„Gatvių apšvietimo“ vadovas: darbų turėjome daugiau nei bet kada

  • Teksto dydis:

Permainomis prasidėję metai Klaipėdos miesto savivaldybės kontroliuojamai bendrovei „Gatvių apšvietimas“ buvo sėkmingi: netrūko darbų, laimėti šeši konkursai, pirmą kartą gautas finansavimas teiktam projektui iš ES struktūrinių fondų, siekiant modernizuoti šiaurinės uostamiesčio dalies gatvių apšvietimą.

Technika kaito nuo darbų

Metų pradžia bendrovei „Gatvių apšvietimas“ prasidėjo permainomis – bendrovės „Klaipėdos autobusų parkas“ generalinis direktorius Vaidas Ramanauskas tapo laikinuoju įmonės vadovu.

Bendrovei „Gatvių apšvietimas“ sėkmingai tvarkytis nesutrukdė pirmasis karantinas, kuris buvo paskelbtas pavasarį užklupus pandemijos bangai.

Atvirkščiai, darbų net padaugėjo. Tuomet laikinasis generalinis direktorius V.Ramanauskas juokavo, kad darbuotojai ir net technika įkaitusi nuo darbų tempo bei gausos.

Klaipėdos savivaldybės kontroliuojama bendrovė „Gatvių apšvietimas“ šiais metais laimėjo šešis konkursus apšvietimui įrengti ir du projektuoti.

Vertina: pasak vadovo, neįkainojama įmonės pridėtinė vertė – patyrusi bei savo darbą išmananti komanda. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pagal anksčiau laimėtus rangos konkursus pavasarį bendrovė vykdė didelės apimties darbus keturiuose objektuose Klaipėdos mieste: įrengė apšvietimo ir išmaniųjų šviesoforų sistemas Tilžės ir Mokyklos gatvių sankryžoje, keitė apšvietimo stulpus ir šviestuvus Taikos prospekte nuo „Akropolio“ iki „Avitelos“, įrengė šviesoforus ir gatvių apšvietimą Joniškės ir Liepų gatvių sankryžoje.

Tuo pačiu metu analogiški darbai vyko Šilutės plente, atkarpoje tarp Kauno ir Paryžiaus Komunos gatvių. Minėtose uostamiesčio vietose įrengti nauji ekonomiški gatvių šviestuvai, sutaupantys iki 50 proc. elektros energijos.

Kiemams – daugiau šviesos

Antroje metų pusėje iš pagrindinių miesto arterijų „Gatvių apšvietimo“ darbininkai persikėlė į gyvenamuosius uostamiesčio kvartalus. Bendrovė laimėjo konkursą apšviesti daugiabučių kiemus Sportininkų g. 20-28, Pušyno g. 23, Taikos pr. 94, 96, 98, Pietinės g. 4, 6, 8, Minijos g. 133-137, Nidos g. 46-48, Sulupės g. 18-20, Taikos pr. 105-117, Nidos g. 1A-1B; Statybininkų pr. 28, 30, 32.

Šviesios permainos ateityje laukia perėjimo tarp Pievų Tako gatvės 14 ir 16 namų, I.Simonaitytės kalno, Kaštonų gatvės ir tako tarp Veterinarijos ir Inkaro gatvių – šioms uostamiesčio erdvėms bendrovė „Gatvių apšvietimas“ projektuoja apšvietimą.

Visuose projektuose numatyta įrengti naujos kartos LED apšvietimo sistemas.

Šiemet taip pat skirtingose uostamiesčio vietose, daugiausia ten, kur į mokyklą eina vaikai ar susidaro didesni pėsčiųjų srautai, daugiau kaip 250 senos kartos šviestuvų buvo pakeisti LED apšvietimo sistemomis.

Sugrąžino žaliąsias rodykles

Vasarą į miesto gatves kai kuriose vietose sugrįžo didžioji dalis žaliųjų rodyklių. Jos buvo įrengtos po to, kai Vyriausybė, sulaukusi šalies gyventojų nepasitenkinimo, atšaukė ankstesnį savo sprendimą ir leido jas sugrąžinti, laikantis nustatytos tvarkos.

V.Ramanauskas teigė, kad viena sudėtingiausių užduočių įrengiant žaliąsias sekcijas uostamiesčio šviesoforuose buvo dokumentų rengimas. Susisiekimo ministerijos reikalavimu, reikėjo atlikti transporto priemonių srautų sankryžose paskaičiavimus, nubraižyti schemas ir pateikti visus šiuos dokumentus atsakingai institucijai.

Maždaug mėnesį iš jos tekdavo laukti atsakymo, kartais buvo pateikiama klausimų ar pastabų, į kurias būtina tinkamai sureaguoti. Tik tada buvo duodamas arba ne leidimas įrengti žaliąsias rodykles. Jas įrengti nebuvo sudėtinga, visai kas kita – šviesoforo žaliosios sekcijos pakabinimas, kurios pareikalaudavo daugiau kantrybės ir laiko. Senesnės kartos šviesoforuose tekdavo išardyti visas sekcijas, tai prireikdavo ir daugiau papildomų darbų, kurie sudėtingesniais atvejais užtrukdavo iki mėnesio.

Gautas dalinis finansavimas

Artėjanti metų pabaiga bendrovei atnešė gerų naujienų – „Gatvių apšvietimas“ pirmą kartą gavo dalinį finansavimą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

„Gatvių apšvietimas“ sulaukė patvirtinimo, kad teiktam projektui „Klaipėdos miesto šiaurinės dalies gatvių apšvietimo modernizavimas“ bus skirtas 50 procentų finansavimas. Likusią išlaidų dalį padengs pati įmonė.

Pagal projektą kitais metais planuojama atnaujinti bei modernizuoti gatvės šviestuvus Liepos, Herkaus Manto, P. Lideikio, Liepojos gatvėse ir Šiaurės prospekte. Į naujos kartos LED šviestuvus iš viso bus pakeista apie

Modernu: pėsčiųjų perėjoje ties Žvejų kultūros rūmais buvo įrengti bekontakčiai  šviesoforų perjungimo davikliai pėstiesiems. / Bendrovės nuotr.

1 tūkst. gatvės žibintų.

Įrengus ekonomiškesnius ir efektyvesnius šviestuvus gatvės ir pėsčiųjų perėjos bus kur kas šviesesnės. Paskaičiuota, kad įgyvendinus projektą Klaipėdos miestas per mėnesį gerokai sutaupys ir už elektros energiją turės mokėti kur kas mažiau – sąskaitos bus mažesnės apie 40–50 proc.

Šviesoforo perjungiklis – bekontaktis

Gruodį, atsižvelgiant į nūdienos realijas, Taikos prospekte, pėsčiųjų perėjoje ties Žvejų kultūros rūmais, pėstiesiems buvo įrengti bekontakčiai firmos „SWARCO“ šviesoforų perjungimo davikliai, kurių nereikia liesti.

Bendrovės nuotr.

Pakanka 3–5 centimetrų atstumu nuo mygtuko ištiesti ranką ir prietaisas sureaguoja: ant perjungiklio korpuso užsidega balta juostelė, signalizuojanti, jog šviesoforas netrukus leis pereiti gatvę. Ši naujovė leidžia apsisaugoti nuo koronaviruso plitimo.

Kaip paaiškino įmonės vadovas, ten, kur didesni pėsčiųjų srautai, tokie jungikliai mažina praeivių fizinio kontakto, kartu ir užsikrėtimo riziką.


Komentaras

Vai­das Ra­ma­naus­kas

Bend­ro­vės „Gat­vių ap­švie­ti­mas“ lai­ki­na­sis ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius

Vaidas Ramanauskas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Neturėčiau vertinti savo darbo, nors darbų turėjome tikrai daug – daugiau nei bet kada. Tikiuosi, kad ir finansiniai mūsų rezultatai bus kaip niekada geri. Noriu padėkoti kolektyvui už sėkmingą darbą. Rezultatai, kuriuos pasiekėme, tai – komandinio darbo vaisius. Kitais metais tikiuosi išlaikyti pasiektą lygį, aktyviai dalyvauti konkursuose, aišku, dalį jų ir laimėti. Ateities planuose – veiklų spektro praplėtimas. Turiu tokią viziją, tik nenoriu per anksti apie tai kalbėti. Labiausiai noriu, kad darbuotojai ir jų artimieji būtų sveiki bei laimingi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to gatviu apsvietimas

to gatviu apsvietimas portretas
gal Tamsta ne Klaipedoje gyvenate?Kur Jums kas antras sviestuvas sviecia?Klaipeda-ne Las Vegas,tokiu iliuminaciju kaip ten,Klaipedoje nereikia,per brangu.O siaip situacija su apsvietimu,Klaipedoje yra normali,kaip ir visur.Tai nedidele miesto savivaldybes valdoma imone,paziurekit,kiek zmoniu dirba.Daro naudinga,svarbu darba.

Gatvių apšvietimas

Gatvių apšvietimas  portretas
Finansiniai rezultatai bus geresni, nesunku pasiekti kai savivaldybė moka didelius pinigus o jų neisavinate, laiminti projektus šaunuoliai, pažiūrėkite kaip miestas atrodo, daug kur apšvietimas nesutvarkytas ir kas antras šviestuvas šviečia, girtis žmogus visada sugeba, tai jei tokie puikus rezultatai gal autobusų parką prie gatvių apšvietimo žadate prijungti. Ar savivaldybei grąžinsite viską ką iš mokesčių mokėtojų paemete? Ir toks įspūdis kad žmogus visą vietine spauda nupirkęs, nes kas antras sraipsnis tik apie apie šį super vadova ir jo projektus.

Anonimas

Anonimas portretas
Statybininkų pr. 28, 30, 32 tris mėnesius tris šviestuvus statė. Per lietų išardė šaligatvius , perkasė, paliko molį žmonėms slidinėti ir ir dingo trims savaitėms. Dar ir dabar stūkso paliktos krūvos molio ir šaligatvio plytelių nuolaužų. Vargo bitės...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių