Grybautojams žada prastą sezoną

Pajūrio krašto grybų mėgėjai kone paskutinieji šalyje išsiruošė į miškus. Sausros alintos girios kol kas nėra dosnios grybų, tačiau įgudę grybautojai tikina vis dėlto randantys šių gėrybių.

Per dvi valandas – 20 litrų

Grybautojų forumuose pranešama, jog grybai gausiau renkami Vėžaičių, Kulių, Endriejavo, Veiviržėnų apylinkėse, kai kas šių gėrybių traukia ir į Rietavo miškus. Netoli uostamiesčio esantis Šernų miškas, pasak vietinių, tuštokas, o štai plungiškiai Plungės rajono miškuose jau vieni pirmųjų šį sezoną rinko grybus.

"Pirmi pasirodė baravykai, bet jų pasitaikydavo sukirmijusių. Dabar jau renku raudonikius ir šilbaravykius. Sveiki grybai, tik vienas kitas sukirmijęs. Aš per dvi valandas pririnkau 20 litrų kibirą, žmona – 15-os. Bet reikia toli paeiti", – pasakojo grybautojas Vytautas.

Vyras tikino, jog šių metų grybų derlius – kiek prastesnis nei pernai.

"Daugiausia grybų buvo užpernai. Tiesa, šiais metais grybų reikia ieškoti atviresnėse vietose, prie kelių. Matyt, lietaus daugiau gavo tokios vietos. Bet jei jau randi, vienoje vietoje auga keli baravykai", – kalbėjo grybautojas.

Derliaus nežada

Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė tikino, jog šių metų ruduo grybautojams nežada nieko gero.

Taip gerai, kaip pernai buvo, nebus.

"Tai lemia kelios sąlygos. Pirma, turi būti drėgna, šilta. Taip gerai, kaip pernai buvo, nebus. Aišku, kad dėl sausros, lietaus įvairiose vietose grybų yra nevienodai. Kitas momentas. Jei vienos rūšies grybų buvo daug vienais metais, kitąmet jų gali būti mažai. Jiems reikia energijos, jog pajėgtų užauginti vaisiakūnius. Kiekvienais metais jie negali gausiai derėti", – pabrėžė J.Motiejūnaitė.

Specialistai aiškino, kad grybienai taip pat reikia poilsio, tad jei grybų ir bus, tai ne tiek daug, kiek norėtųsi.

Anksčiausiai grybų pradėjo ieškoti Varėnos, Vilniaus rajono, Druskininkų ir Prienų gyventojai.

Gausu karčiųjų baravykų

"Bet įdomu tai, jog šiemet pasirodė neįprastai daug karčiųjų baravykų. Kokios priežastys tai lėmė, sunku pasakyti – grybų rūšių yra daug, tik mokslininkų, kurie juos tyrinėtų, mažai. Veikiausiai jiems šiemet palankios sąlygos. Grybai pramečiuoja įvairiu laikotarpiu ir įvairiais intervalais. O gal jiems reikia ypatingų sąlygų?" – svarstė mikologė.

Kartusis baravykas nėra tas pats kartikliu grybautojų vadinamas baravykas. Jis, beje, pavadintas pušinbavarykiu.

"Šis mums įprastas baravykas oficialiai vadinamas aitriuoju baravyku. Jis atpažįstamas iš rausvos kepurėlės apačios. Aitriojo baravyko niekas ir nerenka, nes juo galima sugadinti visus surinktus grybus. O kartusis baravykas atpažįstamas iš citrinų spalvos kotelio. Prapjovus jis siaubingai mėlynuoja. Šis grybas nėra itin kartus, bet juo galima apsinuodyti. Ne visiems taip nutinka, bet yra žinoma tokių atvejų. Mėlynuoja ir paąžuolis baravykas, bet jis yra tamsesnis, o jo kepurėlės apačia raudona. Kai kuriuos šis grybas atbaido dėl mėlynavimo. Gal ir gerai, nes jo negalima valgyti su alkoholiu, galima apsinuodyti", – paaiškino specialistė.

Vėžio grybai negydo

Kiti grybautojai šiemet giriasi gausiai renkantys poniabudes.

"Joms – puikus laikas. Šilta ir drėgna. Jomis smirdi visi lapuočių miškai, jos gi labai dvokia. Internete plinta informacija, jog neva poniabudės saugo nuo vėžio. Tai visiška fikcija. Kažkas net patarė jas valgyti žalias. Aš esu jų valgiusi, nes mus kolegos latviai maitina poniabudėmis, tačiau jų skonis abejotinas. Man nenutiko nieko, o štai kolegei sustojo virškinimas. Jei kas turi silpnas kepenis, geriau nerizikuoti žaliais grybais. Nuo vėžio nesaugo jokie grybai. Kiti šaltiniai teigia, kad kai kurie grybai neva palengvina onkologinių ligonių gydymo metu patiriamus simptomus. Tačiau aš nesu specialistas šiuo klausimu", – pasakojo J.Motiejūnaitė.

Poniabudės renkamos tik tol, kol jų forma primena kiaušinį, pasiekusių brandą šių grybų nepatartina vartoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anupras

anupras portretas
Nuvažiuokit į Kulynų, Šilininkų miškus, elitiniai grybautojai. Pririnksit pilnus 25 l kibirus oro.

kabinetinė 'specialistė pataria"

kabinetinė 'specialistė pataria" portretas
"Jurga Motiejūnaitė tikino, jog šių metų ruduo grybautojams nežada nieko gero." Ar nebandė panelė "specialistė" į mišką išeiti ????????? Grybų pilni miškai, buvom, prisigrybavom .

vakar

vakar portretas
2 kibirus po 25 litrus per 2 valandas...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių