Pereiti į pagrindinį turinį

Gydytojus – į sandėliuką

2009-10-01 07:57
Trukmė: odontologų darbo laikas, kaip ir daugelio kitų sričių specialistų, pailgėja keliomis valandomis.
Trukmė: odontologų darbo laikas, kaip ir daugelio kitų sričių specialistų, pailgėja keliomis valandomis. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Nuo šiandien sulyginus gydytojų darbo laiką, medicinos įstaigų vadovai priversti sukti galvą, kur medikams priiminėti pacientus.

Nuo spalio 1-osios visi gydytojai nepriklausomai nuo specializacijos ir darbo krūvio per savaitę turės dirbti po 38 valandas. Įsigaliojus naujajai tvarkai kai kurių medikų darbo laikas pailgėja net penkiomis valandomis.

Daugelio sričių specialistai: odontologai, ginekologai, gydytojai konsultantai, radiologai ir kiti iki šiol dirbdavo po 33–36 valandas per savaitę. Kai kurių sričių medikai atostogaudavo ilgiau nei jų kolegos.

Vyriausybė sprendimą dėl darbo laiko ir atostogų suvienodinimo priėmė balandžio pabaigoje. Po medikų piketų sprendimas dėl darbo laiko pakeitimo buvo atidėtas iki spalio 1 dienos.

Klaipėdos gydyklų vadovai neslepia tikėjęsi, kad šis terminas bus dar kartą nukeltas. Tačiau lūkesčiams nepasiteisinus, teko sukti galvas, kaip tose pačiose patalpose sutalpinti po kelis gydytojus ir išklausyti kolegų nepasitenkinimą.

"Turiu mažinti etatus, nes dubliuojasi darbo laikas, o kabinetų skaičius – ribotas", – neslepia Klaipėdos jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Viktoras Grigalauskas.

Bendrovės "Mano šeimos gydytojas" vadovas Darius Balčiūnas antrino, kad jei dėl ankstesnių valdžios sprendimų darbuotojams teko mažinti atlyginimus, tai dabar jie verčiami dirbti dar didesniu krūviu.

Kai kuriose gydymo įstaigose išnaudojamos net ūkinės patalpos, kad dėl besidubliuojančio laiko su kolega gydytojas turėtų kur priiminėti pacientus.

Gydyklų vadovai abejoja, ar dirbantys didesniu krūviu, su kenksmingomis medžiagomis medikai dirbs efektyviau.

"Anksčiau galėjome morališkai atsigauti per ilgesnes atostogas, bet ir šitos galimybės netekome", – tęsė D.Balčiūnas.

Klaipėdos apskrities ligoninės Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėjos Aldonos Kajutytės manymu, darbo laiko suvienodinimas naudos neatneš, tik gydytojus suvienodins su pardavėjais.

"Pasaulyje nieko nėra brangesnio už sveikatą. Bet kodėl sveikatos kaina išauga iki milijono tik tada, kai gydytojas padaro klaidą?" – stebėjosi A.Kajutytė.

Teigiama, kad sprendimas dėl darbo laiko turi pagerinti sveikatos priežiūros prieinamumą kiekvienam pacientui. Pailgėjus darbo trukmei, bus priimama daugiau ligonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų