Į tėvynę – ir gydytis, ir švęsti

Skalsesnę duoną svetur radę tautiečiai vėl išjudino šalies paslaugų rinką – prie atostogų gimtinėje emigrantai stengiasi priderinti vizitus pas medikus, grožio specialistus bei spėja atšokti vestuves.

Kamuoja nugaros skausmai

Uostamiesčio reabilitacijos centro "Ostemeda" vadovas gydytojas osteopatas Andrius Stasiulis pripažino, jog kaip tik dabar įstaiga jaučia tokių klientų piką. Didžioji dalis apsilankymų pas čia dirbančius specialistus suplanuota liepos pabaigoje bei rugpjūčio pradžioje.

Pašnekovas skaičiavo, jog šiuo metu emigrantai – daugiausiai iš Skandinavijos šalių, Airijos, Anglijos – sudaro apie 30 proc. visų pacientų.

"Dažniausi nusiskundimai – nugaros skausmai, nemažai žmonių į medikus jau kreipiasi pakartotinai – dabar jaučiasi gerai, bet grįžę į Lietuvą nusprendė profilaktiškai apsilankyti mūsų centre, stengiasi išsaugoti gerą savijautą", – dėstė A.Stasiulis.

Pašnekovas pripažino, jog svetur gyvenantiems ir dirbantiems emigrantams pritrūksta užsienio gydymo įstaigų darbuotojų dėmesio, profesionalumo, neretas jaučia ir kalbos barjerą.

Vietiniai klientai pyksta

Tačiau į gimtinę "pasisveikatinti" sugrįžtančiais tautiečiais džiaugiasi ir medikai.

"Tokie klientai labiau orientuoti į rezultatą, jie motyvuoti atgauti jėgas per trumpą laiką ir mums, žinoma, lengviau dirbti", – pripažino reabilitacijos centro vadovas.

A.Stasiulis pastebėjo, jog emigrantų dėka gausėja ir pačių užsieniečių klientų gretos. "Tai yra mūsų emigrantų artimieji, draugai – tai kokiai uošvei prireikė pagalbos ar žmona vyrui patarė į mus kreiptis", – šypsojosi pašnekovas.

Klaipėdos odontologijos klinikos "Danvitė plius" vadovė Rita Baranauskienė taip pat teigė, jog liepa ir rugpjūtis – emigrantų laikas.

"Kitiems įsiterpti faktiškai neįmanoma, pyksta visi vietiniai klientai, – šypsojosi pašnekovė. – Stengiamės suteikti bent pirmąją pagalbą, tačiau kas gali, prašome palaukti bent rugsėjo."

Gydytojos odontologės teigimu, atostogoms grįžę emigrantai dažniausiai kreipiasi dėl kelių paslaugų paketo – pradedant apnašų valymu, balinimu ir baigiant dantų plombavimu ar protezavimu.

Rengia krikštynas

"Į mus kreipiasi dėl visų paslaugų, kiek tik teikiame. Užsienyje odontologų paslaugos brangios, be to, gal žmonės nelabai pasitiki tenykščiais specialistais, mano, kad

Lietuvoje kokybiškesnis gydymas. Pavyzdžiui, vienai pacientei parengiau darbų sąmatą – mūsų kaina siekė 3 tūkst. litų. Tos pačios paslaugos Danijoje jai būtų atsiėjusios 20 tūkst. litų. Tad neretai nutikus bėdai emigrantai vis tiek laukia, kol galės grįžti į gimtinę", – patyrė R.Baranauskienė.

Vasarą namo grįžtantys tautiečiai negaili pinigų ir įvairioms pramogoms, atostogų metu stengiasi suplanuoti asmenines šventes.

Kretingos rajone esančios sodybos ir karčemos komplekso "Vienkiemis" šeimininkė Jolanta Šoblinskienė neneigė, jog ir liepą, ir rugpjūtį didžioji dalis banketų yra užsakomi būtent emigrantų.

"Kiekvienais metais sulaukiame pas mus vestuves keliančių tautiečių. Pastebime, kad nemažai grįžusių emigrantų gimtinėje rengia ir krikštynų šventes", – teigė pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
As keliu turkijos ekonomika .Man kelti lietuvos per brangu :DDDD

emigrant

emigrant portretas
Va taip ir keliam Lietuvos ekonomika....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių