Drevernoje – naujos prieplaukos atidarymas

Pirmąjį vasaros šeštadienį Klaipėdos rajone, Kuršių marių pakrantėje atidaroma naujoji Drevernos prieplauka.

Pernai rugsėjį pastatyta pagal ES struktūrinės paramos projektą „Turizmo plėtra Minijos žemupyje ir Kuršių marių vandens trasose“ šį turizmo sezoną prieplauka lauks mažųjų motorinių ir irklinių laivų. Prieplaukos atidarymas prisidės prie Klaipėdos rajono populiarinimo bei turizmo ir kultūros renginių skatinimo pamario krašte. Kartu tai bandymas išsaugoti ir atgaivinti nykstančias viešąsias erdves Kuršių marių pakrantėje bei populiarinti Dreverną kaip patrauklų rajono kultūrinį ir turistinį traukos centrą. Vienas iš svarbiausių renginio akcentų - atkreipti dėmesį į savitą pamario kultūrą formuojantį elementą - vandenį bei jo reikšmę ir svarbą krašto kultūrai ir kasdienybei.

Atidarymo šventės metu Drevernoje vyks įvairūs renginiai, kuriantys vandenų krašto atmosferą, supažindinantys su žvejų krašto tradicijomis ir unikalumu. Šioje šventėje susipins tradicinė Drevernos kaimo ir žvejų šventė „Ant marių kraštelio - 2009“, iškilmingas prieplaukos atidarymas ir startuos naujas renginys mažosiomis irklinėmis valtimis - „Kuršių maratonas“.

Drevernos kaimo ir žvejų šventė - tai tradicinis teatralizuotas renginys, kuomet kiekvienais metais stengiamasi išsaugoti jau susiformavusias krašto tradicijas bei nuolat ieškoti naujovių. Gražia tradicija tapęs renginys yra puiki proga gyventojų saviraiškai ir kūrybinių galių parodymui. Lietuvos jūrų muziejaus moksliniai darbuotojai surinkę ir išsaugoję bei susisteminę medžiagą apie Kuršių marių laivadirbį dreverniškį Joną Gižą, jo darbus ir buitį, senuosius kuršių laivus kurėnus pasidalins šia informacija prieplaukos atidarymo metu ir kvies visus norinčius į diskusijas apie istorinį ir kultūrinį Drevernos paveldą.

Naujojoje prieplaukoje šventės metu piukuosis Lietuvos jūrų muziejaus kurėnas, kuriuo bus galima išplaukti į marias. Nuo ryto prieplaukos elinge vyks forumas „Dreverna - kultūros uostas“, kur atviroje diskusijoje dalyvaus istorikai Jonas Genys, Dainius Elertas, Romaldas Adomavičius, Silva Pocytė, menotyrininkė Akvilė Eglinskaitė. Forumo metu klausytojams bus pristatytas marinistinio paveldo katalogo „Lietuvos pajūrio ir pamario žvejų kultūra: iš Lietuvos jūrų muziejaus rinkinių“. Taip pat bus pristatomas informacinis terminalas Pajūrio etnografinėje žvejo sodyboje, tai istorijos eskizų skaitymai, žaidimai, siužetai tarmiška kalba, sakmės. Informacija apie tai, kaip ir kur buvo statomi žvejų laivai, kur gyveno žvejai, kodėl jie kalbėjo ne viena kalba, kokia buvo vyrų, moterų ir vaikų kasdienybė.

Prieplaukos elinge bus demonstruojamas istorinis - dokumentinis filmas apie senuosius pamario krašto gyventojus ir jų kasdienybę. Taip pat elinge bus atidaryta ir fotografijų paroda „Kitas žvilgsnis. Pajūrio ir pamario krašto žvejų kultūra“. Paroda, pristatys Kuršių marių regiono paveldą, sudarytą iš fotografijų, kuriose įamžinti etnografinės pajūrio žvejo sodybos eksponatai: laivadirbių įrankiai ir laivybos reikmenys, žvejybos priemonės (ūda, bučius, perstekė, kapelis, venteris ir kt.), gintaravimo įrankiai - keseliai ir įvairūs žvejo šeimos buities akcentai (verpimo rateliai, žlugtuvai, tabako pjaustyklė). Fotografijų autorius - Lietuvos jūrų muziejaus fotografas A.Mažūnas.

Į prieplaukos atidarymo šventę atvyks ir pats Kuršių marių valdovas Bangpūtys su dviem žaviom palydovėm - jūros Skumbrėm. Bangpūtys, šventės metu valdydamas prieplauką ir sau įpėdinio ieškodamas, siūlys svečiams įvairiausias pramogas - laivininkų, laivų, žvejų ir žuvies prekiautojų pristatymus, žuvienės ragavimus bei kitus žvejiškus malonumus, taip pat suteiks galimybę loterijoje laimėti gardžiausios žuvienės receptą, aukcione įsigyti meno kūrinių bei kitų Drevernos „perliukų“. Prieplaukoje įsikūręs Drevernos žvejo kiemas smalsuolius vilios žvejiškų amatų demonstravimu, senųjų žvejų pasakojimais, žvejiškais žaidimais (žvejiško bato svaidymas, ungurio gaudymas statinėje ir kitos atrakcijos). Veiks žuvies turgus „Strykis“, žuvienės virimas bei kito žvejiško kulinarinio paveldo demonstravimas.

Vandens turizmo entuziastams prieplaukos atidarymo metu bus surengtas „Kuršių maratonas“. Šis irklavimo maratonas maršrutu Dreverna-Juodkrantė-Dreverna šiemet rengiamas pirmą kartą, tačiau tikimasi, kad renginys taps tradicija, skirta pramoginio plaukiojimo Kuršių mariomis sezono atidarymui. Maratono dalyviai: senosios istorinės Kuršių marių žvejų burvaltės, vikingų laivai iš Birštono, dešimtvietės kanojos. Maratono dalyviams skiriama ypatinga misija - nešti gerąją žinią apie naująją Kuršių marių prieplauką į kitą krantą, o kaip įrodymą, kad ten nuvyko, pargabenti Drevernai sūraus jūros vandens šlakelį ir kopų smilčių. Vakare svečių lauks linksmi koncertai, o renginį vainikuos ugnies fakyrų pasirodymas.


Šiame straipsnyje: drevernaprieplauka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių