Garbinga komisija rinks akcijos “Aš – pilietis“ laureatus

Šiemet akcijos “Aš - pilietis” laureatus rinks praėjusių metų laureatai. Šešiolika vertinimo komisijos narių į posėdį rinksis sausio 27 d. 

Komisijos tikslas - susumuoti rezultatus ir išaiškinti žmones, kurių veikla labiausiai artima pilietiškumo sąvokai. 

Visą mėnesį klaipėdiečiai siūlė nominantus akcijai “Aš- pilietis”. Jau yra pasiūlyta per 50 nominantų, iš kurių sąrašo gerbiama komisija turėtų  išrinkti 16 pretendentų į laureatus.

Pilietiškumo sąvoką klaipėdiečiai supranta įvairiai, tad ir siūlomos istorijos yra skirtingos ir unikalios. Vieniems atrodo, kad didžiausia pilietiškumo apraiška - puošti miestą, kitiems- ištiesti ranką vargstančiam.

Visų šių istorijų herojai bus iškilmingai pagerbti Vasario 16-ajai skirtame minėjime- vakare Žvejų rūmuose. 

2008 m. akcijos “Aš- pilietis” laureatai ir šių metų akcijos vertinimo komisijos nariai: 

Dainius Elertas, istorikas;

 Vitalijus Chomičenka - socialinės pagalbos centro „Dešimt talentų“ vadovas.

 Jefim Vytovtov - jaunas entuziastas, iš istorinių dokumentų atkūręs ir už savo lėšas pasiuvęs Klaipėdos miesto vėliavą, kuri dabar puošia piliavietę. Pats prižiūri, kad šis simbolis visada būtų tvarkingas.

Danutė Gelminauskienė - 1992 m. kaip savanorė išvyko į Igarką mokyti lietuvių tremtinių lietuvių kalbos ir ruošti juos grįžti į tėvynę..

Juozas Algimantas Liesis - buvęs jūros šaulių rinktinės vadas, kartu su jūrininku Algimantu Martinu Pociumi ir kraštotyrininku Kaziu Budginu inicijavo žygį 1923m. sukilėlių keliais. Kasmet prie jo prisijungia didelis būrys jaunimo, tokiu būdu paminėdami svarbią Klaipėdai sausio 15 - osios datą.

Steponas Kudzevičius -  legendinės jachtos „Lietuva“ kapitonas, iškart po nepriklausomybės atkūrimo kartu su narsia įgula apiplaukęs aplink pasaulį, garsindami  Lietuvos vardą. Šiandien kapitonas dalyvauja regatose, moko jaunimą.

E.Jurkevičius  - individualių namų bendrijos „Smeltė“ pirmininkas. Bendrija vienija apie 360 klaipėdiečių, o jos pirmininkas rodo sektiną pavyzdį - bendruomenė pati ieško rėmėjų, gražina aplinką, organizuoja talkas, šventes, gražiausių sodybų konkursus. „Smeltės“ bendriją galima laikyti pavyzdžiu, kaip kartu galima nuveikti daug naudingų darbų.

Dionyzas Varkalis - gyva uostamiesčio legenda, restauratorius, gintaro meistras, Kalvystės muziejaus įkūrėjas, vienas iš pagrindinių Klaipėdos sąjūdžio įkūrėjų, kovotojų už pilietines teises. Mažosios Lietuvos istorijos muziejui padovanojo apie tūkstantį eksponatų.

Edgaras Lubys - Amberlife - kai Klaipėdoje nuo skinheadų nukentėjo kitos tautybės jaunuoliai, pirmasis inicijavo akciją „One world“, skirtą protestui prieš rasinę neapykantą ir netoleranciją.

Vytautas Lupeika - buvęs aktyvus Lietuvos sąjūdžio dalyvis Klaipėdoje, garsėjantis savo aktyvia pozicija svarbiais miesto ir jo bendruomenės gyvenimo klausimais.

Mindaugas Jonušauskas, Marius Drukteinis, Artūras Safonovas, Vidas Karnatka -Kalėdų proga savo iniciatyva surengė dovanų akciją Girulių kūdikių namų globotiniams. Patys rinko lėšas, į akciją įtraukė draugus, pažįstamus, giminaičius, tokiu būdu suteikdami džiaugsmą ne tik gaunantiems, bet ir duodantiems. Mano, kad šios iniciatyvos imsis ir kitais metais.

Dalia Žukienė - aktyvi aplinkosaugininkė, ilgus metus energingai kovojusi už atsakingą požiūrį į aplinką. Po darbo savivaldybėje, šiandien tęsia savo veiklą organizacijoje „Žalioji banga“, negailėdama jėgų ir sąnaudų aplinkosaugos idėjų propagavimui.

Petras Lapė - žinomas architektas, vienas pirmųjų Klaipėdos gyventojų, įžengęs į po karo nusiaubtą Klaipėdą. Visą savo gyvenimą garsėja aktyvia profesine ir pilietiška pozicija, leidusia jam įtakoti ne vieną miesto architektūros sprendimą. Pilietiška dvasia ir atsakomybė už miestą neapleidžia ir šiandien.

Bernardas Aleknavičius - dar sovietinės okupacijos laikais aktyviai rinko uždraustą medžiagą apie Mažosios Lietuvos kultūros paminklus ir  garsius jos žmones. Visada garsėjo pilietine drąsa, dabar rūpinasi, kad jo žinios išliktų knygose.

Aldas Kliukas - UAB „Pamario restauratorius“ vadovas, padovanojęs miestui ne vieną skulptūrą. Siekia, kad miestas būtų gražesnis ir patrauklesnis, savo darbus miestui vertina kaip altruizmą. Jo iniciatyva šiandien miestą puošia skulptūros „Vaikystės svajonė“, senamiesčio sargas, garsusis kaminkrėtys, universitetui padovanota Eglė žalčių karalienė.

 Donorai. Daugiausiai nuo 1996 metų neatlygintinai kraujo davė Vidas Rapolavičius (21 kartas), Giedrius Zaturskis (18 kartų.), Rima Beinoravičienė (25 kartai.),


Šiame straipsnyje: aš pilietis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių