Pereiti į pagrindinį turinį

Gaivina Jūrų kadetų mokyklos idėją

2014-08-07 15:00
Vytauto Liaudanskio nuotr.

Sužlugus Juodkrantės jūrų kadetų mokyklai, vėl sujudo klaipėdiečiai, siekiantys tokią ugdymo įstaigą atidaryti uostamiestyje. Esą idealiausia vieta šiai mokslo įstaigai taptų tuštėjanti Vitės pagrindinė mokykla.

Privalu jūrinei valstybei

Teigiama, kad Jūrų kadetų mokyklos idėja yra žavi ir daugelyje Vakarų valstybių puikiai realizuota. Pasigirsta kalbų, esą jei Lietuva deklaruoja esanti jūrine valstybe, tai tokią mokyklą turėti šalyje, o ypač pajūryje, yra garbės reikalas.

"Visa ši istorija yra su labai ilga barzda. 2005 metais Jūrų kadetų mokykla išdygo Juodkrantėje, nes Klaipėdoje neatsirado, kas dirbtų pedagoginį darbą. Mes beveik nebeturime laivyno, tai gal nors turėkime jūrininkų, kuriems pradžią duos ta mokykla. Gal tada ir laivyną sugebėsime atkurti", – svarstė vienas iš šios idėjos iniciatorių Arvydas Piepalius.

Teigiama, kad Jūrų kadetų mokykla turėtų būti internatinė, kaip būdavo sporto ar meno mokyklos. Šios įstaigos auklėtiniai profesiją galėtų rinktis, kokią norės, bet jų specializacija būtų jūrinė.

Mokytojai  – ne problema?

Svarstoma, kad Jūrų kadetų mokyklos auklėtiniai būtų ugdomi pagal bendrojo lavinimo programą, bet visas jų laisvalaikis turėtų būti skiriamas jūrų laivynui.

"Iš pat pradžių kadetų mokyklą reikėtų sukurti labai stiprią. Moksleivių auklėtojais galėtų dirbti atsargos karininkai ar į pensiją išėję jūrininkai, kurie užsiimtų su tais vaikais po pamokų", – sumanymą dėstė A.Piepalius.

Esą prieš keliolika metų Pedagoginiame fakultete buvo programa, skirta kariškiams. Teigiama, kad yra specialistų, galinčių dirbti būsimoje Jūrų kadetų mokykloje, tik reikėtų juos pakviesti šiai veiklai. Manoma, kad dėl pedagogų problemų kilti neturėtų.

Svarbiausia problema – finansavimo garantavimas. Manoma, jog geriausia Jūrų kadetų mokykloje vaikus pradėti mokyti nuo 8 klasės. Nors panašiose mokyklose Vakarų valstybėse vaikai pradeda mokytis nuo 5 klasės.

Paruošiamieji darbai užtruks

Vienas šios idėjos iniciatorių, Klaipėdos laivininkų mokyklos vadovas Giedrius Petružis paskaičiavo, jog tokiai mokyklai su 120 mokinių per metus reikėtų maždaug puspenkto milijono litų.

Pradžioje planuojama, kad mokykla būtų skirta tik berniukams. Jei atsirastų ten norinčių mokytis mergaičių, būtų formuojamos ir mišrios klasės. Sakoma, kad jau paruošti ir preliminarūs Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos įstatai.

Idealiausia esą būtų įsikurti Vitės mokyklos patalpose, kurią dėl mokinių trūkumo planuojama uždaryti.
Šiuo metu Jūrų kadetų mokyklos idėja aprobuojama.
Teigiama, kad parengiamajam jos kūrimo darbui gali prireikti mažiausiai metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų