Gražus gestas kruizų turistams buvo brangus

Šį turistinį sezoną nauja tvarka dirbęs Mažosios Lietuvos istorijos muziejus jau susiskaičiavo rudeninius "viščiukus". Darbo grafiką prie kruizinių laivų vizitų derinusi įstaiga stulbinamų rezultatų nesulaukė.

Nesuviliojo ir lankstinukais

Pasak Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus Jono Genio, kai įprastai nedarbo dienomis – sekmadieniais ar pirmadieniais – įstaigos filialai dirbo specialiai uoste prisišvartavusių lainerių proga, sulaukta 193 lankytojų. Šį sezoną pasitaikė 8 tokios dienos.

Iš viso šiemet iš kruizinių laivų muziejaus filialuose sulaukta beveik 2 tūkst. lankytojų.

Tačiau pašnekovas neneigė, jog šie skaičiai nėra objektyvūs, nes buvo fiksuojami visi užsienio kalba bendravę svečiai. Tad tikėtina, jog tarp kruizų keliautojų papuolė ir kitų "kategorijų" turistų.

J.Genys pripažino, kad tikėtasi ir didesnio lankytojų dėmesio Kalvystės muziejui.

"Ir tomis dienomis, kai įstaiga nedirbo, buvo rengiami edukaciniai užsiėmimai, kurių metu degdavo žaizdras, būdavo demonstruojamas kalvystės amatas. Tikėjomės didesnio susidomėjimo, nes turistai apie tai gaudavo informaciją tik išlipę iš laivo, buvo dalijami specialūs lankstinukai", – teigė pašnekovas.

Ekonominės naudos nėra

Skaičiuojama, jog Kalvystės muziejus šį sezoną galėjo sulaukti 283 kruiziniais laivais atvykusių turistų, iš jų 43 čia apsilankė pirmadieniais ir sekmadieniais.

Pašnekovo teigimu, populiariausias tarp kruizų turistų šiemet buvo Pilies muziejus – čia sulaukta 1 tūkst. 142 lankytojų.

Vis dėlto J.Genys nesiėmė kategoriškai vertinti eksperimento, kai Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus filialų darbas buvo derinamas prie lainerių atvykimo grafiko, rezultatų.

"Nelygu, kokiais kriterijais vertinsime – jei noru sukurti miesto svečiams kaip galima daugiau komforto, žinoma, tai yra gražus gestas, bet jei kalbėsime apie ekonominę pusę, tai, be abejo, neatsiperka", – pripažino pašnekovas.

Ateities planai migloti

Už darbą laisvadieniais įstaigos darbuotojams nuspręsta kompensuoti papildomomis atostogų dienomis – esą tai ekonomiškai mažiau skausminga, nei mokėti dvigubą atlygį.
J.Genio teigimu, kol kas anksti prognozuoti, kokiu režimu įstaiga dirbs ateinantį sezoną.

"Jei būtų svarstomos didesnės turizmo plėtros mieste galimybės, galbūt būtų galima mąstyti apie papildomą finansavimą, kad muziejai vasaros sezoną pasisamdytų papildomų žmonių, ir dirbti visas septynias savaitės dienas, nors nežinau, ar pasaulyje kur taikoma tokia praktika. Bent jau pirmadienis daugelyje Europos šalių įprastai yra nedarbo diena, – kalbėjo vadovas. – Mano supratimu, muziejų darbas sekmadieniais ar pirmadieniais pasiteisintų, jei būtų organizuotų lankytojų – užsakomos ekskursijos grupėms."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių