Pereiti į pagrindinį turinį

Greitieji kreditai – it spąstai

2009-09-28 08:00
Greitieji kreditai – it spąstai
Greitieji kreditai – it spąstai / V.Liaudanskio nuotr.

Sunkmečiu viena po kitos dygstančios greituosius kreditus langva ranka dalijančios bendrovės klaipėdiečius gali ne tik išgelbėti, bet ir įklampinti į dar didesnes skolas ar palikti be stogo virš galvos.

Rado nišą

Pasiskolinti iš banko šiuo metu gali retas, nes vartojamųjų paskolų ar kreditinių kortelių jie paprasčiausiai nebedalija, tad dėl to itin suklestėjo niekieno nekontroliuojamos greitąsias paskolas išduodančios bendrovės. Tokios įstaigos, pasinaudodamos, kad mažėjant darbo užmokesčiui bei augant nedarbui finansinių problemų patiria vis daugiau žmonių, pastaruoju metu suskubo steigti vieną po kito savo padalinius.

Kone daugiausiai tokių bendrovių Klaipėdoje šiuo metu veikia "Akropolyje". Neseniai duris čia atvėrė dar vienas naujas paskolų išdavimo skyrius, kurio darbuotojai atidarymo proga prekybos centro lankytojus tiesiog viliote viliojo pasiskolinti. Keletas jaunuolių praeiviams dalijo skrajutes pasakodami, kad neseniai atsidariusiame padalinyje itin palankiomis sąlygomis skolinami pinigai.

"Buvau nustebusi, kai bevaikštinėjant po prekybos centro parduotuves prie manęs priėjo jauna mergina ir pasiūlė pasiskolinti pinigų. Nesuprantu, negi tai teisėta? Juk tai psichologinis spaudimas – kai žmogaus kišenėje švilpauja vėjai ir štai jam netikėtai pasiūlo pinigų, juk sunku atsisakyti. Tokios bendrovės rado būdą, kaip priversti žmones prasiskolinti ir dar labiau nuskursti, – juk dažnai klientai net nesigilina į sutartis, nesupranta, kad jiems reikės sumokėti didžiules palūkanas", – piktinosi klaipėdietė Regina Kazlauskienė.

Paskolą išduoda iškart

Dienraščio "Klaipėda|" žurnalistai nutarė atlikti eksperimentą ir išsiaiškinti, ar išties taip lengva gauti pinigų.

Nuėjusi į keletą greituosius kreditus išduodančių bendrovių eksperimento dalyvė Eglė pasiteiravo, kokiomis sąlygomis ji galinti pasiskolinti bei per kokį laiko tarpą tuos pinigus jai reikės sugrąžinti. Mergina apsilankė trijose tokiose bendrovėse – iš dviejų ji iškart galėjo pasiskolinti norimą sumą, o pinigai sąskaitoje būtų atsiradę per kelias valandas.

Naujai duris atvėrusiame "Moment Credit" skyriuje vadybininkas Eglei paaiškino, kad paskolą ji gali gauti iškart – jai tereikėtų pateikti savo pasą bei sąskaitos numerį, į kurią būtų pervesti pinigai. Merginai nereikėjo nurodyti nei kur dirba, nei kiek uždirba – vadybininkas patikino, kad visa tai jis mato savo kompiuterio ekrane įvedęs jos asmens kodą. Tiesa, šios įstaigos paslaugas siūlantis vadybininkas iškart pabrėžė, kad paskola gali būti suteikta tik dirbančiam bei skolų, kurių išieškojimas jau būtų perduotas antstoliams, neturinčiam asmeniui.

Vadybininkas nesidomėjo Eglės mėnesinėmis pajamomis, neklausė, ar ji neturi paskolų kitose bendrovėse ar bankuose. Jis tik patikino, kad žmogaus, norinčio gauti 1 tūkst. litų paskolą mėnesinės pajamos turėtų sudaryti apie 1,2 tūkst. litų.

Tiesa, paskola "Moment Credit" suteikiama tik vienam mėnesiui, o pasiskolinti čia galima nuo 100 litų iki 1 tūkst. litų. Tačiau vadybininkas patikino, kad po mėnesio sutartis gali būti pratęsta ir tą pačią sumą žmogus galėtų vėl gauti.

Pasiskolinus 100 litų palūkanos per mėnesį siektų 24 litus, už suteiktą 1 tūkst. litų kreditą per mėnesį tektų pakloti 222 litus.

Skolina dideles sumas

Greta veikiančioje kitoje greitąsias paskolas išduodančioje bendrovėje "Kreditas 123" Eglė sužinojo, kad čia įmanoma pasiskolinti nuo 250 litų iki 20 tūkst. litų. Ilgiausias terminas, per kurį reikėtų paskolą grąžinti – 3 metai. Palūkanos, kurias reikėtų sumokėti priklausomai nuo sumos svyruoja nuo 14 iki 25 proc., o pasirašant sutartį papildomai reikia sumokėti sandorio sudarymo mokestį. Jis siekia 10–14,5 proc. nuo pasiskolintos sumos.

Anot vadybininkės, jei Eglė norinti gauti paskolą, jai reikia pasakyti savo asmens kodą, pagal kurį kompiuteris patikrins, kokios jos mėnesinės pajamos bei pateiks pasiūlymą, kiek jai patariama pasiskolinti. Pasiteiravus, kokios paskolos gali tikėtis minimumą uždirbantis žmogus, vadybininkė atsakė, kad dažniausiai tokiam asmeniui skolinama 2–3 tūkst. litų.

Vadybininkė Eglei pasakė, kad šiuo metu "Kreditas 123" jai gali suteikti 5 tūkst. litų paskolą. Pinigai į jos sąskaitą būtų pervesti iškart po sutarties pasirašymo.

Jei 5 tūkst. litų ji norėtų išsimokėti per 12 mėn., jai reikėtų sumokėti 1 tūkst. 126 litus palūkanų. Jei šią sumą gražintų per 24 mėn., palūkanos siektų 1tūkst. 743 litus, o jei per 36 mėn. – 2 tūkst. 395 litus.

Kiti skolina atsargiau

Trečioje vartojamąsias paskolas teikiančioje įstaigoje "Bigbanke" taip lengvai gauti paskolos eksperimento dalyvė negalėjo. Čia vadybininkė jai pasiūlė užpildyti paskolos išdavimo prašymą, kuriame reikėjo nurodyti visus asmens duomenis, taip pat kur ji dirba, kiek uždirba, kokių paskolų ir kur mergina turi, bei kiek norėtų pasiskolinti.

Ar suteikti paskolą, anot vadybininkės, sprendžia speciali komisija, kuri nagrinėja visus prašymus. Praėjus kelioms dienoms nuo prašymo parašymo Eglei paskambino "Bigbanko" atstovė, kuri paaiškino, kad šiuo metu 5 tūkst. litų jai negali būti paskolinti, nes merginos pajamos yra per mažos, o be to, ji turinti paskolų kituose šalies bankuose bei išperkamąja nuoma įsigytą kompiuterį.

Siūlo įkeisti būstą

Nors "Bigbanke" gauti vartojamąją paskolą yra sudėtingiau nei kitose panašias paslaugas teikiančiose bendrovėse, vis dėlto pasiskolinti čia įmanoma net ir bedarbiams. Neseniai ši bendrovė ėmė skolinti pinigus klientams, kurie sutinka įkeisti savo nekilnojamąjį turtą. Pasak "Bigbanko" atstovo Andriaus Kasparavičiaus, įkeitus nuosavą turtą galima gauti net iki 50 proc. paskolą nuo turto vertės.

Nuo birželio teikiama paslauga, pasak jo, tapo ganėtinai populiari – per dieną dėl paskolos kreipiasi vidutiniškai po 10 žmonių, kurie sutiktų pasiimti kreditą įkeisdami savo nekilnojamąjį turtą.

"Nors sulaukiame nemažai tokių pasiūlymų, tai nereiškia, kad paskola suteikiama. Mes įvertiname tą turtą ir tuomet nusprendžiame – suteikti paskolą, ar ne. Dažniausiai dėl tokių paskolų kreipiasi smulkieji verslininkai, kuriems skubiai reikia pinigų, tačiau pasitaiko ir tokių žmonių, kurie skolindamiesi 5 tūkst. litų sutinka užstatyti savo būstą", – paaiškino A.Kasparavičius.

Prieš skolinantis – konsultuotis

Lietuvoje veikiančių kredito įstaigų veiklos niekas nekontroliuoja – jos pinigus gali skolinti kam nori ir kiek nori. Įstatymų, kurie reglamentuotų jų veiklą – nėra. Kreditų išdavimas kontroliuojamas tik bankuose, kurių veiklą prižiūri Lietuvos bankas. Šiuo metu jis kontroliuoja tik tas greitąsias paskolas, kurias išduoda "Bigbankas", nes šiai bendrovei suteikta licencija vykdyti tokią veiklą.

Kadangi kitų bendrovių, dalijančių greitąsias paskolas, veikla neprižiūrima, tam, kad žmonės nebūtų apgauti ekspertai pataria prieš pasirašant sutartis pasikonsultuoti su specialistais.

"Patarčiau žmonėms prieš imant tokią paskolą pirmiausiai pasikonsultuoti su teisininkais ar su vartotojus ginančiomis institucijomis, nes gana dažnai sutartyse surašytos sąlygos išvis jiems nenaudingos", – patikino Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Klaipėdos apskrities skyriaus vedėjas Raimundas Kontrimas.

Jo teigimu, dauguma greitųjų kreditų bendrovių netiesiogiai apgaudinėja klientus pasinaudodamos jų nepatyrimu – dažnai sutartyse nenumatyta jokių teisių, o tik prievolės.

Nors kol kas, anot R.Kontrimo, į jų instituciją kreipėsi tik vienas žmogus, kuris skundėsi dėl greituosius kreditus išduodančios bendrovės veiklos, tikėtina, kad netrukus žmonių, užkibusių ant greitųjų paskolų bendrovių kabliuko, kurie ieškos teisybės bei gins savo teises, rasis kur kas daugiau.


Pasiskolinus "Momentcredit" mokamas mokestis

Kredito dydis 7 dienų kreditas (Lt) 28 dienų kreditas (Lt)

100 Lt     24

200 Lt     46

300 Lt     68

400 Lt     90

500 Lt     112

600 Lt     134

800 Lt     178

1000 Lt     222


"Kreditas 123" mokamos palūkanos

Finansuojama suma (Lt) Palūkanų norma (proc.)

250–499,99    25

500–999,99    20

1000–2999,99    18

3000–4999,99    16

5000–9999,99    15

10000–20000    14

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų