Gyventojai patyrė nemenką išgąstį: virš jūros – karinis rusų orlaivis

Vakar po pietų nemenką išgąstį patyrė Palangos ir Šventosios apylinkių gyventojai. Virš gyvenamųjų rajonų prazvimbė Lietuvos oro erdvę saugantys naikintuvai. Vienam Būtingės gyventojui vos neišdužo namo langai, nukrito paveikslas.

Lydėjo rusų karinį lėktuvą

„Kaip tik tuo metu stovėjau prie lango ir dairiausi į kiemą. Garsas buvo toks stiprus, kad atrodė, jog nugriaudėjo smarkus sprogimas. Lango stiklas net įlinko. O ant žemės nukrito paveikslas, kuris tuo metu stovėjo ant grindų, atremtas į sieną. Tik po to susivokiau, kad tai naikintuvų garsas – jie buvo du ir praskrido tikrai labai dideliu greičiu, veikiausiai viršijo garso greitį“, – pasakojo šalia Būtingės gyvenantis skaitytojas.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose vadas Antanas Matutis patvirtino, kad pirmadienį Lietuvos oro erdvę saugantiems Italijos naikintuvams iš tiesų teko viršyti garso greitį.

Antanas Matutis / Redakcijos archyvo nuotr.

Nepateikė duomenų

Pagavome ir palydėjome.

„Tiesioginį oro policijos vaidmenį vykdantys orlaiviai viršijo garso greitį. Dėl triukšmo gyventojų tikrai atsiprašome. Tačiau, pagal įstatymus, jei gaunamas pranešimas apie svetimą orlaivį, lėktuvai privalo vykdyti misiją, jiems tai leidžiama“, – paaiškino Šiaulių aviacijos bazės vadas.

Pranešta, kad virš Baltijos jūros pirmadienį 13.31 val. praskrido Rusijos karinis lėktuvas, kuris nustatyta tvarka nepateikė duomenų, kuriuos kaimyninės šalies oro erdvę saugančioms tarnyboms privalo nurodyti.

„Jei oro policija buvo aktyvuota, vadinasi, karinis orlaivis tam tikrų duomenų nepateikė. Kokių, dar nežinau, reikėtų pasitikslinti. Pagavome ir palydėjome. Teko prisiartinti ir atpažinti. Įvykdžius tai orlaivis buvo palydėtas“, – paaiškino A.Matutis.

Laigo lyg šeimininkai

Vasarį fiksuotas ne vienas toks įvykis. O vieną vasario savaitę italų lakūnams į orą teko kilti net keturis kartus.

Incidentas užfiksuotas vasario 17-ąją, kai NATO oro policijos naikintuvams du kartus teko palydėti rusų lėktuvus – pirmą kartą rusų bombonešį IL-22, skridusį į Karaliaučiaus sritį, lydėjo du naikintuvai Su-35, antrą kartą naikintuvai atpažino ir palydėjo naikintuvą Su-24.

Vasario 18-ąją NATO naikintuvai vėl atpažino tarptautine oro erdve iš Karaliaučiaus srities skrendantį IL-22, šįkart jį lydėjo du viršgarsiniai naikintuvai Su-27.

Vasario 19-ąją NATO orlaiviai atpažino ir palydėjo rusų degalų lėktuvą IL-78 ir keleivinį orlaivį Tu-134.

Vasario 26 d. NATO oro policijos naikintuvai atpažino Rusijos naikintuvą Su-30, skridusį tarptautine oro erdve virš Baltijos jūros. Orlaivis skrido be radiolokacinio atsakiklio, radijo ryšio su Regioniniu skrydžių valdymo centru nepalaikė, skrydžio plano neturėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Expand

Expand portretas
Jai Rusu naikintuvai skraido visur kaip nori be ispeimu,reiki viena pamusti!!! Daugiau neskraidis!!!

Italai

Italai portretas
Slove NATO ir sauniems italams! Tegu tik gainioja tuos rusus kuo toliau nuo musu! Je ne NATO - russians jau seniai butu cia.

Aš tai

Aš tai portretas
kasdieniniu valdžios nesamoniu daugiau bijau nei kažkokio praskrendančio lėktuvo
VISI KOMENTARAI 64

Galerijos

Daugiau straipsnių