Euras Klaipėdos taupyti neprivers

Planuojama, kad kitais metais Klaipėdos miesto poreikiams prireiks 152,4 mln. eurų, tai yra trimis milijonais eurų mažiau nei šiemet. Tačiau savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė net neabejoja, jog 2015-aisiais miesto išlaidos bus didesnės.

Planuojama, kad kitais metais Klaipėdos miesto poreikiams prireiks 152,4 mln. eurų, tai yra trimis milijonais eurų mažiau nei šiemet. Tačiau savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė net neabejoja, jog 2015-aisiais miesto išlaidos bus didesnės.

Liūto dalis – švietimui

Daugiau nei pusė, tai yra net 51,4 proc. visų asignavimų Klaipėdoje šiais metais sudarė švietimo išlaidos. 2013 m. jos buvo dar didesnės ir siekė 54 proc.

Tai yra milžiniška suma. Vien mokinio krepšelis uostamiestyje sudaro iki 115 mln. litų per metus. Klaipėdoje veikia 44 savivaldybės ir 4 nevalstybinės ikimokyklinės įstaigos, kuriose ugdoma beveik 8 tūkst. vaikų.

Be to, dar veikia 7 darželiai-mokyklos bei viena pradinė mokykla, kurioje yra per 2 tūkst. moksleivių ir ikimokyklinukų.

Dar Klaipėdoje yra 36 bendrojo lavinimo mokyklos, kuriose mokosi beveik 17 tūkst. moksleivių ir dirba keli tūkstančiai pedagogų. Jų algoms šiais metais miestui reikėjo per 12,7 mln. litų.

Planuojama, kad 2015-aisiais švietimo išlaidos Klaipėdoje kiek sumažės ir sudarys 51 proc. visų asignavimų.

Strateginiuose planuose matyti, kad 2015 m. išlaidos išaugs nuotolinio mokymo diegimui. Jei šiemet tam buvo skirta 31 tūkst. litų, kitąmet nuotoliniam mokymui mieste jau yra numatyta 133,5 tūkst. litų.

Padvigubės išlaidos ir elektroninio mokinio pažymėjimo projekto įgyvendinimui. Jei šiemet tam skirta 218 tūkst. litų, tai kitais metais planuojama išleisti net 438 tūkst. litų.

Be to, kitais metais Rugsėjo 1-osios šventei Klaipėdos arenoje miestas vėl nepagailės 30 tūkst. litų. Tiek, kiek buvo skirta ir šiemet.

Rašys 18 tūkst. laiškų

Klaipėdos savivaldybės administracijos reikmės 2015 m. sudarys 7,6 proc. visų metinių miesto išlaidų. Tiesa, bemaž pusė visos šios sumos – paskoloms grąžinti. Tai yra beveik 15 mln. litų.

Uostamiesčio savivaldybėje yra 440 etatų, darbuotojų atlyginimams kitais metais planuojama skirti 12,1 mln. litų, šiais metais tam reikėjo 11,2 mln.

Kitais metais tikimasi sutaupyti biudžetinių įstaigų patalpų šildymo sąskaita. Šios išlaidos turėtų sudaryti 12 mln. litų. Šiemet tai miestui atsiėjo 14 milijonų.

Savivaldybės veiklai užtikrinti kitais metais planuojama skirti 22,8 mln. litų. Administracijos direktoriaus rezervinis fondas išliks toks pat, kaip ir šiais metais – 100 tūkst. litų, nepasikeis ir mero reprezentacinis fondas, kuris 2015 m. numatytas 42 tūkst. litų.

Beje, miestui kainuoja narystė Lietuvos savivaldybių asociacijoje, per metus tai sudaro 117,8 tūkst. litų. Dalyvio mokestis už narystę tarptautinių organizacijų veikloje Klaipėdai kainuoja dar 31 tūkst. litų.

Planuojamų 2015-ųjų miesto išlaidų dokumentuose savivaldybės darbuotojų korespondencijai numatyti 64 tūkst. litų, paraštėje pažymėta, kad už šiuos pinigus ketinama išsiųsti ir 18 tūkst. laiškų.

Sporto ir meno kaina

2015 m. miestas nusprendė dvigubinti prioritetinių sporto šakų didelio sportinio meistriškumo klubų finansavimą, todėl tam numatyta 2,3 mln. litų, šiemet tam buvo skirta 1,1 milijono.

Kitais metais prestižinių tarptautinių sporto renginių pritraukimo bei organizavimo mieste išlaidos išaugs iki 150 tūkst. litų. Šiais metais tam skirta 107 tūkstančiai. Sporto skyriui nenusileido ir kultūros entuziastai, pateikę pageidavimą, kad 2015-aisiais reprezentacinių festivalių organizavimui būtų nepagailėta 300 tūkst. litų, nors šiemet tam užteko 199 tūkstančių.

Beje, Žvejų rūmų veiklos organizavimas kitais metais miestui kainuos jau nebe 977 tūkst., kaip šiemet, bet 1,38 mln. litų. Nežymiai, bet išaugs ir Koncertų salės veiklos organizavimo išlaidos ir 2015 m. jos sieks 2,227 mln. litų.

Turizmo užmojai

Valdininkai, pasidžiaugę, kad 2014 m. į Klaipėdą atvykstančių turistų skaičius išaugo 10 proc., palyginti su 2013 m., nusprendė, kad turi tuos srautus išlaikyti, o tam reikia pinigų. Todėl nemokamos informacijos teikimui turistams kitais metais planuojama skirti 240 tūkst. litų.

O Klaipėdos miesto turizmo galimybių pristatymui tarptautinėse parodose ir verslo misijose numatyta dar 46 tūkst. litų.

2015 m. uostamiesčiui suteikta proga priimti tarptautinį renginį "The Tall Ships Regatta". Klaipėdoje startuojanti regata aplankys kelis Švedijos uostus ir finišuos Ščecine Lenkijoje.

Regatoje turėtų dalyvauti 25–43 laivai ir ji bus mažesnė nei uostamiestį 2009 ir 2011-aisiais aplankiusios regatos, tačiau tam miestas planuoja skirti 1,1 mln. litų.

Prie šio renginio finansavimo ketina prisidėti ir Vyriausybė. 2015 m. planuojama organizuoti dar vieną regatą "Baltic Sail", kuri miestui kainuos mažiau, bet taip pat nepigiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Dar Klaipėdoje yra 36 bendrojo lavinimo mokyklos, kuriose mokosi beveik 17 tūkst. moksleivių ir dirba keli tūkstančiai pedagogų. Jų algoms šiais metais miestui reikėjo per 12,7 mln. litų. Uostamiesčio savivaldybėje yra 440 etatų, darbuotojų atlyginimams kitais metais planuojama skirti 12,1 mln. litų, šiais metais tam reikėjo 11,2 mln. PALYGINKITE SKAIČIUS. Geras,ar ne? Keli tūkstančiai mokytojų gavo 12,7 mln, o 440 savivaldybės darbuotojų - 11,2 mln.

Medelyno gatvė

Medelyno gatvė portretas
ar bus genimos liepos augančios medelyno gatvėje? gal galima nusipjauti patiems? ;)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių