Gydytojas patologas tyrinėja ne tik žmonių kūnus, bet ir sielas: rašymas – energija

"Rašymas nėra nei mano duona, nei pragyvenimo šaltinis. Tai libido, energija. Tai ne kūryba, o savęs apsivalymas", – paaiškino gydytojas patologas Raimundas Daukšas, ne vieną dešimtmetį tyrinėjantis ne tik žmonių kūnus, bet ir jų sielas.

Poezija – humanitarinė matematika

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Patologijos skyriaus vedėjas R.Daukšas gydytoju patologu dirba 36 metus. Anksčiau nei šis darbas jo gyvenime atsirado poezija ir proza.

Gydytojas yra dviejų knygų autorius: 1998 m. išleido novelių knygą "Gyvenimas tarp žmonių", 2010 m. pasirodė poezijos knyga "Žolė iš paribio žemės".

Pasak Raimundo, poezija – tai humanitarinė matematika. Prozos kūrinyje gali būti turinio, siužeto bangavimų, o poezijoje – "neišbanguosi".

"Tiesiog formulikė, ir viskas. Kiekvienas poeziją supranta, kaip nori", – pridūrė prozą ir poeziją rašantis gydytojas.

Mokykloje pradėjęs lankyti literatų būrelį, Raimundas visada norėjo tapti vidaus ligų gydytoju. Atsitiktinai atsidūręs patologijoje, jis nesigaili tokio likimo posūkio. Atvirkščiai, visada jaučiasi esąs savo vietoje.

Nori "įkalti" kuo giliau

Kaip pats sako, dažniausiai rašo bangomis, kartais kažką parašo ant įvairiausių tuo metu po ranka pasitaikiusių popieriukų – jo kišenės visada pilnos lapelių su "kokiais nors parašymais".

"Įkalti" – tai nereiškia, kad noriu kalbėti apie skaudamus dalykus. Tiesiog, kad eitų iš dūšios į dūšią.

Kai kas nusimeta, kai kas vėliau perskaičius nebepatinka, tada lengva ranka išmeta – kišenėse prisikaupusių lapelių ateitis būna įvairi. Gydytojas rašo ir ranka, ir kompiuteriu, kada tik "prabyla mūzos". O taip nutikti gali bet kuriuo paros metu.

"Koks mano poezijos stilius? Nežinau. Bet žinau, ko aš noriu. Noriu "įkalti". Kiek įmanoma giliau. Kiek pasiseka, sunku pasakyti. "Įkalti" – tai nereiškia, kad noriu kalbėti apie skaudamus dalykus. Tiesiog, kad eitų iš dūšios į dūšią", – paaiškino pašnekovas.

Knyga kaip gyvenimas

R.Daukšo manymu, pasakymas "rašau tik sau" tėra tik poza. Jei rašymas nesąs tik emocijų išliejimas, rašantysis nori būti išgirstas.

"Meluočiau, jei sakyčiau, kad rašau vien sau. Kiekviena knyga kaip gyvenimas. Ateina laikas, kai norisi išleisti knygą", – sakė pašnekovas.

Raimundas neužsiima savo knygų platinimu. Jam svarbiausia išleisti knygą, o kaip ją perka – nesirūpina. Tiesa, pirmosios novelių knygos egzempliorių jau nebeturi.

Paklaustas, ar kolegos žino apie pomėgį, R.Daukšas gūžteli pečiais. Jis pats niekada apie tai nekalba, bet nuo to ir nebėga – paklaustas visada pasako.

Gydytojas prisiminė, kaip buvęs ligoninės vadovas Romaldas Sakalauskas per vieną susirinkimą užsiminė apie galimybę surengti Raimundo kūrybos pristatymą.

"Man tai buvo netikėta. Ir nejauku tuo momentu sėdėti salėje", – savo reakciją prisiminė pašnekovas.

Paklaustas, ar tenka girdėti atsiliepimų apie savo kūrybą, R.Daukšas atviras: "Niekada neklausiu ir neprovokuoju komentarų apie savo kūrybą. Sulaukiu teigiamų atsiliepimų."

Raimundo artimieji gal labiau leidžia sau pakomentuoti kūrybą: pastebi, kur galbūt perlenkė lazdą, kai kur pasiūlo pagalvoti ar pakoreguoti.

Ieškojo atsakymų

Dirbdamas pagal paskyrimą gydytoju patologu Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, R.Daukšas neakivaizdiniu būdu baigė psichologiją Vilniaus universitete. Paklaustas, kam reikėjo dar vienų studijų, pašnekovas paaiškino:

"Nuolat skrodžiant žmones, vien kūno ir to, ką matau, nebeužteko, norėjosi išsiaiškinti, kas vyksta žmogaus viduje. Tada įstojau studijuoti psichologijos.

Gyvenime mes kiekvienas esame psichologai. Iki tam tikro lygio, buitiniu lygmeniu, bet į psichologiją norėjosi pasižiūrėti profesionaliau. Psichologijos studijos šiek tiek struktūrizavo požiūrį į mąstymą."

Ar baigus psichologiją nebuvo minčių nuo patologijos pabėgti į psichologiją? Kurį laiką gydytojas dirbo patologu ligoninėje ir užsiėmė psichologo praktika, tačiau tai netapo pagrindiniu jo užsiėmimu.

Ar psichologijos studijos davė atsakymus į ieškotus klausimus?

"Atsakymų niekada nebūna. Iš vidaus ateina atsakymai, bet tada kyla kiti klausimai. Čia labai tinka patarlė: kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių. Gali stovėti pamiškėje ir manyti, kad labai gerai pažįsti mišką, bet gali eiti gilyn ir atrasti vis sunkesnius dalykus. Kartais net gali pasirodyti, kad nepažįsti nė vieno medžio, bet iš tikrųjų tai žinai", – filosofiškai atsakė gydytojas patologas, užklupus mūzoms tampantis ir mąsliu poetu, akcentuojančiu gyvenimo trapumą bei laikinumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanda

Vanda portretas
Atmenu daktarą jauną Šiauliuose. Jūsų laimė, kad dirbot kartu su dr. Lapinių, eruditu. Tapot platesnio požiūrio į gyvenimą žmogumi. Sėkmės!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    1
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių