Elektromobilius Klaipėdoje kraus nemokamai

Elektromobilių vairuotojai pagaliau galės pradėti naudotis įkrovos stotelėmis, įrengtomis atnaujintoje automobilių stovėjimo aikštelėje Pilies gatvėje. Siūloma, kad ši paslauga būtų nemokama.

Reikės specialių kortelių

Pasak Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjo Edvardo Simokaičio, norint, kad klaipėdiečiai galėtų naudotis savivaldybės įrengtomis elektromobilių įkrovimo stotelėmis, miesto taryba turi patvirtinti paslaugos kainą.

"Siūlome, kad dabar įrenginiais būtų galima naudotis nemokamai, siekiant paskatinti klaipėdiečius persėsti į šias ekologiškas transporto priemones. Ateityje galėsime pakeisti šią nuostatą", – tvirtino vedėjas.

Apskaičiuota, kad vieno elektromobilio įkrovimas atsieina 3,72 euro. Tačiau dar nėra aišku, kaip dažnai būtų naudojamasi šia paslauga. Klaipėdos mero pavaduotojo Artūro Šulco duomenimis, uostamiestyje yra užregistruota per 30 elektromobilių.

Miesto tarybos taip pat prašoma įpareigoti Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorių nustatyti tvarką, kaip elektromobilių savininkai galėtų naudotis įkrovos stotelėmis.

Tvarka jau parengta, ją tereikia patvirtinti.

Norintieji "pamaitinti" savo elektromobilius viešose įkrovos stotelėse, turės įsigyti specialias korteles. Nemokamai jos bus dalijamos Klaipėdos savivaldybės administracijoje.

Siūlymas sukėlė abejonių

Miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto, kurio posėdžio metu svarstytas šis klausimas, nariai domėjosi, ar nekils problemų uostamiesčio svečiams naudotis stotelėmis, taip pat teirautasi, kaip jie gaus korteles.

E.Simokaitis aiškino, kad tokiu pat principu naudojimasis elektromobilių įkrovos vietomis organizuojamas ir Vilniuje, Kaune. Be to, pasak vedėjo, kortelę norintieji galės užsisakyti internetu.

"Skleisime informaciją apie šią paslaugą ir kituose šalies miestuose", – teigė vedėjas.

Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė tvirtino, kad korteles būtų galima platinti spaudos kioskuose, tačiau, anot jos, tada atsirastų papildomų išlaidų.

Tarybos nariui Arūnui Barbšiui užkliuvo, kodėl naudojimasis elektromobilių įkrovos stotelėmis turėtų būti nemokamas. Pasak jo, yra daug neaiškumų – pirmiausia, kiek bus naudotojų.

Norėjo apriboti laiką

Klaipėdoje neseniai pradėjo veikti pirma viešoji elektromobilių įkrovos stotelė. Ji yra kombinuotų kelionių jungtyje prie vadinamojo ligoninių miestelio.

Šį įrenginį administruoja ne savivaldybė, o viešoji įstaiga "Klaipėdos keleivinis transportas". Elektromobilių savininkai juo gali naudotis nemokamai, bet turi sudaryti sutartį su įstaiga.

Mieste yra ir keturi privatūs tokie įrenginiai. Taip pat vienas viešosios įstaigos "Klaipėdos keleivinio transporto" teritorijoje.

"Negaliu pasakyti, kokia situacija yra su privačiomis įkrovos stotelėmis, bet valstybės pastatytais įrenginiais autostradoje galima naudotis nemokamai", – komentavo E.Simokaitis.

Miesto tarybos narys Rimantas Taraškevičius ragino dvejiems ar trejiems metams apriboti galiojančios patvirtintos tvarkos laiką.

"Dabar yra 30 elektromobilių, ateityje gali atsirasti 300. Ar nebūtų tikslinga, kad po 2–3 metų grįžtumėte su šia tvarka į tarybą? Tada nuspręstume, ar leisti toliau elektromobilių stotelėmis naudotis nemokamai, ar kažką keisti", – pasiūlė tarybos narys.

Problemą spręs, kai iškils

Tačiau, pasak A.Šulco, pakeisti tvarką bus galima, kai kils problemų.

"Taip buvo ir su mokamu stovėjimu centrinėje miesto dalyje. Nebuvo automobilių, nieko nesprendėme. Atsirado – apmokestinome stovėjimą", – priminė vicemeras.

A.Šulco nuomone, poreikis įvesti mokestį už šią paslaugą atsiras, kai prie elektromobilių pereis verslas. Pavyzdžiui, tokiomis transporto priemonėmis pradės naudotis taksi įmonės.

Komiteto nariai dėl termino, kiek turėtų galioti dabar parengta naudojimosi elektromobilių įkrovos stotelėmis tvarka, paliko apsispręsti savivaldybės administracijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

edriver

edriver portretas
sprendimas lievas. atvaziuoji savaitgali ish Vilniaus ir nori pasikrauti kol vaikstineji po miesta. ir ka, "kortele galima atsiimti savivaldybes administracijoje". savaitgali, aha. labai patogu? ypax uzsienieciai pro shali vaziuojantys ivertins tokia "patoguma".. apgailetina.

Anonimas

Anonimas portretas
įkrovimas nemokamas, bet automobilio stovėjimas kol kraunasi mokamas :)

to taip

to taip portretas
Kai turėsi hibridą, tai suprasi kad jo krauti nereikia.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių