Gandrai išpranašavo gražų rudenį

Jei tikėsime senolių išmintimi, artėjantis ruduo turėtų būti labai gražus. Anksčiau jo orai buvo spėjami pagal rugpjūčio 24-ąją – Šv. Baltramiejaus dieną. Esą koks oras yra gandrų išskridimo dieną, toks bus ir ruduo.

Sprendžiant pagal vakarykščius orus, ruduo turėtų džiuginti ne tik žemdirbius, bet ir tuos, kuriems saulės pritrūko vasarą. Rugpjūčio 24-oji faktiškai siejama su rudens pradžia, kai į žiemavietes išsiruošia gandrų pulkai. Nuo seno sakyta, kad gandrai išskrenda per šventą Baltramiejų, tačiau šiandien dauguma jų nesilaiko senojo kalendoriaus.

"Dalis paukščių į pietus pajudėjo dar rugpjūčio 10-ąją. Tad Šv. Baltramiejaus dieną dauguma jų jau būna išskridę. Viskas priklauso nuo to, kada kiaušinius sudėjo, koks buvo pavasaris, kaip augo jaunikliai. Gandrų Lietuvoje dar galima pamatyti ir rugsėjo mėnesį. Kai kurie lieka žiemoti pas mus, bet dažniausiai tai būna nesveiki arba žmonių užauginti sparnuočiai", – pasakojo ornitologas Vytautas Jusys.

Pasak jo, gandrų įpročiai bėgant laikui ne itin keičiasi – kaip skraidė kadaise, taip ir skrenda kasmet žiemoti iki Pietų Afrikos apie 10 tūkst. kilometrų. Pajudėję šiomis dienomis, ten jie atsidurs tik spalio antroje pusėje.

"Nemažai jų žūva toje kelionėje, kai kurie apsinuodija dykumoje nusileidę pailsėti kokiame nors šiukšlyne, kitus naikina žmonės Sirijoje ar Libane. Ir nebūtinai dėl maisto, tiesiog jiems patinka juos šaudyti", – apgailestavo V.Jusys.

Gamtininkas atkreipė dėmesį, kad į Lietuvą perėti gandrai atskrenda jau ir iš Vakarų Europos. Pastebėti keli, kurie išsiritę Vokietijoje naują tėvynę surado Lietuvoje.

"Suprantama, nes pas mus sąlygos jiems gyventi yra geriausios, gal todėl Lietuva ir yra tankiausiai gandrų gyvenama šalis pasaulyje, kur skaičiuojama apie 21 tūkst. šių paukščių lizdų. Gandrai išskrido, lauksime pavasario, laikas labai greitai prabėga", – sakė V.Jusys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių