu, ledas dar nėra saugus.

Atsipalaiduoti nepataria

Termometrų stulpeliams leidžiantis vis žemiau, miesto tvenkinius bei ežerus sukaustė ledas. Šiomis dienomis kai kurie klaipėdiečiai jau išbandė jo storį ir mėgavosi žiemos teikiamomis pramogomis. Pavyzdžiui, pastebėta, kad ties Nida drąsuoliai žvejai traukė stintas.

Karinių jūrų pajėgų štabo N9 civilių ir karių bendradarbiavimo vyresniojo specialisto srž. Audriaus Vitkausko teigimu, pastaruoju metu jokių nelaimingų atsitikimų užfiksuota nebuvo, neteko vykdyti ir gelbėjimo operacijų.

„Kol kas ledas dar nėra tinkamai užšalęs, kad ant jo lipti būtų saugu. Vizualiai stebint, maždaug 2 km nuo kranto vanduo Kuršių mariose yra užšalęs, tačiau ledas – dar plonas“, – teigė A.Vitkauskas.

Centimetrai didės

Meteorologų teigimu, ledo storis ties Vente siekia apie 9 cm, o ties Nida – apie 8 cm.

„Šią savaitę ledas dar išsilaikys ir storės, nes palanki temperatūra. Naktimis laukiama apie 10 laipsnių, o dienomis 4–6 laipsniai šalčio“, – teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių grupės vyriausiasis specialistas Lionginas Pakštys.

Nors, kaip minėta, kai kurie uostamiesčio gyventojai išbandė miesto tvenkinių tvirtumą, Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys teigė, kad kol kas pranešimų apie nesaugų elgesį ant ledo nebuvo gauta.

„Reikalavimas – 7 cm storis. Dabar negalėčiau teigti, kad ledas visur atitinka tokią normą. Kai kur atitinka, o kai kur – ne“, – pastebėjo poskyrio vedėjas.

Primenama, kad saugus laikomas ne tik reikiamą ribą pasiekęs ledas, jis dar turi būti skaidrus, be provėžų ar burbuliukų, gyventojams reikia turėti smaigus.

Už pažeidimus – baudos

V.Valys perspėjo, kad šiemet, kaip ir kasmet, bus rengiami tikrinimai. Jų metu bus kontroliuojama, ar gyventojai laikosi saugaus elgesio ant ledo taisyklių. Reidai planuojami prieš arba per atlydį.

Paprastai, anot V.Valio, pirmieji žvejai ant ledo žengia netoli Tarptautinės perkėlos, priešais Vakarų laivų gamyklą.

„Ten plaukia laivai, ardomas ledas, tačiau jie vis tiek lipa ir bando žvejoti. Ypač daug žvejų būna, kai ten pradeda kibti žuvys. Daug žmonių lipa ir ant Trinyčių tvenkinio ledo, taip pat prie Jono kalnelio. Būna, kad ten jau ir vanduo telkšo, tačiau užkietėję žvejai vis tiek žvejoja“, – teigė V.Valys.

Kasmet tikrinimų metu neapsieinama be nubaustųjų. Už saugaus elgesio ant ledo taisyklių pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda nuo 14 iki 57 eurų.

Jeigu per vienerius metus žmogus už tą patį pažeidimą baudžiamas antrą kartą, bauda auga nuo 57 iki 144 eurų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų