Ferdinando skvero atgimimas: reformacijai – 785 tūkst. eurų

Bokštų gatvėje esantis Ferdinando skveras turėtų atgimti jau kitąmet. Viešąjį konkursą atlikti aikštės rekonstrukcijos, atsieisiančios beveik 785 tūkst. eurų, darbus laimėjo įmonė "Tilta".

Darbams – aštuoni mėnesiai

Aikštės rekonstrukcijos sutartimi numatyta atlikti kraštovaizdžio ir dangos keitimo darbus.

Miesto centre, šalia Kristaus Karaliaus bažnyčios, beveik 2,5 tūkst. kv. m ploto skveras turėtų tapti patraukli vieta miestiečiams.

Reprezentacinei erdvei suplanuota daug naujovių – aikštės perimetras turėtų būti apsodintas medžiais, veikiausiai liepomis. Aikštėje bus pakeista danga, suformuotos poilsio zonos, išdėstyti suoliukai, mediniai akcentai. Taip pat bus atnaujintas aikštės apšvietimas.

Pagal rekonstrukcijos sutartį, pasirašytą su įmone "Tilta", visi darbai turi būti pabaigti per aštuonis mėnesius nuo to momento, kai vadinamoji statybos aikštelė bus perduota rangovui.

Projekto vizualizacija

Rangovas sutartimi įsipareigojo suteikti penkerių metų garantiją atviroms konstrukcijoms ir darbams.

Rekonstrukcijos metu numatyta išardyti Antrojo pasaulinio karo laikų slėptuvės dalį.

Sodins medžius

Statybininkai pakeis šaligatvių dangas, kurios yra gretimose gatvėse. Turėtų atsirasti naujų vietų automobiliams Krovėjų gatvėje.

Rangovai turės iškirsti senus medžius ir pasodinti naujų. Teigiama, kad jų čia atsiras daugiau, nei buvo.

Sutartimi su rangovu numatyta dešimties metų garantija požeminiams darbams. Sutartyje įrašyta, kad paaiškėjus, jog statybininkai tyčia paslėpė nekokybiškus darbus, gali būti taikoma 20 metų garantija.

Atminimui – kryžiai

Bokštų gatvėje esantis skveras miestiečiams labiau žinomas dėl šioje vietoje stovėjusių paminklinių kryžių.

Šioje vietoje stūksojo klaipėdiečio Valentino Zaborsko pastangomis pastatytas kryžius Pranui ir Algirdui Brazinskams su užrašu "1970 metų žygdarbiui".

Projekto vizualizacija

Devynių metrų aukščio kryžių su Brazinskų atvaizdu išdrožė vilnietis tautodailininkas Algirdas Judickas. Veikiausiai tai – vienintelis pasaulyje paminklas civilinio lėktuvo pagrobėjams ir žudikams.

1970 m. spalio 15 d. P.Brazinskas su sūnumi Algirdu užgrobė sovietų aviakompanijos "Aeroflot" keleivinį lėktuvą AN-24, nušovė 24-erių stiuardesę ir pabėgo į Turkiją.

Po vienos stipresnės audros kryžius Ferdinando skvere pavojingai pasviro ir atsidūrė sąvartyne, tačiau tuomečiai miesto veikėjai pasirūpino, kad jis būtų atnaujintas ir atvežtas į Debreceno gatvę, kur iki šiol žymi statomos bažnyčios vietą.

Vienas likusių kryžių Ferdinando aikštėje yra skirtas karo jūrininkui Jonui Pleškiui "už 1961 metų žygdarbį". Baltijos karo laivyno karininkas sovietų karine barža iš Klaipėdos pabėgo į Švedijos Gotlando salą ir už tai sovietų buvo nuteistas mirti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:D)

:D) portretas
Slėptuvės nereikia. Kai jobnins Astravas ar prasidės karas, svarbiausia kad sirenos veiktų ir visi suspėtų baltom tapačkėm apsiaut

Anonimas

Anonimas portretas
Kodėl nuardoma tik dalis slėptuvės? Jei jau tvarkote, tai sutvarkykite iki galo. Nuardykite. Pasiliks nei slėptuvė, nei ne slėptuvė. Kai tvarkomas objektas, norisi užbaigtumo.

>

> portretas
Manau,kad ir vakarykstis VEJAS puikiai pademonstravo,kad Klaipedoje dykvietiem,plynlaukiam,taip sakant "erdvem",ne vieta.Miesta ,buvo, kompaktiskas , prie juros, kur pucia vejai,tai puikiai zinojo MIESTA kure-state zmones.Kas dabar,po karo,vietoje nesugebetu atstatyti namu-krantiniu-tiltu,atsirado,dykvietes-plynlaukiai,kelencios veju sukeltas dulkes-skersvejus,pvz.Montes g-ve,Senamiestis,Vite ,Pamarys,Nemuno g-ve.Bet chebrai to "nesuprasti","bliudai" uz 30 000 000,Euru, ... P.S Paskaitykit,kam "pradejo eiti korta(milijonai kristi)"- "valstybes tarnyboje"-"valdzioje",isikasusiems,KAM, "tut vsio zakonno"?
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių