Į Baltiją paleisti dar penki Jūrų muziejuje išslaugyti ruoniukai

  • Teksto dydis:

Šįryt Lietuvos jūrų muziejaus baseinus paliko dar penki ruoniukai rastinukai, kurie pavasarį nusilpę buvo atgabenti iš Baltijos pakrantės. Per keturis mėnesius sustiprėję į Baltijos bangas šiandien nėrė Gaspadorius, Untaniukas, Zbitkė, Kujelis ir Broškė. Į jūrą jie niurktelėjo drąsiai ir nuplaukė skirtingomis kryptimis.

Šiemet muziejui teko priglausti ir rūpintis net septyniolika ruonių jauniklių. Gydomi ir prižiūrimi patyrusių specialistų ruoniukai spėriai taisėsi. Liepą buvo paleisti pirmieji pasveikę ir paaugę ruoniukai. Savarankiškai jie gali gyventi, kai jau sveria ne mažiau 40 kg. Kai kurie rubuiliai priaugo beveik 60 kg.

Anksčiau ruoniukai į jūrą buvo paleidžiami pakrantėje. Tačiau šiemet dėl poilsiautojų gausos ir dėl priekrantės žvejų tinklų artumo jaunikliai plukdomi į atvirą jūrą. Šią akciją muziejui įgyvendinti padeda ilgametis rėmėjas bendrovė „Novaturas“, globojantis ruoniukus nuo 2019 metų.

Baltijos pilkaisiais ruoniais Jūrų muziejui padeda rūpintis Aplinkos ministerija. Kasmet ji apmoka Baltijos pilkųjų ruonių gydymą ir priežiūrą. Aplinkos ministerija iš ES fondų priemonės „Vandens išteklių valdymas ir apsauga“ skyrė lėšų Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrui.

Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių