Ekspertai vertins, kaip saugomas Kuršių nerijos unikalumas

  • Teksto dydis:

Neringoje ketvirtadienį rengiamas tarptautinis forumas aptarti Kuršių nerijos kaip UNESCO Pasaulio paveldo vietovės apsaugos klausimus.

„(...) tarptautinių dokumentų reikalavimų laikymasis valstybės mastu nėra pakankamas – nėra įtvirtinti ilgalaikiai valstybės pasaulio paveldo vertybių, tarp jų ir Kuršių nerijos, išsaugojimo prioritetai bei bendra pasaulio paveldo vertybių valdymo strategija, nėra parengtas pasaulio paveldo vietovės valdymo planas“, – teigia viena iš forumo organizatorių Valstybinė kultūros paveldo komisija.

Per forumą bus aptarta, kas pasikeitė per 20 metų, kai Kuršių nerija įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, su kokiais iššūkiais susiduria institucijos, atsakingos už šios vietovės išsaugojimą.

Renginyje taip pat bus kalbama apie vietos bendruomenės ir verslo atstovų lūkesčius, pristatytos užsienio šalių patirtys, geroji praktika, kurią galėtų pritaikyti ir Lietuva.

Tarptautinėje konferencijoje dalyvaus pranešėjai iš Didžiosios Britanijos, Italijos, Ispanijos, Lenkijos ir Vokietijos UNESCO Pasaulio sąrašo vietovių, kurios vienais ar kitais aspektais turi panašumų su Kuršių nerija.

Tarptautinį forumą „Kuršių nerija mums ir pasauliui“ organizuoja Valstybinė kultūros paveldo komisija, Neringos savivaldybė ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija.

Kuršių nerija yra 98 km ilgio ir 0,4–4 km pločio smėlio kopų pusiasalis, esantis Lietuvos ir Rusijos teritorijose.

Ši vietovė pasižymi išskirtinių kultūros ir gamtos savybių gausa, yra išlaikiusi savo kultūrinę ir visuomeninę svarbą bei istorines funkcijas, savitus darnios žemėnaudos būdus, susijusius su gamtinės aplinkos ypatumais.

2000 metais ši teritorija įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.


Šiame straipsnyje: Kuršių nerijaUNESCOPaveldas

NAUJAUSI KOMENTARAI

reikalauju

reikalauju portretas
kad būtinai būtų įvertinta garsios nesamonėmis direktorės A.Feser veikla. Ne tik nerijos unikalumo naikinimo požiūriu, bet ir UNESCO paveldo klausimu. Ir būtinai paskaičiuoti materialinę nuostolių, tiek šiai vietai, tiek Lietuvai, vertę

Negalintis atsitokėti

Negalintis atsitokėti  portretas
Pastaraisiais metais Neringos valdžios vyrus ir moterys apsėdo nelabasis : privatus interesą akivaizdžiai užgožė viešąjį , vasara Neringa užklupo visai netikėtai ir visai nepasiruošusią , ir dar tas apsauginio kopagubrio natūralios paklotės nukasimas plastiko karkaso takeliams (Silpnaprotystės viršūnė)... Kur pavyzdingai sutvarkytas takas , laiptai ir derantis apšvietimas į Didžiąsias kopas , kur bent jau kiek pakenčiama kelio danga nuo Smiltynės posto iki Juodkrantės ? Dar ta sumaištis dėl persikėlimo keltu pasikeitus buvusiai bent kažkokiai tvarkai į netvarką ? Ir čia Dariukas( toks Neringos miesto meras ) visai nekaltas , Jis geras ir ruošiasi vestuvių puotai ... Klaipėdos mere Vytautai Grubliauskai , nebūkite abejingi kaimynystėje ištikusiai bėdai ir gelbėkite niokojamą Neringą !

Hana

Hana portretas
Plaunam pinigus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių