Dviračiu po Palangą – terapija kūnui ir sielai

  • Teksto dydis:

Be šių nuolat zujančių transporto priemonių šiandien didžiausias šalies kurortas turbūt jau nebeįsivaizduojamas. Dviratininkų rojumi tituluojama Palanga tokį įvertinimą užsitarnavo ne veltui – aktyvaus laisvalaikio gerbėjus čia džiugina tiek turiningi maršrutai, tiek patogios, saugios bei kokybiškos dviračių trasos.

Kad tik nepritrūktų energijos

Šiai infrastruktūrai kurortas skiria ypatingą dėmesį – Palanga kasmet atnaujina esamus dviračių takus ir pagal galimybes tiesia naujus. Skaičiuojama, jog per kurortą, pajūriu nusidriekusių dviratininkams pritaikytų trasų bendras ilgis siekia net keliasdešimt kilometrų.

Dviračiu iš Palangos centro galima nesunkiai pasiekti Šventąją ir kaimyninę Latviją, o pietų kryptimi keliauti Karklės ar Klaipėdos link.

Patogus dviračių takas Palangą jungia ir su Vydmantų gyvenviete, kurioje atvykusieji viliojami šviežiai rūkytomis žuvimis, o kiek artėliau, Žibininkų kaime, kviečia užsukti plačiai šalyje žinomi bei lankytojų itin pamėgti pramogų, poilsio ir sveikatinimo kompleksai.

Tad idėjų, kaip turiningai ir smagiai praleisti laiką Palangoje, minantieji dviračio pedalus tikrai nepristigs – svarbiausia, kad tik pakaktų energijos ir laiko išbandyti visus įmanomus maršrutus bei aplankyti siūlomus įdomiausius objektus.

Poilsis: prasilėkti su vėjeliu, mėgaujantis pajūrio gamta, – begalinis malonumas. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Pastaraisiais metais nepaliaujamai augantį tokio laisvalaikio praleidimo būdo populiarumą stebintys kurorto turizmo sektoriaus atstovai taip pat reaguoja į aktualius poilsiautojų poreikius.

Be abejo, jau vien prasilėkti su vėjeliu, tiesiog grožintis nuostabia pajūrio gamta, mėgaujantis Baltijos ošimu, tyru pušynų oru bei paukščių klegesiu, – begalinis malonumas.

Tačiau, kaip pastebi Palangos turizmo informacijos centro turizmo vadybininkas Mindaugas Surblys, tokioms iškyloms žmonės ieško ir kitų pridėtinę vertę suteikiančių įspūdžių.

Ir aktyviems, ir smalsiems

„Palanga pelnytai gali vadintis ir dviratininkų kurortu, nes čia puikiai išplėtota bei patogiam keliavimui pritaikyta infrastruktūra. Vis dėlto keliaujantieji dviračiais nori leisti laiką ir aktyviai, ir turiningai, tad jiems svarbu ne tik pats judesys, bet ir tai, ką pamatyti, sužinoti, nuveikti tiek pačioje Palangoje, tiek aplink ją. Puikių idėjų, kaip tai padaryti, įvairių poreikių keliautojai, įskaitant ir šeimas su mažais vaikais, tikrai suras mūsų centro parengtame naujame leidinyje „Dviračiu po Palangą ir apylinkes“. Šį leidinį pas mus galima pasiimti nemokamai arba atsisiųsti iš internetinės svetainės adresu palangatic.lt“, – pasakojo kurorto Turizmo informacijos centro atstovas.

Siekiant patenkinti skirtingus dviračių entuziastų poreikius, lankytini maršrutų objektai išgryninti pagal keturias temas: „Gamtos mylėtojams“, „Pažintis su Palangos istorija ir kultūra“, „Sporto ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjams“, „Keliavimui su šeima ir vaikais“ – iš viso lankstinuke išskirti ir pristatomi net 38 įvairūs objektai.

Bagažas: pakeliui į didžiausią šalies kurortą – įprastas vaizdas. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Centrinėje miesto dalyje dviračio pedalus minantys poilsiautojai kviečiami grožėtis vietos įžymybėmis: Jūratės ir Kastyčio skveru, Signatarų bei Grafų Tiškevičių alėjomis, Palangos kurhauzu bei kitais išskirtinės architektūros pastatais.

Tie, kurie domisi istorija bei kultūra, neturėtų praleisti progos užsukti į Palangos kurorto, Gintaro, Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus, Antano Mončio namus-muziejų, taip pat į Gintaro dirbtuves-galeriją.

Atsipūsti kviečia nuostabios kurorto gamtos oazės – Birutės, Palangos skulptūrų bei Pajūrio regioniniai parkai, o mažieji džiugių emocijų pasisems Vaikų bei Pasakų parkuose. Daugiau aktyvios veiklos pageidaujantys iškylautojai dviračių maršrute po Palangą ras tokias stoteles kaip Palangos sporto centras ar populiarusis bėgimo takas „Labrytys“.

O galbūt vyšnaite ant torto, dieną ar pusdienį pramynus dviračio pedalus, taps įstabi kurorto panorama iš svaiginamo Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios bokšto.

Be dviračio – ne bėda

M.Surblys neabejoja, jog siūlomos aplankyti vietos pažers tiek naujų atradimų, tiek taps puikia galimybe išvysti kiek kitokias jau pažįstamos Palangos spalvas.

„Galbūt kaip vieną dar tokį nelabai atrastą ir veikiau simbolinį objektą paminėčiau vadinamąjį pasaulio kraštą, kur dviračiu galima privažiuoti prie pat jūros“, – į išskirtinę Kunigiškių vietą dėmesį atkreipė pašnekovas.

Keliaujančiuosius dviračiais pašnekovas kviečia išbandyti ir kitus įdomius maršrutus, kaip „Atrask senąsias Palangos vilas“ bei „Kelionė po grafų Tiškevičių Palangą“.

„Nors šie maršrutai ir nėra specialiai skirti būtent dviratininkams, tačiau aplankyti siūlomus objektus kuo puikiausiai galima tiek pėsčiomis, tiek minant dviračio pedalus“, – teigė M.Surblys.

Iš Palangos pasirinkusieji pietų kryptį pakeliui į Klaipėdą ar Karklę gali užsukti į Nemirsetos kopų ir smiltpievių apžvalgos aikštelę, kur atsiveria įstabus kalvotas kopų reljefas.

Dar labiau artėjant uostamiesčio link galima aplankyti senąsias Karklės kapinaites, gintaro gaudymo vietas, taip pat Placio ežerėlio paukščių stebėjimo stotelę bei Antrojo pasaulinio karo laikų bunkerį – Kukuliškių bateriją. Kukuliškių kaimas garsus ir tuo, jog čia buvo atrastas bronzos amžiaus laikų piliakalnis.

Be abejonės, šio pajūrio ruožo didžiausia pažiba ir vienas gražiausių Lietuvos kampelių – beveik 25 m aukščio Olando Kepurės skardis su vaizdu į Baltijos jūrą.

Kad ir kokį maršrutą pageidautų išbandyti dviračių entuziastai, dviratininkams svetingoje Palangoje jie ras ne tik kokybišką infrastruktūrą, bet ir puikų servisą. Čia gausu šių priemonių nuomos punktų, be to, galima užsisakyti dviračio pristatymo į pasirinktą vietą paslaugą. Pasiskolinti dviračius savo svečiams neretai siūlo ir kurorto apgyvendinimo paslaugų teikėjai.

„O kad geros nuotaikos ir įspūdžių nesugadintų netikėtumai, norėčiau tik atkreipti dėmesį, jog J.Basanavičiaus gatvėje tiek dviračiais, tiek elektriniais paspirtukais, tiek velomobiliais draudžiama važiuoti nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 1 d., o jūros tiltu bei po Birutės parką – ištisus metus“, – galbūt dar ne visiems žinomus ar primirštus apribojimus priminė Palangos turizmo informacijos centro turizmo vadybininkas M.Surblys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Europoje

Europoje portretas
Nėra parko,kur draustų su dviračiu,bet palanga išskirtinė atsilikėlė,kur birutės parke draudžia dviračiu važiuoti,atsipeikėkit,klerkai!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    3
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių