Į KRATC – žaliosios atliekos, iš KRATC – nemokamas kompostas

  • Teksto dydis:

Kokių atliekų į šiukšliadėžę išmetame daugiausiai? Popieriaus, stiklo, plastiko? Anaiptol. Kone pusę gyventojų išmetamų atliekų sudaro žaliosios atliekos: maistui nebetinkamos sodų ir miškų gėrybės, nupjauta žolė, lapai, šakos. Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) kiekvienoje Vakarų Lietuvos regiono savivaldybėje turi žaliųjų atliekų priėmimo aikšteles, kuriose nebereikalingos žalienos supūdomos ir paverčiamos kompostu, o išsijotas ir naudojimui paruoštas juodžemis nemokamai dalinamas gyventojams ir įmonėms.

Prašymas: nemeskite į bendrus konteinerius

Pasak ekologų, blogiausia, kai žalienos išmetamos į komunalinių atliekų konteinerį. Vaisių ar daržovių likučiai greitai genda ir iš konteinerio ima sklisti nemalonūs kvapai. Be to, pūvančiomis atliekomis užteršiamas ir perdirbimui tampa nebetinkamu popierius, plastikas.

„Daugiausia žaliųjų atliekų susidaro individualiose valdose, tad draugiškiausia gamtai, kai biologiškai skaidžios atliekos išrūšiuojamos ir kompostuojamos jų susidarymo vietoje – savame kieme. Bet jei tokios galimybės nėra, Klaipėdos miesto individualių valdų gyventojai gali gauti konteinerį žaliosioms atliekoms, kurį atliekų vežėjai ištuština kartą per savaitę“, – pasakojo Ramunė Šličienė, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro direktoriaus pavaduotoja.

Pagrindinis atliekų tvarkytojų prašymas – į žaliųjų atliekų konteinerį žalienas mesti palaidas, o ne sudėtas į plastikinius maišus. Ir maišų su lapais ar kitomis žalienomis šalia konteinerių palikti neleidžiama, jie nesurenkami. Jei žaliosios atliekos netelpa į vieną konteinerį, gali būti suteiktas ir papildomas. Klaipėdos individualių valdų gyventojai žaliųjų atliekų konteinerį gali užsisakyti tel. (8 46) 39 07 81 arba elektroniniu paštu kokybe@kratc.lt.

Kiekviena savivaldybė savo teritorijoje nustato žaliųjų ir kitų atliekų surinkimo tvarką, tačiau visose Klaipėdos apskrities savivaldybėse – Skuodo, Palangos, Kretingos, Šilutės, Neringos, Klaipėdos rajono ir miesto – gyventojai žaliąsias atliekas gali nemokamai atiduoti į KRATC administruojamas aikšteles. Jų adresus ir kontaktus rasite https://kratc.lt/lt/atlieku-surinkimo-aiksteles/.

Komposto paklausa auga

KRATC aikštelėse žaliosios atliekos apie metus yra pūdomos, specialia technika vartomos, sijojamos, kol galų gale paverčiamos derlingu kompostu.

„Komposto gamybos veikla mums yra ekonomiškai nuostolinga, bet ekologine prasme tikrai prasminga: grąžiname gamtai iš augalų pagamintą juodžemį, o ką pagaminame – nemokamai išdaliname žmonėms ir verslininkams. Mūsų kolegos kituose regionuose kompostą parduoda už simbolinį mokestį, gali būti, kad ateityje paseksime jų pavyzdžiu“, – pasakojo R.Šličienė.

Pasak vadovės, ekologinis žaliųjų atliekų perdirbimo ratas Klaipėdos regione dabar sukasi visu smarkumu. Žmonės žino apie nemokamai dalinamą kompostą ir jo poreikis šiuo metu viršija paklausą. Septynias regiono žaliųjų atliekų aikšteles aptarnaujantis sijotuvas važiuoja iš vienos savivaldybės į kitą ir be perstojo ruošia juodžemį naudojimui. Šiuo metu kompostas sijojamas ir dalinamas Kretingos rajono aikštelėje Ankštakiuose. Nedidelis likutis paruošto komposto dar yra Palangos savivaldybės aikštelėje Joskaudų kaime.

Nuo rudens sijotuvas grįš į Glaudėnų žaliųjų atliekų priėmimo aikštelę ir ruoš Klaipėdos miesto savivaldybės gyventojams skirtą kompostą.

„Artėja metas, kai gamta mus apdovanoja gausiu derliumi ir keičia rūbą – vaisių likučiai, lapai ir nuvytę augalai sudaro didžiausią žaliųjų atliekų dalį. Tad kviečiu visus naudotis KRATC sukurta žaliųjų atliekų surinkimo ir perdirbimo infrastruktūra. Rūšiuokite, vežkite šias atliekas mums, o mes pagaminsime ir jums grąžinsime kompostą“, – kvietė R.Šličienė, KRATC direktoriaus pavaduotoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių