Į renovacijos traukinį neskubama

Savo daugiabučių nesuskubę renovuoti klaipėdiečiai po kelerių metų gali likti be valstybės paramos. Neaišku, ar namus atnaujinantiems gyventojams kompensacijos bus skiriamos ir po 2020 m.

Šiemet renovuoti daugiabučius buvo pasiryžę 73 namų butų savininkai, tačiau laimė nusišypsojo tik devyniolikos namų gyventojams.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda pasidžiaugė, kad uostamiestis yra trečias miestas po Vilniaus ir Kauno, kuriame aktyviausiai vyksta daugiabučių atnaujinimas. Nuo 2013 m. Vilnius atnaujino 129, Kaunas – 119, Klaipėda – 93 namus.

Pernai Klaipėdoje renovuoti 6 daugiabučiai. Šiemet modernizuoti jau du namai – Pušyno g. 29 ir Sportininkų g. 8. Sumažėjusiomis sąskaitomis už suvartotą šilumos energiją džiaugiasi 348 butų ir kitų patalpų savininkai.

"Pušyno g. 29 daugiabutį atrinko ir įtraukė į programą kaip vieną tų, kuris sunaudojo daugiausia šilumos energijos. Po renovacijos šilumos sutaupoma 60 proc. 1,9 tūkst. kv. m ploto namui renovuoti suteiktas 452 tūkst. eurų kreditas, kurį gyventojai turės išsimokėti per 20 metų", – teigė L.Dūda.

Kovą baigtas atnaujinti dar vienas daugiabutis, esantis adresu Sportininkų g. 8. Nors namas yra pastatytas 1960 m., šiuo metu atrodo lyg naujas.

"Džiugu, kad Vitės kvartalas kasmet vis gražėja (pagal programą čia atnaujinti jau 5 daugiabučiai namai) ir tampa patraukliu gyvenamuoju rajonu. Gyventojai, matydami besikeičiančią aplinką bei energiškai efektyvesnius namus, noriai įsitraukia į renovacijos procesą", – tikino L.Dūda.

Šiemet planuojama renovuoti dar apie 10 namų. Nors realiai tų, kuriems reikia atnaujinimo, Klaipėdoje yra daugiau nei pusantro tūkstančio. Per artimiausius metus bus atnaujinta dar 19 namų, nors norinčiųjų yra kur kas daugiau, savivaldybėje gautos ir vertinamos 73 daugiabučių paraiškos.

"Džiaugiuosi, kad daugėja daugiabučių savininkų, siekiančių kuo skubiau atnaujinti namus. Tačiau yra daugybė tokių, kurie šildo orą ir apie renovaciją negalvoja. Na, bet jei jiems patinka šildyti orą, tegul šildo. Kol kas iki šių metų pabaigos valstybė finansuoja 35 proc. renovacijos išlaidų, paskui iki 2020 m. finansuos tik 30 proc. O kaip bus vėliau, neaišku", – teigė L.Dūda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Gal pagaliau pereikite prie pietinio rajono, Smiltelės gatvėje namai baisūs
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių