Garsaus protėvio pėdsakais

Uostamiestyje pirmąkart viešėjo Evertas Rulfas – garsaus žydų bendruomenės rabino, liberalaus laikraščio "Memeler Dampfboot" redaktoriaus Isaaco Rülfo provaikaitis. Apžiūrėjęs Klaipėdą, svečias aplankė ir pastatus, kuriuose kadaise veikė jo protėvio įkurti senelių globos namai, ligoninė bei laikraščio redakcija.

Olandijoje gyvenantys E.Rulfas su žmona Klaipėdoje lankėsi pirmą kartą. Ši kelionė tam tikra simbolinė duoklė jo proseneliui I.Rülfui (1831–1902), kuris ilgą laiką gyveno ir dirbo Klaipėdoje.

Dar ir šiandien uostamiestyje netoli Senojo turgaus ant kalno stovi buvusi žydų ligoninė (dabar Klaipėdos psichikos sveikatos centras), Herkaus Manto g. 1 – buvusi laikraščio "Memeler Dampfboot" redakcija, netoli I.Simonaitytės bibliotekos – buvę senelių globos namai (dabar čia įsikūręs viešbutis "Navalis").

Visi šie pastatai tiesiogiai susiję su I.Rülfu. Jis prisidėjo ir prie ligoninės, ir prie senelių namų įsteigimo, skatindamas mecenatus aukoti šių visuomeninių įstaigų atsiradimui.

"Dabar sėdime viešbučio "Navalis" restorane, kuriame kažkada veikė mano protėvio įsteigti senelių globos namai. Geras jausmas. Šiaip Klaipėda man labai patinka, džiaugiuosi čia apsilankęs", – kalbėjo E.Rulfas.

Šiaip Klaipėda man labai patinka, džiaugiuosi čia apsilankęs.

I.Rülfas iš Klaipėdos išvyko XIX a. pabaigoje, persikėlė į Vokietiją, kur 1902 m. Bonoje ir mirė.

Vietos žydų bendruomenės iniciatyva jam Klaipėdoje ant Grįžgatvio g. 6 namo atidengta memorialinė lenta, šalia kurios prieš dvejus metus atsirado ir dar viena, skirta jo mokiniui, iškiliam Lietuvos žydui Dovydui Volfsonui (1856–1914), kuris tapo trečiu pagal svarbą asmeniu Izraelio valstybei, atminti.

Klaipėdoje D.Volfsonas sutiko I.Rülfą, iš kurio pirmo ir išgirdo, kad žydai turi gyventi Palestinos žemėje ir kalbėti hebrajų kalba.

Pasak Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininko Felikso Puzemskio, prieš kelerius metus į uostamiestį iš JAV aplankyti savo proprosenelio I.Rülfo mylimo miesto buvo atvykusi ir dar viena jo palikuonė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Labatkai klumpakojai apsiraminkit. Čia labatai nieko pasauliui nedavė ir neduos. Varykit vokiečiams subines plaut.

Adolf

Adolf portretas
Parchatyje lezut

Nnn

Nnn portretas
Kiek galima apie tuos žydus jie ne lietuviai ir jie nieko Lietuvai gero nepadarė,o tik skurdino,jau ikyrejot su tais zydpalaikiais
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių