Daugiabučio gyventojai sulaukė šliaužiojančio svečio

Nors Klaipėdoje draudžiama auginti laukinius gyvūnus, žmonės negali būti tikri, kad nesulauks kokio egzotiško svečio. Uostamiestyje buvo atvejis, kai į svetimą butą įšliaužė kaimynų augintas smauglys.

Nors Klaipėdoje draudžiama auginti laukinius gyvūnus, žmonės negali būti tikri, kad nesulauks kokio egzotiško svečio. Uostamiestyje buvo atvejis, kai į svetimą butą įšliaužė kaimynų augintas smauglys.

Klaipėdos savivaldybės Miesto priežiūros poskyrio vyriausioji specialistė Laima Jūrevičienė pabrėžė, kad auginti laukinius gyvūnus daugiabučiuose namuose – draudžiama.
Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad pagal įstatymą kiekvienas gyvūnas turi būti laikomas jo rūšį, amžių, fiziologiją, elgseną atitinkančiomis sąlygomis ir pagal tai prižiūrimas. Šių reikalavimų nepaisymas laikomas žiauriu elgesiu su gyvūnu.

"Vadinasi, nei pitono, nei smauglio, nei krokodilo laikyti aplinkoje, kuri neatitinka jo gyvenimo būdo, negalima. Tai traktuojama kaip žiaurus elgesys su gyvūnu ir yra įstatymo pažeidimas", – aiškino vyriausioji specialistė.

Tačiau, L.Jūrevičienė, atkreipė dėmesį, kad kai kurie žmonės nepaiso tokio reikalavimo ir butuose laiko tokius gyvūnus nelegaliai.

"Toks elgesys pavojingas. Kyla pavojus kaimynams", – neabejojo vyriausioji specialistė.

Prieš trejus metus buvo atvejis, kai daugiabutyje 3,5 metro ilgio smauglys iš ketvirto aukšto šliaužė į trečiąjį. Tuo metu buto balkone miegojo žmogus. Nežinia, kas jam būtų nutikę, jei smauglio nebūtų išgąsdinęs šuo. Savo tikslo nepasiekęs roplys nukrito ant žolės.

Kadangi laukinius gyvūnus draudžiama laikyti, jie nėra ir registruojami. Registruoti privaloma tik butuose auginamus šunis, kates, šeškus.

"Egzotinių gyvūnų registracija prasilenktų su įstatymu. Sužinojus, kad auginamas koks egzotiškas gyvūnas, būtų pranešta policijai ir šis būtų paimtas", – teigė L.Jūrevičienė.

Nepaisant to, kad auginti egzotinius gyvūnus draudžiama, įsigyti jų nesudėtinga. Interneto svetainėse kartkartėmis pasirodo skelbimų, kad parduodamas draugiškas pitonas, krokodilas.

Karališkas pitonas parduodamas už 500, tigrinis – 800 litų. Tačiau roplį galima įsigyti ir už 100 litų. Už krokodilą prašoma 3 tūkst. litų.

Klaipėdoje draudžiama laikyti ne tik egzotinius gyvūnus, bet ir naminius gyvulius, bites.

Komentaras
Brigita Kymantaitė
Gyvūnų globos organizacijos vadovė

Pasaulyje yra dideli gyvūnų kontrabandos mastai. Jei labai nori, viską įmanoma gauti. Tereikia turėti pinigų. Europoje veikiančios gyvūnų globos organizacijos kovoja su gyvūnų kontrabanda. Su situacijomis, kada žmonėms pavojų sukelia auginami egzotiški gyvūnai, neteko susidurti. Pastarieji grėsmę kelia ne tik dėl galimos agresijos, bet ir dėl tikimybės užkrėsti įvairiausiomis ligomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RK

RK portretas
Panašu, kad visai nebėra apie ką rašyti žurnaliūgoms.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių