Pereiti į pagrindinį turinį

Ieškinys: P.Kravtas prieš Lietuvą

2009-02-04 09:00
Ieškinys: P.Kravtas prieš Lietuvą
Ieškinys: P.Kravtas prieš Lietuvą / Nerijaus Jankausko nuotr. Revanšas: iššvaistymu kaltintas buvęs bankininkas Lietuvą padavė į Strasbūro teismą.

Buvęs Vakarų banko prezidentas Petras Kravtas kreipėsi į Europos žmogaus teisių teismą su ieškiniu prieš Lietuvą.

Bylinėjosi dešimtmetį

Daugiau nei prieš dešimtmetį uostamiestyje įkurto Vakarų banko prezidentas P.Kravtas buvo teisiamas už turto iššvaistymą. Tačiau po dešimties metų bylinėjimosi devyniuose procesuose, 2005-aisiais teismas bankininką išteisino.

"Aštuoniolika mėnesių prasėdėjau kalėjime ir dvylika metų buvau tampomas po teismus. Kaip čia gali būti patenkintas. Nė vienas teismas ne tik, kad kaltės, nusikaltimo sudėties nerado. Argi nėra pažeistos žmogaus teisės, nekaltumo prezumpcija. Lietuvoje teisėsauga mano, kad įstatymai yra visiems mums, bet ne jiems patiems", – "Klaipėdai" aiškino buvęs bankininkas P.Kravtas.

Tik išgirdęs galutinį verdiktą savo byloje P.Kravtas kreipėsi į Strasbūrą. Tačiau tik dabar pranešta, kad klaipėdiečio skundas teisėjus sudomino ir Europos žmogaus teisių teismas paprašė Vyriausybės išsakyti savo poziciją į pareiškime nurodytus teiginius.

Neatsimena, kiek prašo

P.Kravtas negalėjo įvardyti, kokią sumą siekia prisiteisti, esą nepamena prieš keletą metų surašyto ieškinio turinio.

Buvusiam bankininkui atstovaujantis advokatas Kazimieras Motieka taip pat neprisiminė ieškinio dydžio.

"Tai nėra kosminės sumos, ne dešimtys milijonų. Gerai nepamenu, gal pusė milijono, tikrai ne daugiau. Mes įskaičiavime atstovavimo išlaidas", – aiškino advokatas K.Motieka.

Pats P.Kravtas tvirtina, kad būtų laimingas, jei pavyktų prisiteisti bent litą.

"Lito užtektų. Ne dėl pinigų kreipiausi, o dėl to, kad teisėsaugai ir valstybei būtų pamoka. Mano tikslas, kad dar kartą būtų akcentuota, jog nebuvau kaltas, nors sėdėjau kalėjime. Manau, kad prokuratūra elgiasi kaip neliečiamųjų kasta. Jie laiko žmogų nusikaltėliu, nors jis nenuteistas", – aiškino P.Kravtas.

Ligoninėje – antrankiai

Vakarų banko įkūrėjas ieškinyje Strasbūrui aiškina, kad dėl pernelyg užtęsto proceso neteisėtai buvo suvaržyta jo laisvė, bei padaryti kiti Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje numatyti pažeidimai.

"Man skyrė namų areštą, tačiau kiekvieną naktį policija skambindavo į namus, kai dukrai tebuvo keli mėnesiai. Pusę įkalinimo laiko praleidau kalėjimo ligoninėje, buvo širdies problemų. Prokurorai aiškino, kad ligą simuliavau. Iš teismo salės mane išvežė į reanimaciją, tada ligoninėje prokurorai prirakino prie lovos. Žmona buvo nėščia, o iš jos buvo tyčiojamasi", – sakė P.Kravtas.

Valstybinis kaltintojas teisme bandė įrodyti, kad P. Kravtas esą iššvaistė banko milijonus. Turto bankas buvo pateikęs ieškinį – prašė iš buvusio Vakarų banko prezidento priteisti 1 mln. 824 tūkst. litų Be to, iš jo bei viceprezidento Roberto Taraškaus solidariai buvo prašoma priteisti 5 mln. 367 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų