Pereiti į pagrindinį turinį

Gėlių pardavėjai nori lengvatų

2010-10-11 05:00
Mokesčiai: prie kapinių gėles pardavinėjantys prekeiviai skundžiasi didžiule mokesčių našta.
Mokesčiai: prie kapinių gėles pardavinėjantys prekeiviai skundžiasi didžiule mokesčių našta. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Šalia Lėbartų kapinių gėlių puokštes ir krepšelius pardavinėjantys prekeiviai pasipiktinę, kad yra verčiami pirkti kone pusantro tūkstančio litų kainuojančius verslo liudijimus, galiojančius uostamiestyje, o ne įsigyti kelis šimtus litų rajono įkainiais atsieinančius leidimus.

Rajone perpus pigiau

Artėjant Vėlinėms, Klaipėdos miesto savivaldybę užplūdo du šimtai gėlėmis panorusių prekiauti smulkiųjų verslininkų.

"Pateikę Klaipėdos rajone galiojantį verslo liudijimą, nebegauname leidimo prekiauti Lėbartuose. Savivaldybėje teigiama, kad tai miesto teritorija, todėl turime pirkti kur kas brangesnius verslo liudijimus", – rašte miesto politikams aiškino 26 smulkieji prekeiviai.

Verslo liudijimas puokštelių gamybai iš savo žemėje užaugintų gėlių rajone kainuoja 240 litų, jei prekiaujama atsivežtinėmis gėlėmis – 800 litų per metus. Klaipėdos mieste už šią veiklą reikia pakloti 1440 litų per metus.

Prekybininkai įsitikinę, kad Lėbartų kaimas nėra centrinė uostamiesčio turgavietė, todėl nauji reikalavimai esantys neteisingi.

"Koks tas mūsų pelnas, kad tokius mokesčius lupa iš mūsų? Iki šios vasaros mokėjome pagal rajono įkainius, tačiau dabar esame verčiami pirkti tokius brangius liudijimus", – svarstė viena iš prekybininkių.

Rajono žemę valdo Klaipėda

Pasak Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėjos Zitos Žižytės, Lėbartų kapinių teritorija su visa infrastruktūra 99 metams buvo išnuomota miesto savivaldybei.

Vedėja aiškino, kad minėtą teritoriją administruoja ne rajono savivaldybė, o miesto, tad tvarką bei licencijų kainas nustato ji.

Smulkieji prekeiviai kreipėsi į Miesto ūkio komitetą prašydami išaiškinti, kodėl iki šios vasaros vidurio uostamiesčio savivaldybės pareigūnus tenkino rajono įkainiais įsigyti liudijimai, o dabar – nebe.

Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus specialistas Rimantas Armonas aiškino, kad anksčiau skyriuje dirbusi pareigūnė neteisėtai priimdavo rajone išduotus patentus.

"Buvo neapsižiūrėta, šis žmogus jau nebedirba. Klaida ištaisyta", – dėstė R.Armonas.

Kainas primetė Vyriausybė

Z.Žižytė aiškino, kad uostamiestyje išduodami trijų rūšių leidimai prekybai viešosiose vietose.

"Už 4 kv. m plotą mokama 100 litų mėnesiui, 4–8 kv. m plotas kainuoja 180 litų, o didesnis nei 8 kv. m – 120 litų mėnesiui", – aiškino Z.Žižytė.

Savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus specialistė Liudmila Makūnienė tvirtino, kad praėjusiais metais Vyriausybės nutarimu pasikeitė fiksuotų pajamų mokesčių įkainiai didiesiems šalies miestams.

"Verslo liudijimų įkainius nusistato kiekviena savivaldybė, tarybos tvirtinimu. Tačiau Vyriausybės nutarimu buvo patvirtinta, kad didmiesčiuose mažiausiai verslo liudijimai gali kainuoti 1440 litų. Mes privalome laikytis šio nutarimo", – pabrėžė L.Makūnienė.

Šiuo metu savivaldybė ruošia pasiūlymus tarybai dėl įkainių kitiems metams.

Lengvatos nepopuliariems verslams

Savivaldybės mokesčių skyriaus vedėja Jolanta Uptienė sakė, kad ruošiamasi tarybai siūlyti mažinti nepopuliarių verslo liudijimų įkainius.

"Gėlių pardavėjų verslo liudijimai yra gana populiarūs, jie patenka į dešimtuką. Tačiau nepaklausiems verslams mokestį siūlysime sumažinti iki minimumo – 120 litų metams. Batų valymo, mokamų tualetų paslaugų teikimo, tekstilės pluošto verpimo, žvakių liejimo ir kitų verslų atstovams bus nuolaidų", – žadėjo J.Uptienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų