Į Danės upę Klaipėdoje sugrįžta „Meridianas“

Šeštadienį prie Danės upės krantinės sugrįžta uostamiesčio simbolis – burlaivis „Meridianas“. Baigus burlaivio korpuso remontą, jis bus išplukdytas iš doko ir sugrįš į savo senąją vietą – kairiąją Danės krantinę už Biržos tilto.

„Meridiano“ sugrįžimo proga bus stabdomas eismas per du uostamiesčio tiltus: kad laivas galėtų praplaukti, bus pakeliami Pilies ir Biržos tiltai.

Burlaivį aikštėje prie „Meridiano“ krantinės pasitiks Lietuvos Karinių jūrų pajėgų orkestras, kuris savo pasirodymą, planuojama, pradės apie 11.30 val., „Meridianui“ plaukiant pro Biržos tiltą.

„Aš manau, kad tie praėję laukimo metai neprailgo ir tai, kad „Meridianas“ grįžta atgimęs naujam gyvenimui, yra gera žinia tiek Klaipėdos miestui, tiek visam regionui ir, kita vertus, Lietuvai kaip jūrinei valstybei“, – penktadienį žurnalistams sakė Klaipėdos miesto meras Vyrautas Grubliauskas.

Kaip mokomasis laivas tarnavęs „Meridianas“ bus vedamas ir švartuojamas su Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantų pagalba: kadaise jame praktikavosi jūreivystės mokyklų kursantai.

Burlaivio sutikimo ceremonija bus baigta iškilmingu Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo laive.

Prišvartuotame laive toliau vyks remonto darbai – bus remontuojamas laivo vidus, rengiama muziejinė ekspozicija ir žuvies restoranas. Tikimasi, kad laivas visuomenei atviras bus jau kitų metų liepą.

Remontuoti burlaivis buvo išplukdytas prieš metus. Skubiai remontuoti barkentiną nuspręsta pasikeitus Klaipėdos jūrinio miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondo vadovams: laivu rūpintis apsiėmė „Friedricho“ pasažo savininkas Aidas Kaveckis ir jūrų krovinių kompanijos „Bega“ generalinis direktorius Aloyzas Kuzmarskis.

„Miestas iš savo pusės pagal galimybes stengiasi investuoti į erdvę, kuri bus prie „Meridiano“ ir šiuo metu yra derinama bendradarbiavimo sutartis su fondo valdytojais dėl aikštės perdavimo „Meridiano“ fondui – fondo valdytojai turi tikrai rimtų ambicijų“, – teigė uostamiesčio meras.

Jo duomenimis, į laivo aplinkos sutvarkymą savivaldybė investavo 74 tūkst. litų, kurie buvo skirti suoliukams, šaligatviams ir gėlynams.

Medinis burinis laivas „Meridianas“ prišvartuotas prie Danės krantinės stovėjo nuo 1969 metų, kelis dešimtmečius jame veikė restoranas. Jis pastatytas 1948 metais Turku laivų statykloje, Suomijoje. Tai vienas iš 49 panašių laivų, kuriuos suomiai kaip kontribuciją po Antro pasaulinio karo pastatė Sovietų Sąjungai.

Pastaruosius 10 metų laivas buvo apleistas ir ankstesnieji jo savininkai pernai spalį kreipėsi į Vyriausybę, prašydami vietos burlaiviui nuskandinti. Netrukus po to jis buvo perimtas naujų savininkų, įsipareigojusių atlikti kapitalinį remontą laive ir vėl atverti „Meridianą“ visuomenei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dina

dina portretas
DANGES UPE!

arimu

arimu portretas
Butu saunu, kad visa komanda vietoj danges krantines, paradiniais bateleis nuvaziuotu i Klaipedos Arimu gatve, is su savimi tureti vilkika, kuris ju transporta is pelkes trauks.

VIVA

VIVA portretas
senos nuotraukos, tinginiai korespondentai per lietu bijo savo slepeciu suslapti. Meras saunuolis jis nebijo lietaus .
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių