Filosofinis klausimas: kodėl Klaipėdos mieste kyla potvyniai?

Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje spręstas klausimas, kodėl Klaipėdos mieste kyla potvyniai. Nurodytos keturios šio nemalonaus reiškinio priežastys, bet taip ir neįvardyta, kas padaryta, kad ši situacija nepasikartotų.

Stichija pareikalavo aukų

Bene įsimintiniausias ir tragiškiausias potvynis Klaipėdą buvo užliejęs prieš dvejus metus lapkritį.

Kaip paaiškėjo vėliau, tąkart Statybininkų prospekte tamsų rytą, nešdama šiukšles į požeminį atliekų konteinerį, nuskendo garbaus amžiaus klaipėdietė.

Tądien buvo užtvindyta dešimtis miesto gatvių, vanduo sugadino šimtus klaipėdiečių automobilių.

Tokio masto potvyniai daugiau nepasikartojo, bet buvo mažesnių, kai gatvės tvino dėl nepralaidžios lietaus kanalizacijos ar užsikimšusių lietaus nuotekų šulinių grotelių.

Pastarąjį kartą keliolikoje Klaipėdos gatvių potvynis užfiksuotas maždaug prieš dvi savaites, kai dėl paryčiais prapliupusios liūties kai kurios miesto vietos per patį piką buvo sunkiai išvažiuojamos, neišbrendami ir šaligatviai.

Prireikė komisijos posėdžio

Siekiant, kad potvynių problema pagaliau būtų valdoma, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis sukvietė Ekstremalių situacijų komisijos posėdį.

"Dėl ko Klaipėdos mieste kyla potvyniai? Čia filosofinis klausimas ar inžinerinis?" – posėdžio pradžioje šmaikštavo G.Neniškis.

Komisijos posėdyje bendrovės "Klaipėdos vanduo" atstovas informavo, kad pastarąjį kartą buvo užfiksuota 16 pranešimų apie įvairias užtvindytas miesto vietas.

Gyventojai informavo, kad skęsta Taikos prospektas, Šilutės plentas, Dubysos, Sausio 15-osios, Ryšininkų, Paryžiaus Komunos, Naujoji Uosto, Kauno, Žvejų, S.Daukanto, Danės, Liepų gatvės ir prie jų esantys kai kurie daugiabučių kiemai.

Paaiškėjo, kad net 10-čia atvejų potvynį sukėlė tai, kad lietaus nuotekų surinkimo šulinių grotelės buvo užneštos lapais.

Poroje vietų potvynio priežastimi esą tapo tiesiog smarki liūtis, dar dviejose vietose užfiksuota, kad lietaus vanduo neturi kur nubėgti, todėl ir kaupiasi kiemuose.

Vienoje vietoje išsiaiškinta, kad buvo pilnas lietaus vandens surinkimo kolektorius.

Norimo atsakymo nesulaukė

Bendrovių, atsakingų už gatvių ir šaligatvių valymą, darbuotojai tikino, kad problemą iš dalies sukelia ir kelkraščiuose stovintys automobiliai, kurie trukdo valyti gatves.

Ši problema itin aštri Tilžės gatvėje, nes automobiliai statomi abiejuose kelkraščiuose.

Esą yra keturios priežastys, kodėl miestas patvinsta.

Pirmiausia, nėra pakankamai paviršinių nuotekų tinklų, o ir esama infrastruktūra yra nepakankamai pralaidi, lietaus šulinių grotelės užsikemša lapais, užsikemša ir lietaus vamzdynai.

Tačiau pasiteiravus, kas po pastarojo potvynio mieste buvo padaryta, kad potvynių grėsmė sumažėtų, ir kiek pinigų į tai investuota, bendrovės "Klaipėdos vanduo" atstovas Ekstremalių situacijų komisijai atsakyti negalėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Sakot, lietaus vanduo pro smėlį neprabėga, ir jo su savimi nenuneša :-)

šmaikštuoliui komuniagai, tarybų valdžios propaguotojui

šmaikštuoliui komuniagai, tarybų valdžios propaguotojui portretas
Visų pirma, Neniškio subinė ne stora. Antra, tavo ta supista tarybų valdžia taip statė, kad dabar viską reikia perstatyti. Namai pritaikyti 1,60 ūgio žmonėms, nes toks buvo TSRS ūgio vidurkis ir Odesos temperatūrai, nes toks TSRS Europinės dalies temperatūros vidurkis.Ir kam reikia naujų mokyklų, jei tos pačios pustuštės?

> dk

> dk portretas
ne reikia maišyt liūtis su vidutinio smarkumo lietumi ir apleistomis kanalizacijomis. Čia neseniai delfyje buvo drąstiški vaizdai, kai neapsikentę žmonės pririšo neveiksmingą merą prie mašinos ir tempė gatve , vat čia tai pilietiškumas.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių