Į Klaipėdos paplūdimius – su metalo detektoriais: gyventojams tai atsipalaidavimas

  • Teksto dydis:

Atšilus orams į Klaipėdos paplūdimius patraukė ne tik saulės ir jūros mėgėjai, bet ir metalo detektorių entuziastai. Prie vandens telkinių jų prietaisai dažniausiai reaguoja į šiukšles. Tačiau džiaugsmą metalo ieškiklių naudotojams teikia ne tik vertingi radiniai.

Padeda atsipalaiduoti

„Man tai atsipalaidavimas, laiko praleidimas. Atsijungiu nuo aplinkos, streso, greito lėkimo. O kartais nudžiugina koks nors siurprizas už tai, kad šiukšles surenki. Randi auksinį ar sidabrinį auskariuką. Jei papuošalas graviruotas, kartais pavyksta identifikuoti ir savininką“, – teigė Metalo ieškiklių naudotojų klubo vadovas Emilijus Petukauskas.

Jis pats pajūryje nedažnai apsilanko, tačiau ne kartą ėjo prasiblaškyti prie kitų vandens telkinių.

„Aš pats asmeniškai ieškau vandens telkiniuose ir prie jų, kai nebėra kur daugiau, o stogą rauna ir norisi atsipalaiduoti. Tada lendu į hidrokostiumą ir brendu į vandenį. Tokių siurprizų ištraukiu, kad šiurpas ima. Švino, žvejų kabliukų. Esu radęs ir skutimosi peiliukų, peilių, šakučių“, – atviravo E.Petukauskas.

Vandens telkiniuose ir prie jų metalo detektorius dažniausiai reaguoja į kamštelius ir monetas.

Pajūrio smėlynai taip pat slepia ne itin vertingus daiktus.

Pramoga: pajūryje metalo ieškiklių entuziastai ieško bižuterijos, tačiau dažniausiai randa šiukšlių. (Skaitytojo nuotr.)

„Kadangi žmonės poilsiauja, tai pameta bižuterijos, juvelyrinių dirbinių. Ir labai daug šiukšlių palieka. Kamštelių, skardinių, vaikų žaislų“, – vardijo E.Petukauskas.

Rastų šiukšlių detektorių naudotojai stengiasi nepalikti.

„Pas mus klube yra taisyklė – visas šiukšles susirenkame. Jei numesi į šoną, eidamas antrą kartą vėl kelsi tą pačią šiukšlę. Be to, lieka švaresnė aplinka“, – paaiškino E.Petukauskas.

Grąžina savininkams

Klubo nariai nemokamai pagelbsti brangius daiktus pametusiems žmonėms.

„Yra tekę važiuoti į pagalbą vandens telkiniuose pametusiems auskarus, žiedus, grandinėles. Būna, kad pameta mašinos raktelius“, – pasakojo E.Petukauskas.

Jei nelaimėlis pamena apytikslę vietą, problemų rasti daiktą nekyla. Tačiau jei paieškos plotas neribotas, tikimybė – gerokai mažesnė. Nors pasitaiko ir neįtikėtinų istorijų.

„Kartą bevaikščiodamas įsišnekėjau su žveju. Jis papasakojo, kad jo dukra pametė ežere auskarą. Sakau, atsiųsk nuotrauką, pasižiūrėsiu. Pasirodo, kad aš tą auskariuką jau radęs. Kai jį atsiėmė merginos artimieji, jie buvo labai nustebę. Žiūrėjo ir negalėjo patikėti. Jų žvilgsniai tiesiog sakė – ar tai tikrai įmanoma?“ – prisiminė Metalo ieškiklių naudotojų klubo vadovas.

Sparčiai populiarėja

Metalo detektorių naudojimas pramogai paskutiniu metu sparčiai populiarėja ir Lietuvoje.

„Žmonės jų gana daug prisipirkę. Yra įsikūrę įvairūs klubai, kurie bendradarbiauja su archeologais. Pavyzdžiui, kai buvo organizuota Medvėgalio gyvenvietės paieška, ten talkino kelios dešimtys metalo detektorių entuziastų“, – patikino Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio skyriaus vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas.

Archeologai ne kartą yra apgailestavę, kad juodaisiais archeologais praminti metalo ieškiklių naudotojai kasinėdami sugadina istorinę vertę turinčias vietas. Kai kurie išsikastus archeologinius radinius parduoda internete.

Metalo ieškiklių naudotojų klubo vadovas pripažįsta, kad dėl nežinojimo gali pasitaikyti pažeidėjų. Tačiau jų klube taisyklės griežtos – prie kultūros paveldo objektų su detektoriumi nevaikštoma.

Saugomose ar kultūros vertybių teritorijose vaikščioti su detektoriumi draudžia ir įstatymai.

„Atsivertę kultūros vertybių registrą, pamatysite, kad yra apibrėžtos teritorijos – senkapio, piliakalnio, dvaro ar kito objekto. Jei tokioje vietoje sulaikyčiau pilietį su metalo detektoriumi, turėčiau teisę kviesti policiją, daryti kratą kišenėse ir automobilyje. Jei kažko rastume, galbūt vyktume ir į namus“, – paaiškino L.Kavaliauskas.

Tačiau paplūdimiuose, laukuose ar miškuose, pasak departamento specialisto, naudoti metalo detektorių įstatymai nedraudžia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tj

tj portretas
esant viesoje vietoje klaust nieko nereikia :) afrikoj ten visi labai pasipiktine, kad juos fotkina, o pas mus yra įstatymai ir reikia jais remtis, o ne afrikos supratimu apie savo atvaizda.

Dominykas Balsys

Dominykas Balsys portretas
OK, mane nufotkinot, taip, vaikstau, istatymam nenusizengiu, o jus mano foto po straipsniu pakise, paklauset mano nuomones, apie straipsnio teksta ?

to vladimir

to vladimir portretas
juk viskas kaip tarybmeti buvo,tik anuomet uz verta radini valstybe radejui sumokedavo radybu 25% vertingo radinio vertes
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių