Pereiti į pagrindinį turinį

Į kovą su korupcija – per pažintis

2010-10-25 05:00
Kandidatas: medikas G.Minelga neabejoja savo sugebėjimais kovoje su korupcija miesto savivaldybėje.
Kandidatas: medikas G.Minelga neabejoja savo sugebėjimais kovoje su korupcija miesto savivaldybėje. / Redakcijos archyvo nuotr.

Klaipėdos savivaldybė nebeturi korupcijos prevencijos specialisto, tačiau konkursas į šias pareigas vis neskelbiamas. Kalbama, kad miesto valdininkai ieško tinkamo kandidato tarp lojalių žmonių.

Kandidato praeityje – kritika

Savivaldybės koridoriuose sklinda žinios, kad šį konkursą laimės praeityje gėdingai jaunimo reikalų koordinatoriaus pareigų netekęs Gintautas Minelga. Esą buvusio darbuotojo pergale konkurse neabejojama, nors savivaldybės vadovai jau turėjo galimybę įvertinti šio tarnautojo kompetenciją. G.Minelga iš jaunimo reikalų koordinatoriaus pareigų pasitraukė, kai niekaip nesugebėjo paruošti Jaunimo reikalų tarybos bei jaunimo politikos koncepcijos.

Per pusantrų metų veiklos šiose pareigose G.Minelga buvo ne kartą bartas ir mokytas kolegų bei tarybos narių. Po daugkartinės kritikos jis pasitraukė į Verslo plėtros poskyrio vedėjo pareigas. Tačiau ir jų neteko įvykus reorganizacijai.

Pastaruoju metu dienas be darbo leidęs G.Minelga dienraščiui "Klaipėda" neigė domėjęsis korupcijos prevencijos specialisto pareigomis.

"Buvo kalbų. Jau pusmetis, kai nebedirbu savivaldybėje. Įvyko reorganizacija ir nuo tada niekur nedirbu. Buvau išsiėmęs verslo liudijimą, turėjau tokios praktiškos veiklos", – aiškino G.Minelga.

Iki šių metų korupcijos prevencija savivaldybėje užsiėmęs Vytautas Morkūnas tikino, kad pasitraukė, nes mėgsta konkretesnį darbą.

"Perėjau į civilinę saugą. Kas užims buvusias mano pareigas, nežinau. Turėtų būti skelbiamas konkursas, apie tai turi būti paskelbta "Valstybės žiniose", – tikino V.Morkūnas.

Ar skelbs konkursą – nenusprendė

Tačiau Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius dienraščiui pareiškė, kad jis dar neapsisprendė, ar skelbti konkursą ar ne.

"Dar neapsisprendėme, ar skelbsime konkursą, ar ieškosime kandidato iš savų rezervų", – aiškino administracijos vadovas.

A.Každailevičius neatskleidė, ar G.Minelgos kandidatūra jam priimtina.

"Gandų nekomentuoju", – atkirto administracijos vadovas.

Pats G.Minelga prisipažino, kad šiuo metu baigiasi pusės metų laikotarpis, kol jis yra valstybės tarnybos rezerve.

"Taip, per šį laiką man dar gali būti pasiūlytos pareigos. Esu medikas. Nežinau, ar korupcijos prevencijos specialisto pareigoms būtinai reikėtų teisininko. Manau, kad pirmiausia čia reikėtų sąžiningo žmogaus", – aiškino G.Minelga.

Iki šiol korupcijos prevencijos specialisto pareigas ėjęs V.Morkūnas tikino, kad jo pareigybės aprašyme buvo pažymėta, kad šiam darbui buvo būtinas teisinis išsilavinimas.

Pirmasis tokias pareigas savivaldybėje pradėjęs eiti V.Morkūnas pasakojo, kad jam per trejus darbo metus teko nuo nulio pradėti ruošiant reikiamą dokumentaciją ir metodiką šiai veiklai.

"Esu parašęs diplominį darbą šia tema, paruošęs daugybę metodikos, rengiau apklausas. Beje, mūsų savivaldybės darbuotojų apklausoje paaiškėjo, kad didžiausia tikimybė korupcijos apraiškoms yra Personalo skyriuje. Žmonių kalba tariant, įsidarbinama "per pažintis", – pasakojo V.Morkūnas.

"Kaip šuo be dantų"

Galimas kandidatas į laisvą darbo vietą buvo kitokios nuomonės apie korupcijos prevencijos darbą savivaldybėje.

"Nemanau, kad krizės laikotarpiu išliko nekorupcinių ryšių. Nežinau, kaip su tomis pareigomis čia bus. Gali būti, kad būsi sarginis šuo, bet be dantų", – rėžė G.Minelga.

G.Minelga prisipažino, kad ką tik tapo vienos politinės partijos nariu. Tačiau neatskleidė – kurios, nors neneigė, kad jo šeimos nariai priklauso skirtingoms partijoms.

O štai savivaldybės administracijos direktorius A.Každailevičius priklauso Socialdemokratų partijai, kaip ir G.Minelgos mama, Klaipėdos slaugos ligoninės vyriausioji gydytoja Danguolė Drungilienė.

"Ne, Danguolė manęs neprašė įdarbinti sūnaus. Klauskite kitų partijos kolegų, ar prašė", – pareiškė A.Každailevičius, pasiteiravus, ar partiniai ryšiai padeda spręsti įdarbinimo klausimus.

Kandidatas į korupcijos prevencijos specialisto pareigas G.Minelga tikino nematantis bėdos, kad yra partijos narys, neva partinė bičiulystė jo darbui korupcijos prevencijos srityje įtakos neturės.

"Aš apie tai negalvojau. Išėjau iš savivaldybės, ir ką veikti? Tačiau ta partinė veikla man pasirodė nyki iš pirmo žvilgsnio. Todėl aktyviai joje ir nedalyvauju", – buvo atviras G.Minelga.

Politiniam patikėtiniui – ne vieta

Pasaulinės nevyriausybinės organizacijos, tiriančios įvairaus pobūdžio, taip pat ir politinę korupciją, "Transparency International" Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas ir apie būdus užimti vieną ar kitą postą valstybės tarnyboje, ir apie tokių kandidatų partinę priklausomybę turėjo griežtą nuomonę.

Jis tikino, kad negali būti net kalbos, jog už korupcijos prevenciją atsakingo asmens patekimas į pareigas būtų neviešas.

"Mes pabrėžiame, kad į tokias pareigas kandidatavimas turėtų būti viešas ir skaidrus. Siūlome net skelbti ir viešinti interviu su kandidatu", – teigė S.Muravjovas.

"Transparency International", stebėdama situaciją Lietuvoje, neretai fiksuoja tik formalų darbą šioje srityje.

"Dažnai dirbama tik dėl "paukščiuko". Pirmiausia šias pareigas einantis žmogus turi būti savo srities specialistas ir turėti pakankamai lėšų ir žmogiškųjų pajėgumų dirbti su korupcijos prevencija", – įsitikinęs specialistas.

S.Muravjovas pabrėžė, kad politinė priklausomybė išvis neturėtų būti pretekstas eiti vienas ar kitas pareigas.

"Į valstybės tarnybą žmogus turi patekti viešo konkurso būdu. Atskaitingumas ir skaidrumas čia yra būtinas. Antikorupcinis darbas savivaldos lygmeniu yra labai svarbus, tačiau duomenų kiek valstybė efektyviai išleidžia lėšas šiai kovai – nėra skaičiuota", – tikino S.Muravjovas.

S.Muravjovo manymu, ar savivaldybėje kova su korupcija yra formali ar ne, galima spręsti iš kelių faktų.

"Ar gyventojams sudaryta galimybė pranešti apie galimus korupcinius ryšius, ar apie tokius pažeidimus praneša patys savivaldybės darbuotojai. Juk apie 40 proc. gyventojų pranešimų pasitvirtina", – tikino S.Muravjovas.

"Transparency International" Lietuvos skyriaus vadovo teigimu, politinė priklausomybė gali tapti grėbliu korupcijos prevencijos specialistui.

"Žmogus turi sugebėti blaiviai ir nepriklausomai stebėti pareigūnų darbą, be to, turi būti nevaržomas, kai vykdo savo pareigas. Mano manymu, šis žmogus negali būti politiniu patikėtiniu", – tikino S.Muravjovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų