Pereiti į pagrindinį turinį

Gydymo įstaigų emigrantai nebemaitina

2014-12-30 14:13

Emigrantai švenčių laikotarpiu vis rečiau užsuka į gydyklas bei grožio salonus. Dar prieš keletą metų šių įstaigų darbuotojai nespėdavo suktis, tačiau pastaruoju metu apgailestauja, kad iš užsienio lietuviai grįžta vis rečiau ir yra gerokai taupesni.

Tendencija: dirbantys svetur žmonės vis rečiau užsuka į Lietuvos gydymo ar grožio įstaigas.
Tendencija: dirbantys svetur žmonės vis rečiau užsuka į Lietuvos gydymo ar grožio įstaigas. / Shutterstock

Emigrantai švenčių laikotarpiu vis rečiau užsuka į gydyklas bei grožio salonus. Dar prieš keletą metų šių įstaigų darbuotojai nespėdavo suktis, tačiau pastaruoju metu apgailestauja, kad iš užsienio lietuviai grįžta vis rečiau ir yra gerokai taupesni.

Antplūdis –  retas

Galinio Pylimo gatvėje veikiančio sveikatos centro direktorė Danguolė Valatkienė patvirtino, kad prieš šventes gydyklą užgulė netikėtai daug žmonių. Vadovę nustebino ne tik emigrantų, bet ir klaipėdiečių srautai.

"Pastaraisiais metais prieš šventes būdavo labai ramu, galėdavome net pailsėti", – sakė D.Valatkienė, pridūrusi, jog tokios apgulties, kaip šiemet, niekada nėra buvę.

Sveikata susirūpinusių žmonių į kliniką šiemet užsuko kone tris kartus daugiau nei įprasta. Esą emigrantai dažniausiai nori greitų ir pigių paslaugų, o gydytojai neretai išgirsta skundų dėl didelių sveikatinimosi kainų užsienyje. Svetur dirbantys asmenys daugiausia registruojasi pas odontologą, prašo vaikų gydytojų konsultacijų.

D.Valatkienė pastebėjo, kad svečiai dažniausiai nori "pasitikrinti viską", todėl konsultuojasi su įvairiais gydyklos medikais, užsisako nemažai tyrimų.

Emigrantų nebesulaukia

Kiek kitaip šventes pasitinka Taikos prospekte veikiančios klinikos darbuotojai. Gydyklos vadovė Nijolė Ambrasienė akcentavo, kad laikai, kai žmonės plūsdavo, jau praėjo.

"Emigrantų būna visus metus, dažniau jie apsilanko vasarą", – teigė N.Ambrasienė. Anot jos, tik įstojus į Europos Sąjungą ir atsivėrus sienoms atvažiuodavo tikrai daug žmonių.

Klinikos vadovei krito į akis, jog prieš Kalėdas vyksta net atvirkštinis procesas: klinikoje nebesilanko ne tik emigrantai, tačiau ir patys lietuviai, kurie, spėjama, kalėdiniu laikotarpiu dingsta iš Lietuvos.

Klinikos darbuotojai švenčių neakcentuoja, nes emigrantai dažniau gydosi ten, kur gyvena. N.Ambrasienė girdėjo apie klinikas, kuriose medikai šneka rusiškai, lenkiškai ir net lietuviškai. Be to, jei asmuo svečioje šalyje draustas, gydytis Lietuvoje jam neapsimoka.

Nidos gatvėje veikiančios klinikos direktorius Tomas Barsevičius taip pat tvirtino, kad šventinis laikotarpis gydykloje nėra išskirtinis: srautai padidėja nežymiai.

Emigrantai dažniau tiriasi, nei gydosi. T.Barsevičius pridūrė, jog darbo apžiūrint ar atliekant tyrimus emigrantams tenka kone visų sričių specialistams.

Patenkinti kokybe

Šiaurinėje miesto pusėje veikiančio grožio centro vadovė Ina Gaižauskienė pasakojo, jog anksčiau emigrantų į saloną užsukdavo kur kas daugiau.

"Apsilanko tie, kurie tėvynėje dar turi giminaičių ir nuolat grįžta į Lietuvą", – sakė centro vadovė. Ji patikino, jau nebepastebinti naujų emigrantų veidų.

Iš dirbančiųjų kitose šalyse I.Gaižauskienė išgirsta, kad gyvenimas užsienyje nebėra toks saldus – sunku ir čia, ir svetur, todėl žmonės mažiau išlaidauja.

Emigrantai grožio centre naudojasi beveik visomis siūlomomis paslaugomis, jas laiko kokybiškomis ir nebrangiomis. Tačiau žmonės neretai skundžiasi, kad tų pačių procedūrų kainos užsienyje – kur kas didesnės, o kokybė – prastesnė.

Sumažėja klaipėdiečių

Kiek kitokia situacija susiklostė Genovaitės Ramanauskienės vadovaujamoje grožio klinikoje. Vadovė pažymėjo, kad prieš šventes, kaip ir kasmet, prasideda didysis darbymetis. Esą emigrantai nenuilsdami registruojasi grožio procedūroms, todėl mažėja vietinių klientų.

"Pasikeičia žmonių santykis. Ateina mažiau vietinių, tačiau daug daugiau emigrantų", – šnekėjo G.Ramanauskienė, pastebėjusi, kad klaipėdiečiai grožio procedūromis pasirūpina dar gerokai prieš šventes.

Vis dėlto pastebima tendencija, kad kasmet į kliniką užsuka vis mažiau emigrantų. Esą seniau darbuotojai prieš Kalėdas dviejuose filialuose neturėdavo kada atsikvėpti, o dabar grįžusieji taupo pinigus arba tiesiog nebeparskrenda namo.

"Emigrantai dažniausiai perka solidesnes, rimtesnes paslaugas, kurios yra itin brangios užsienyje, tačiau nepigios ir Lietuvoje", – situaciją nupasakojo klinikos vadovė.

Pašnekovė patikino, kad populiarios injekcinės procedūros, odos patempimai, mini chirurgija ir kitos paslaugos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų