Į Klaipėdą veržiasi bulvinės saulėgrąžos – topinambai Pereiti į pagrindinį turinį

Į Klaipėdą veržiasi bulvinės saulėgrąžos – topinambai

2013-10-20 06:00
Į Klaipėdą veržiasi bulvinės saulėgrąžos – topinambai
Į Klaipėdą veržiasi bulvinės saulėgrąžos – topinambai / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Žvejybos uosto rajone, apleistoje teritorijoje netoli geležinkelio, geltonuoja topinambų pieva. Šis augalas, dar vadinamas saldžiosiomis bulvėmis, sparčiai plečiasi į kiekvieną laisvą žemės kvadratinį metrą.

Kadaise šalia dabartinio jūrų uosto stovėjo klaipėdiečių sodybos. Pastatų jau seniai nelikę, apie jų buvimą liudija tik sulaukėję vaismedžiai ir pastaraisiais metais sparčiai plintantys topinambai.

"Jeigu kas nors pamėgino tuos topinambus kasti ir išmėtė aplinkui mažiukus jų šakniagumbius, tai jie iš mažyčio ploto galėjo pasklisti net į 10 kartų didesnę erdvę. Šis augalas turi tendenciją ir pats daugintis", – sakė Klaipėdos universiteto botanikos sodo direktorė Rūta Ona Žadeikienė.

Topinambas turi daugybę pavadinimų – bulvinės saulėgrąžos, žieminės bulvės, Jeruzalės artišokai. Topinambas (lot. Helianthus tuberosus L.) – daugiametis žolinis astrinių šeimos augalas, kilęs iš Šiaurės Amerikos.

Į Europą jis pateko XVII a. pirmoje pusėje. Iš pradžių – į Prancūziją, vėliau į Italiją ir kitas šalis, kur greitai paplito. Tačiau XVIII a., išpopuliarėjus bulvėms, susidomėjimas topinambais pradėjo mažėti.

Topinambo stiebas išstypsta iki 2–3 m aukščio, gausiai apauga lapais. Žiedai smulkūs, panašūs į smulkius saulėgrąžų žiedus. Mūsų klimatinėmis sąlygomis jie žydi rugsėjo–spalio mėnesiais iki pat stiprių šalnų.

Augalas turi stiprią šaknų sistemą. Pagrindinė šaknis įsiskverbia į 1–3 metrų gylį. Čia formuojasi ir gumbai, panašūs į gumbuotas bulves ar imbiero šaknis.
Pastaraisiais metais dėl daugelio vertingų jų savybių susidomėjimas šiais šakniagumbiais sparčiai auga.

"Šitas augalas ypač kaimuose labai paplitęs. Sako, kask nekasęs, topinambą visada rasi. Jis – kaip varputis, sunkiai išnaikinamas. Žmonės jais šeria kiaules. Auginti juos paprasta, lengvai žiemoja, ravėti nereikia, nes augalas yra aukštas, puikiai veisiasi, belieka tik iškasti", – pasakojo O.R.Žadeikeinė.

Augalas tinkamas ne tik gyvuliams. Iš topinambų gaminamos įvairios salotos, net verdamas gėrimas.
Tereikia plonai supjaustyti gumbų gabalėlius, apdžiovinti, paskrudinti orkaitėje ir sykiu su keliomis kardamono sėklomis sumalti kavamale. Gėrimas paruošiamas kaip kava. Tik abejojama, ar mieste, uosto teritorijoje, užaugę topinambai yra ekologiški ir verta juos vartoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra